Βραδιά τοπικής γαστρονομίας και ημέρα οινογνωσίας το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα

Στο πλαίσιο της 3ης Οικογιορτής που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα, διοργανώνεται βραδιά τοπικής γαστρονομίας στο Σάββατο, 12 Μαΐου στο Αισθητικό Άλσος (6.30 μ.μ. – 9.30 μ.μ.) , ενώ την Κυριακή 13 Μαΐου, διοργανώνεται ημέρα οινογνωσίας, στο ίδιο μέρος στις 11.30 π.μ. – 1.30 μ.μ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

ΩΡΑ 19:00 Χαιρετισμοί

Παρουσίαση των βίντεο με προτεινόμενα τοπικά πιάτα που δημιούργησαν διακεκριμένοι σεφ και Συνεταιρισμοί Γυναικών της περιοχής μας.

Συνεργάστηκαν οι διακεκριμένοι σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου, Δημήτρης Δημητριάδης, Θέμης Σεμερτζίδης, Βασίλης Παναγούλης.

Παρουσιάζει ο πρόεδρος του Chef Club κ Τάσος Πρωτοψάλτης.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσουν γεύσεις από χορηγούς τοπικούς παραγωγούς, από τους Συνεταιρισμούς “Αντιγονίδες” και “Καλλίγευσις” και το Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας.

ΗΜΕΡΑ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΩΡΑ 11:30-13:30

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν γεύσεις οίνων τοπικών οινοποιών .

Εισηγήσεις:

ΩΡΑ 11:30

ΘΕΜΑ: “Εξερευνώντας τους θησαυρούς της θεσσαλικής γης: ποικιλίες και αμπελοτόπια στον πιο άγνωστο και ανερχόμενο ελληνικό αμπελώνα – Οινογευστική δοκιμή κρασιών από χαρακτηριστικές ποικιλίες της Θεσσαλίας”
Θάνος Καραθάνος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Ε.Συνεργάτης ΤΕΙ Θεσσαλίας

Οι ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία μέσα από μια μικρή ιστορική διαδρομή, τη γεωγραφική τους εξάπλωση και μέσα από τα οινολογικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Γίνεται αναφορά σε ποικιλίες όπως η Λημνιώνα, το Μαύρο Μεσενικόλα, το Κρασάτο με το Σταυρωτό που δίνουν άλλη διάσταση στο Ξινόμαυρο, το Μπατίκι, το αρωματικό Μοσχάτο Τυρνάβου και το αραιόρωγο παλιό Μαύρο Μοσχάτο, ο Συκιώτης, το Ζαχαροκοκκινούδι, κ. α. Κάποιες από αυτές συγκαταλέγονται ήδη στις πλέον σημαντικές ελληνικές ποικιλίες, ενώ άλλες παραμένουν από τις πιο σπάνιες και άγνωστες.
Ποικιλίες που δίνουν μοναδικά θεσσαλικά κρασιά από φημισμένες ονομασίες προέλευσης, από τους ιστορικούς αμπελώνες του Ολύμπου, των Μετεώρων, των Αγράφων, του Πηλίου, από μικρές και μεγάλες αμπελουργικές ζώνες, από αμπελοχώρια και κρασοχώρια, από δυναμικές αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, από μεγάλα ιδιωτικά και συνεταιριστικά οινοποιεία, από μικρούς παραγωγούς, από παραδοσιακούς οινοποιούς, από νέους οινολόγους. Κρασιά από τις άκρες του θεσσαλικού κάμπου, κάτω από τη σκιά των μεγάλων βουνών, από τους πρόποδες ή από αμπέλια σκαρφαλωμένα σε πλαγιές. Κρασιά διαφορετικών μικρών οικοσυστημάτων και μικροκλιμάτων, όλα από περιοχές απομονωμένες κάποτε λόγω της τοπογεωγραφίας και της ιστορίας της Θεσσαλίας, έτοιμα πλέον να τα ανακαλύψουμε.
Οι οινόφιλοι και οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ορισμένες από τις ποικιλίες αυτές, μέσα από τη γευσιγνωσία χαρακτηριστικών θεσσαλικών κρασιών, που παρουσιάζει ο χημικός-οινολόγος, γευσιγνώστης και διεθνής κριτής οίνων Θ. Καραθάνος.

