Ενημερωτική παρουσίαση από το Job Center στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

Με άξονα την ενίσχυση των συνεργειών και των δικτυακών συνεργασιών με εκπαιδευτικές μονάδες που συνυφαίνουν το πεδίο της απασχολησιμότητας στον Δήμο Βόλου, διεξήχθη ενημερωτική παρουσίαση των υπηρεσιών του Γραφείου Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης και Τεκμηρίωσης της Απασχόλησης “Job Center” Δήμου Βόλου στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Βόλο (Επτά Πλατανίων 16).

Ο αρχικός σκοπός της παρουσίασης ήταν η ενδελεχής ενημέρωση στοχεύοντας στη διασύνδεση με τις παροχές του Job Center αλλά και στη συν-δημιουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης απασχολησιμότητας με κατεύθυνση την προσωπική ανάπτυξη ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την επανένταξη στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14η Μαρτίου 2024 στο χώρο του ΣΔΕ Βόλου και διαμορφώθηκε σε κλίμα υψηλής ανατροφοδότησης και άριστης επικοινωνίας. Η πρωτοβουλία προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρότερης δικτύωσης μεταξύ των στελεχών του Job Center και εκπροσώπων του ΣΔΕ στη βάση της συνέργειας και του ενδιαφέροντος για παροχή βέλτιστων υπηρεσιών ενίσχυσης της απασχολησιμότητας προς τους μαθητές και μαθήτριες που αξίωσαν ένα ταξίδι μάθησης στη βάση της δια βίου εκπαίδευσης.

Εισηγήτριες ήταν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Job Center: Μαρκέλλα Βαλσάμη και Ευθαλία Γεωργίου, παρουσία προσωπικού που στελεχώνει το ΣΔΕ Βόλου: κος Λίνος Δίγκλας (Διευθυντής), κος Γεώργιος Σκίτσος (Υποδιευθυντής), κα Βίκυ Εξάρχου (Σύμβουλος Σταδιοδρομίας) και κος Ντίνος Παναγούλης (Σύμβουλος Κοινωνικού Γραμματισμού) και με κύριους αποδέκτες τους μαθητές και μαθήτριες του.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί αρχικά παρουσίασαν το πλαίσιο εργασίας τους, τη διεπιστημονική φιλοσοφία, την πρωτοτυπία-σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα- της Δομής σε σχέση με το μοντέλο παρέμβασης «εστίαση σε λύσεις»/ Solution focused, εμπνευσμένο από το Σουηδικό πρότυπο που αποτελεί μία «σύντομη» και όχι πολυσύνθετη διαδρομή. Δια μέσω αυτού λαμβάνει υπόψη την παρούσα κατάσταση του ατόμου, τις ικανότητες και τεχνικές που χρησιμοποιούν και προσιδιάζουν με νησάκια αρμοδιοτήτων και πόρων στα οποίες μπορούν να συνδεθούν «εξαιρέσεις» και «λύσεις» για να γίνουν ήπειροι.

Με αφετηρία ,λοιπόν, το “Solution-Focused” παρουσιάστηκε η διεπιστημονική ομάδα του Job Center, ο πληθυσμός-στόχος που εξυπηρετούν (ειδικές πληθυσμιακές και ευάλωτες ομάδες, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, χαμηλής έντασης εργασίας νοικοκυριά κ.α.), η περιοχή παρέμβασης σύμφωνα με τη ΣΒΑΑ Βόλου (Άγιοι Ανάργυροι, Παλαιά, Νεάπολη), οι προσφερόμενες υπηρεσίες (εξατομικευμένη ενημέρωση, πλάνο εύρεσης εργασίας, εκπαίδευση στην αναζήτηση εργασίας, προετοιμασία πρώτης συνέντευξης, υποστήριξη στην παραμονή σε θέση εργασίας κ.α.). Ταυτόχρονα, τα στελέχη επεσήμαναν αρκετά από τα πλεονεκτήματα της διασύνδεσης των υπηρεσιών, οι πρόσθετες δυνατότητες ενώ τονίστηκε ο δωρεάν χαρακτήρας και διευκρινίστηκε ο τρόπος προσέγγισης.

Κατά την ενημερωτική παρουσίαση διαμορφώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας με χρονοδιάγραμμα από τον Μάρτιο του 2024 έως τον Νοέμβριο του 2025 τουλάχιστον, ενώ προτάθηκαν να διεξαχθούν οι εξής εκπαιδευτικές θεματικές εργαστηριακού τύπου:

Προσωπικό προφίλ και βιογραφικό σημείωμα
Καθορισμός επαγγελματικών στόχων και σχεδιασμός δράσης
Προσδιορισμός ενδιαφερόντων και σύγχρονοι τρόποι ενίσχυσης της απασχολησιμότητας
Αποτελεσματική επικοινωνία και ενίσχυση δεξιοτήτων επικοινωνίας
Προετοιμασία για υποβολή αιτήσεων εργασίας (απαιτούμενα έγγραφα κτλ)
Σύγχρονες τεχνικές αναζήτησης εργασίας
Ατομική και κοινωνική επιχείρηση. Βασικά βήματα και επιχειρηματικό πλάνο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως δόθηκε ο απαιτούμενος χώρος και χρόνος στους μαθητές και μαθήτριες του ΣΔΕ να διαμορφώσουν τα αιτήματα των δικών τους εκπαιδευτικών αναγκών στο πεδίο της απασχολησιμότητας. Παράλληλα, τα εν λόγω αιτήματα θα δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα στα στελέχη του Job Center προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό των θεματικών εργαστηρίων.

Τέλος, δόθηκε ενημερωτικό υλικό στοχευμένο στην άμεση διασύνδεση των εν δυνάμει ωφελούμενων μαθητών και μαθητριών με τις υπηρεσίες του Job Center.

Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάµωσης και τεκµηρίωσης της
απασχόλησης (Job Center) στην περιοχή παρέµβασης – ƩΒΑΑ Βόλου» αποτελεί συνέχιση λειτουργίας του έργου µε
κωδικό ΟΠƩ (MIS) 5091685, εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της
Ʃτρατηγικής Βιώσιµης Αστικής Ανάπτυξης (ƩΒΑΑ) Βόλου και
χρηµατοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση µέσω του
ΠΕΠ Θεσσαλίας 2021-2027.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Job Center, ανατρέξτε:

Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης & τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center)

Για περισσότερες πληροφορίες για το ΣΔΕ Βόλου, ανατρέξτε:

http://sde-volou.mag.sch.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.