Χρ. Κόλλιας: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 εκτιμάται στο 5,5-7,5%

Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση του 21ου αιώνα, είναι αυτή, της πανδημίας του κορωνοϊού

Ως τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση του 21ου αιώνα χαρακτήρισε τη κρίση που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη. Επεσήμανε πως η ύφεση στην ελληνική οικονομία, υπολογίζεται στο -8,2% και θα ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά ποσοστά, ωστόσο σημείωσε πως το 2021 εκτιμάται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο 5,5-7,5%. Ταυτόχρονα τόνισε πως δεν θα υπάρξουν πολιτικές στηριζόμενες στα μνημόνια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αργά και μακρόσυρτα υποχρεώθηκε να αλλάξει και να αναθεωρήσει αυτές τις παλαιού τύπου στάσεις και πολιτικές.
Η οικονομική καθίζηση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, είναι η αντίστοιχη που προκλήθηκε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο Καθηγητής, επισημαίνοντας πως το 2020, προβλέπεται ότι η ύφεση στην Ε.Ε. θα είναι της τάξεως του -8,3%, ενώ η ύφεση για την Ελλάδα υπολογίζεται στο -8,2%.

«Τα μεγέθη είναι πρωτοφανή»

“Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η συγκεκριμένη οικονομική ύφεση, εξαιτίας του κορωνοϊού, είναι η μεγαλύτερη που έχει βιώσει η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 100 χρόνια και πιθανόν να αποδειχθεί και η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα. Εκτιμάται ότι η παγκόσμια οικονομία το 2020 θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5%. Τα μεγέθη είναι πρωτοφανή. Διάγουμε μία περίοδο που αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές περιστατικό και δεν έχουμε την εμπειρία πως να το χειριστούμε”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Παρόλα αυτά, με βάση τα σενάρια που επικρατούν και αφορούν στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και κατά συνέπεια την ελληνική οικονομία, το 2021 προβλέπεται μία ιδιαίτερα υψηλή ανάκαμψη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 5,4%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βιώσουμε μία επιδείνωση της πανδημίας. Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη εκτιμάται μεταξύ 5,8- 6,1%, ενώ η αντίστοιχη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται στο 5,5-7,5%.
“Θα ξαναβρεθούμε στα επίπεδα του 2019, το 2022. Μην έχουμε αυταπάτες ότι θα επανέλθουμε δια μαγείας στην προ κορωνοϊού εποχή”, είπε εμφατικά ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνοντας πως δύο θα είναι τα σημαντικά εργαλεία που θα συμβάλουν στην ανοδική πορεία.
Το πρώτο εργαλείο είναι εγχώριο, κατά πόσο δηλαδή η ελληνική οικονομία και η πολιτική που υλοποιείται, εκπέμπει ελκυστικά σήματα για επενδυτική δραστηριότητα. Κατά πόσο η χώρα είναι προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, στον εκσυγχρονισμό διοικητικών και θεσμικών δομών, ενώ η δεύτερη ομάδα εργαλείων προέρχεται από την Ε.Ε. και είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το React Eu, που θα είναι διαθέσιμα στα μέσα του 2021.
Μάλιστα, σχολίασε πως η πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα είναι μία πολύ σημαντική επιβράβευση όχι της κυβέρνησης, αλλά των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε όμως υπάρχει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Δεν διαφαίνονται μνημόνια στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, μεγάλος λόγος γίνεται στο εσωτερικό της χώρας για την πιθανότητα νέου μνημονίου, για να μπορέσει να στηριχθεί η οικονομία της χώρας, με ότι συνεπάγεται αυτό από την δεκαετή εμπειρία.
“Αυτό που σίγουρα η ελληνική οικονομία χρειάζεται είναι ένας εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, που διέπει συνολικότερα την παραγωγική δραστηριότητα και δεν αναφέρομαι μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αναφέρομαι και στην επενδυτική δραστηριότητα κ.ο.κ. και είναι δεδομένο ότι η δημοσιονομική επίπτωση του κορωνοϊού είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια ιδιαίτερη εστίαση στην παλιά δημοσιονομική ορθοδοξία που πιθανών να μας προϊδέαζε για μία επαναφορά αυστηρών περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών. Τουναντίον θα έλεγα, μεταξύ των γραμμών και των δηλώσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει συζήτηση για την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι πεπαλαιωμένες πλέον πρόνοιες της σημερινής ευρωπαϊκής οικονομίας, του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αν αξιοποιήσουμε τα εργαλεία μπορούμε
να έχουμε μονοψήφια ποσοστά ανεργίας

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα που αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν είναι άλλο από την ανεργία, ο Καθηγητής σημείωσε πως “στο βαθμό που οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν έχουν ως αποτέλεσμα για παράδειγμα τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τότε είναι προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Το θέμα είναι το πως θα μειωθεί η ανεργία με όσο δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή η ανεργία είναι το 2020 στο 17% και για το 2021 υπολογίζεται στο 15%.
Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας χρειαζόμαστε επενδυτική δραστηριότητα. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όποιες παθογένειες στη λειτουργία της οικονομίας, και των θεσμών της Ελλάδας. Να εστιάσουμε εκεί και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία έτσι ώστε σε 3-4 χρόνια από σήμερα να μπορούμε να έχουμε μονοψήφια ποσοστά ανεργίας. Υπό προϋποθέσεις, αυτό μπορεί να επιτευχθεί”, υπογράμμισε τέλος ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.