Θεσσαλία: Ένοχος ο γιατρός για τη συνταγογράφηση της μεθοτρεξάτης που οδήγησε στο θάνατο 50χρονο νεφροπαθή

Στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας ήρθε η υπόθεση συνταγογράφησης σε υψηλή δόση του φαρμάκου της μεθοτρεξάτης από έναν ιδιώτη ορθοπαιδικό σε έναν 50χρονο νεφροπαθή που είχε ως συνέπεια την σταδιακή εξασθένιση του οργανισμού του και τον θάνατο του αφού ο τελευταίος είχε ξεκινήσει την κατάποσή των δισκίων.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει αρχικά το πρωτόδικο δικαστήριο το Νοέμβριο του 2022 όπου μαζί με τον ορθοπαιδικό ήταν επίσης κατηγορούμενοι ένας παθολόγος και ο ιδιοκτήτης της κλινικής στην οποία πραγματοποιούσε αιμοκάθαρση ο 50χρονος.

Και οι τρεις ήταν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια ωστόσο τότε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας αποφάσισε την αθώωση του παθολόγου και του ιδιοκτήτη και την ενοχή του ορθοπαιδικού επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή.

Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια άσκησε έφεση επι της απόφασης και η υπόθεση εισήχθη ξανά στο ακροατήριο προκειμένου να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από ανώτερους δικαστές.

Η larissanet είχε καλύψει αναλυτικά το πρωτόδικο δικαστήριο και το χρονικό της υπόθεσης όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία έχει ως εξής:

Ο 50χρονος, ιδιοκτήτης φούρνου στη Λάρισα και χρόνια νεφροπαθής, αισθάνθηκε μια μέρα τον Γενάρη του 2017 ενοχλήσεις στο πόδι του και αποφάσισε να επισκεφτεί τον ορθοπεδικό τον οποίο γνώριζε ήδη.

Ο κατηγορούμενος αφού τον εξέτασε, συνταγογράφησε για το πρόβλημα του μια σειρά φαρμάκων και εξετάσεων. Ένα από αυτά τα φάρμακα ήταν η μεθοτρεξάτη η οποία σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξικότητα στον οργανισμό και όπως επισημαίνεται και στο κατηγορητήριο δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση η χορήγηση του σε πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης στη συνταγογράφηση αναφερόταν η ποσότητα των δύο χαπιών την ημέρα επί τριάντα ημέρες. Ο 50χρονος από τις 20 έως της 27 Ιανουαρίου του 2017 έλαβε 13 δισκία συνολικής ποσότητας 32,5 mg.

Όταν διαπιστώθηκε από τους γιατρούς στη μονάδα αιμοκάθαρσης η επιδείνωση της υγείας του, η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία και στις 7 Φεβρουαρίου απεβίωσε σε ηλικία 50 ετών αφήνοντας πίσω τη σύζυγο του και τα δύο του παιδιά.

Χθες στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο, κατέθεσε πως είχε πει στον 50χρονο να μην πάρει το φάρμακο αν δεν έκανε πρώτα τις εξετάσεις. Έκανε λόγο για «έμπειρο» ασθενή και πρόσθεσε πως δεν μπορούσε να ξέρει ότι ο θανών θα παρέβλεπε τις εντολές του. Αναφορικά με τη δοσολογία, τόνισε πως αναγκαστικά έπρεπε να μπει ένας αριθμός στο σύστημα γιατί δεν δεχόταν το μηδέν.

«Του είπα ότι αυτό το φάρμακο έχει αντενδείξεις. Οι νεφρολόγοι θα καθορίσουν αν μπορείς να το πάρεις» κατέθεσε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «είχε καταστρατηγηθεί όλη η διαδικασία» και πως «αυτό που έγραψα εγώ είναι άλλο από αυτό που έγινε».

Μετά την απολογία του κατηγορούμενου ακολούθησε η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος αρχικά ανέλυσε το θέμα της ιατρικής αμέλειας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης τονίζοντας πως ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να επιδείξει προσοχή με βάση και το ιστορικό του ασθενούς. Τόνισε πως η δοσολογία της μεθοτρεξατης ήταν «καταφανώς εσφαλμένη» και είχε ως αποτέλεσμα τη «δυσμενή εξέλιξη του ασθενούς».

Στη συνέχεια στάθηκε στο αν ο θάνατος του 50χρονου συνδέεται με την χορήγηση της μεθοτρεξατης. «Η απάντηση είναι θετική» ανέφερε ο εισαγγελέας και και πρόσθεσε πως «αν δεν είχε λάβει την αγωγή δεν θα είχε αναπτυχθεί η τοξικότητα στον οργανισμό του».

Ο εισαγγελέας ολοκληρώνοντας την αγόρευση του ανέφερε για τον κατηγορούμενο πως η πράξη οφείλεται σε ένα «στιγμιαίο κακό χειρισμό που δεν μειώνει την αξία του ως γιατρό» και πρότεινε την ενοχή του όπως και πρωτοδίκως.

Το δικαστήριο με τη σειρά του κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο και αφού του αναγνώρισε δύο ελαφρυντικές περιστάσεις του επέβαλε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών με αναστέλλουσα δύναμη.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.