Στη βιομηχανία του σεξ 20.000 γυναίκες θύματα σωματεμπορίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που δείχνει ότι ο Βόλος είναι πέρασμα

Περίπου 20.000 γυναίκες από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και τελευταία από την Αφρική, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία τελευταίας έρευνας για τη σωματεμπορία, ενώ ο Βόλος είναι πέρασμα κυρίως τα καλοκαίρια που υπάρχει τουριστική κίνηση, ενώ στη συνέχεια οι γυναίκες επισκέπτονται κυρίως την Αθήνα.

Όσον αφορά τις ηλικίες που οι γυναίκες πέφτουν θύματα trafficking, ξεκινούν από 14-15 χρονών, ενώ η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Α21, που ασχολείται με την καταπολέμηση της σωματεμπορίας έχει φιλοξενήσει γυναίκας ηλικίας και ετών.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της ανοιχτής εκδήλωσης που θα γίνει τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 18.30 στο «Ξενία» Βόλου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Λητώ Καραγκούνη υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης και Μαρίνα Ντονοπούλου υπεύθυνη Α21 στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, επισήμανε ότι η σωματεμπορία είναι μέγιστο ζήτημα της εποχής, ενώ το φαινόμενο διευρύνεται και εκτινάσσεται με είσοδο προσφύγων και μεταναστών, που πέφτουν θύματα κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται αδυναμία τους για λίγα χρήματα και για προώθηση Ευρώπη.
Όπως είπε, η τοπική Εκκλησία άμεσα αγκάλιασε την πρωτοβουλία της ΜΚΟ να διοργανώσει στο ΞΕΝΙΑ του Βόλου ενημερωτική εκδήλωση ελεύθερη για το κοινό «για να ενημερωθούμε γι’ αυτή τη μεγάλη πληγή, ντροπή για την παγκόσμια κοινότητα». Προσκάλεσε δε όλους να συμμετάσχουν και να ενημερωθούν, για ένα θέμα που μπορεί να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. «Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί πρόκειται για κοινωνικό και πνευματικό ζήτημα», τόνισε.

Η Λητώ Καραγκούνη υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης στη ΜΚΟ τόνισε ότι η ανοιχτή εκδήλωση αφορά την ευαισθητοποίηση πολιτών για την εμπορία ανθρώπων και τι συμβαίνει στην χώρα μας, ώστε οι πολίτες να κινητοποιηθούν, να ενεργοποιηθούν και να λάβουν δράση ενάντια σε αυτό το έγκλημα και οι τοπικοί φορείς να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν.

Η Μαρίνα Ντονοπούλου υπεύθυνη Α21 στην Ελλάδα. ΜΚΟ που ασχολείται με καταπολέμηση σωματεμπορίας, ανέφερε ότι δραστηριοποιείται εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα και σε 13 ακόμη χώρες.
Η δραστηριοποίηση της Α21 αφορά τρεις τομείς: Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1109 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπου καλεί κάποιος ανώνυμα να ενημερωθεί τι είναι εμπορία ανθρώπων και αν υποψιαστεί κάτι να το αναφέρει.
Τα εξειδικευμένα άτομα κάνουν αναφορές στα κεντρικά και τις κατά τόπους Αστυνομίες βοηθώντας στην χαρτογράφηση δύσκολων περιοχών. Έχουμε δει διασώσεις, να απελευθερώνονται μέσω γραμμής
Η τρίτη δράση είναι η αρωγή και προστασία και αν υπάρχει παραπομπή από Οργανισμό, υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθεί ένα θύμα σωματεμπορίας για κάποιες μέρες. Αν θελήσει να γυρίσει στη χώρα του, επαναπατρίζεται με πρωτοβουλία της Α21, ενώ αν επιθυμεί να μείνει Ελλάδα, βοηθούνται να αποκτήσουν δεξιότητες, ώστε να οδηγηθούν στην αυτόνομη διαβίωση.

Δύσκολη η καταμέτρηση των θυμάτων
Οι υπεύθυνες της ΜΚΟ χαρακτήρισαν την σωματεμπορία αόρατο έγκλημα και τόνισαν ότι είναι δύσκολο να καταμετρηθούν τα θύματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες, τελευταία έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν 20.000 γυναίκες στη βιομηχανία του σεξ στη χώρα μας και ο Βόλος είναι ένα πέρασμα.

«Πολλά περιστατικά που ήλθαν στο πρόγραμμα αρωγής και προστασίας και ανέφεραν ότι έχουν περάσει από Βόλο. Λόγω θέσης και τουριστικής κίνησης περνούσαν για να εξυπηρετήσουν ανάγκες και μετά πήγαιναν Αθήνα και Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε η κ. Ντονοπούλου.
Αναφορικά με τις ηλικίες, η υπεύθυνη της ΜΚΟ ανέφερε ότι έχει τύχει να φιλοξενηθεί, με εισαγγελική εντολή ένα 14χρονο κορίτσι, ενώ το έγκλημα της σωματεμπορίας ξεκινά από τα 14 με 15 χρόνια, αλλά στην ουσία δεν γνωρίζει ηλικία.

Οι χώρες που προέρχονται είναι διάφορες αλλά κυρίως ανατολικής Ευρώπης… αλλά υπάρχουν κύματα ανά διετία. «Βλέπαμε αρκετά άτομα να προέρχονται από Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Αλβανία, τελευταία όμως λόγω μεταναστευτικού συναντάμε και άτομα από χώρες Αφρική, Νιγηρία, Κογκό, Καμερούν κλπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά
Τέλος, επισημάνθηκε ότι το 90% των θυμάτων δεν είναι Έλληνες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.