Καθαρίστριες: Αορίστου χρόνου συμβάσεις και έξοδος των εργολάβων από τα Ιδρύματα

Συμβάσεις αορίστου χρόνου διεκδικούν οι καθαρίστριες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ αξιώνουν την έξοδο των εργολάβων από τα δημόσια Ιδρύματα και για το σκοπό αυτό θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας μεθαύριο Παρασκευή στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα συμμετάσχει με τη συμμετοχή και του σωματείου Καθαριστριών – Καθαριστών Μαγνησίας. Σε τοπικό επίπεδο μέλη του Σωματείου έκαναν ήδη παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, στο Νοσοκομείο αλλά και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προβάλλοντας τα αιτήματά τους.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου, η πρόεδρος Μαρία Σπανού Γκριτζάνη, η γενική γραμματέας Γεωργία Λαλιά, η ταμίας Ελένη Καψιώχα και το μέλος Μαρία Νιάκα αναφέρθηκαν διεξοδικά στις παρεμβάσεις τους και στα αιτήματα που έχουν διατυπώσει.

Για το Δήμο Βόλου τόνισαν ότι διεκδικούν να γίνουν αορίστου χρόνου και να περάσουν στο δήμο οι 140 συμβασιούχες καθαρίστριες που τώρα πληρώνονται από το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Ιδρύματος Νεότητας και να γίνουν επίσης πλήρους απασχόλησης οι 12 από τις 45 καθαρίστριες αορίστου χρόνου που πληρώνονται από το Δήμο Βόλου. Επίσης ζητούν από το Δήμο να παρέμβει για να ενταχθούν στη δύναμή του οι 140 συμβασιούχες. Όπως ανέφεραν ήδη κάποιοι Δήμοι πανελλαδικά έχουν πάρει απόφαση για την μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών με μερική απασχόληση σε πλήρη απασχόληση.

Η καθαριότητα του Νοσοκομείου Βόλου έχει ανατεθεί σε εργολάβο και οι εργασιακές συνθήκες των καθαριστριών είναι κακές, με συμβάσεις έργου που δεν δίνουν δικαίωμα καταβολής δώρων και αδειών, ενώ οι εργαζόμενες που υπολογίζονται σε περίπου 35, είναι τρομοκρατημένες και δέχονται και υπογράφουν συμβάσεις ακόμη και μερικών ημερών. Ευθύνες επέρριψαν τα μέλη της διοίκησης, τόσο στη διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, που ανέφεραν ότι πέρυσι ανέχτηκε την απόλυση 15 καθαριστριών από το Νοσοκομείο.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα κτίρια των σχολών του Βόλου οι καθαρίστριες που απασχολούνται είναι με συμβάσεις μίσθωσης έργου και δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επιδόματα, καλοκαιρινή άδεια και άδεια γιατρού και οι συμβάσεις αυτές λήγουν στο τέλος του 2016. Στα κτίρια του Πανεπιστημίου στην υπόλοιπη Θεσσαλία οι ανάγκες της καθαριότητας καλύπτονται από εργολάβους. Στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απασχολούνται 27 εργαζόμενες στο Βόλο, τέσσερις στη Λαμία, δύο στα Τρίκαλα, τρεις στην Καρδίτσα και οκτώ στη Λάρισα.

Το Σωματείο Καθαριστριών ζητά από την Πρυτανεία να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να βγουν οι εργολάβοι από τα Πανεπιστήμιο, να μην γίνει καμία απόλυση ή μείωση μισθού, άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών Ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο και καμία σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.