Κ. Γουργουλιάνης: Είναι κακό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο …

Αρνητική η άποψη της επιστημονικής κοινότητας, λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας

Ως κακό χαρακτήρισε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής και πρώην Πρύτανης.
Μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», τόνισε ότι είναι αρνητική η άποψη της επιστημονικής κοινότητας, ενώ επισήμανε ότι «πριν από λίγες ημέρες ήμουν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στο Άμστερνταμ και είχα την τύχη να παρακολουθήσω μια σειρά από ομιλίες γι΄ αυτό το πράγμα. Καταρχήν το ηλεκτρονικό τσιγάρο περίπου κάθε χρόνο, διπλασιάζει τις πωλήσεις του στον κόσμο. Επίσης, κάθε 3 χρόνια διπλασιάζονται τα χρήματα που διατίθενται για την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η εκτίμηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, είναι ότι είναι η εξέλιξη του κλασικού τσιγάρου. Δηλαδή πιθανότατα το κλασικό τσιγάρο θα πεθάνει σε μερικά χρόνια και θα πάμε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Με αυτή λοιπόν, την έννοια και με την λογική που λέει, ό,τι εισπνέεται είναι παθολογικά κακό, δεν πρέπει να βάζουμε στα πνευμόνια μας οτιδήποτε είναι βρώμικο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι κακό και απαγορευμένο».
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, «μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, τουλάχιστον οι παλιοί καπνιστές επιστρέφουν στο κλασικό τσιγάρο. Επίσης, δεν ξέρει κανένας αυτά που εισπνέει, που προς το παρόν φαίνεται να έχουν λιγότερα βλαβερά στοιχεία, αλλά μπορεί να ρυθμίσει κανένας ακόμη και την νικοτίνη που παίρνει. Βλέπουμε ανθρώπους να ανεβάζουν την δοσολογία της νικοτίνης που βάζουν, γιατί αυτή χρειάζονται και δεν ξέρει κανείς αυτά τα έκδοχα τι θα επιφέρουν αργότερα. Επομένως θα σας έλεγα ότι θα πρέπει κανείς να περιμένει καμιά σαρανταριά χρόνια, για να δει αν είναι πιο ακίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο».
Όπως διευκρίνισε ωστόσο, «η άποψη της επιστημονικής κοινότητας είναι εντελώς αρνητική. Εννοώ των επιστημονικών φορέων της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας, της Ελληνικής και των άλλων φορέων των επιστημονικών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.