ΩΡΑ 12:00

ΘΕΜΑ: “Aναλυση των αντιοξειδωτικών στο κρασί με τη χρήση μιας καινοτόμου συσκευής από το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του ΠΘ”

Κουρέτας Δημήτριος , Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δ. Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας, σε συνεργασία με μια εγχώρια επιχείρηση την Polytech συνέλαβαν την ιδέα για την ανάπτυξη μιας συσκευής που θα μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί, η το γάλα. Πρόκειται για ροφήματα που λίγο πολύ όλοι μας χρησιμοποιούμe στην καθημερινότητα μας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν αν η κατανάλωση τους ρυθμιστεί ώστε να λαμβάνουμε την ‘ιδανική’ ποσότητα. Οι έλεγχοι της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφών μπορούν να διεξάγονται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, ωστόσο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα και απαιτούν εξειδίκευση για το χειρισμό τους. Σαν αποτέλεσμα ο απλός καταναλωτής ή οι διατροφολόγοι που θα τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους. Η συσκευή που αναπτύχθηκε προσφέρει αυτή τη δυνατότητα καθώς είναι πολύ πιο φθηνή και αρκετά εύκολη στη χρήση. Περιλαμβάνει ένα χρωματόμετρο και μια εφαρμογή ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπει την αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός υγρού χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια σταγόνα του. Με μια επιπλέον εφαρμογή μπορεί να μετρηθεί η αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα του ανθρώπου βάσει του υπολογισμού των σημαντικών αντιοξειδωτικών του αίματος με ειδικές χρωματομετρικές αντιδράσεις που εκτελούνται στα πλαίσια των εφαρμογών του μηχανήματος. Η προσπάθεια αυτή βραβεύτηκε και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και ενδιαφέρθηκε το Γαλλικό κράτος, και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Caen, το οποίο οργανώνει τον Μάρτιο του 2018 μεγάλη εκδήλωση προώθησης της συσκευής στην Γαλλία , προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες, για να ελέγχουν την αντιοξειδωτική δύναμη των οίνων τους. Φαίνεται ότι η αναγνώριση έρχεται συνήθως πρώτα από το εξωτερικό. Η ερευνητική ομάδα θα υλοποιήσει επίσης ερευνητικό πρόγραμμα για την έγκαιρη συγκομιδή και δημιουργία χυμών από Ελληνικά φρούτα με αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα σε διάφορους αγρούς της χώρας μας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Stavrakis Winery

Αγρόκτημα Τζανακούλη

Κτήμα Δ. Μίγας

Οινοποιείο Νικολούλη

Κτήμα Παπρά

Οινοποιία – Βασδαβάνου

Οινοποιία Αλατά

Οινοποιία Ελασσόνας

Βιολογικοί Αμπελώνες Γιάτσα

Οινοποιία Χρυσοχόου

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Οινοποιία Αθανάσιος Μηνάς

Οινοποιία Πουλτσίδη (επισυναπτόμενο logo)

ΧΟΡΗΓΟΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΙΣΣΑΒΟΣ

Φάρμα Μπαϊράμογλου

Αρτοποιείο Γουργιώτης

ΟΛΥΜΠΟΣ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ-ΧΑΛΒΑΣ ΟΛΥΜΠΟΣ

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΓΓΛΕΖΟΣ

Γιάννης Μπουλογιώργος -1 ΚΑΙ ΚΑΤΙ

Αγρόκτημα Τζανακούλη

Πηγή: https://www.onlarissa.gr/2018/05/10/vradia-topikis-gastronomias-kai-imera-oinognosias-to-savvatokyriako-sti-larisa/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.