Ιωάν. Κίτσιος: Η πλημμύρα ήρθε στον τρύγο και κατέστρεψε μεγάλο ποσοστό παραγωγής

Εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη η παραγωγή κρασιού φέτος αλλά και το 2021

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε στις καλλιέργειες στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου, η πλημμύρα της περασμένης Παρασκευής που έφερε ο κυκλώνας «Ιανός», με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος αμπελοκαλλιεργειών, πολλά αμπέλια να χρειαστεί να ξεριζωθούν και να φυτευτούν ξανά, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη η παραγωγή κρασιού φέτος και το 2021.
Ο Ιωάννης Κίτσιος πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΔΗΜΗΤΡΑ Ν. Αγχιάλου και αντιπρόεδρος των Αποσταγματοποιών, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και θυμήθηκε ότι το 1994 είχε γίνει μια πλημμύρα στην Ν. Αγχίαλο, αλλά δεν είχε κάνει τις ζημιές που προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ήταν καταστροφικές.

Απομακρύνονται με μπουλντόζα τα κατεστραμμένα!

Περιγράφοντας την κατάσταση της επόμενης μέρας, ανέφερε ότι οι ζημιές του Ιανού ήταν πολύ μεγάλες, καθώς, ξερίζωσε δένδρα, κατέστρεψε αμπέλια και πλέον πρέπει οι κατεστραμμένες καλλιέργειες να απομακρυνθούν με μπουλντόζα για να καθαρίσουν τα χωράφια και να γίνουν ξανά καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο, το ευτύχημα ήταν ότι η πλημμύρα δεν πέρασε σε όλη την έκταση της Ν. Αγχιάλου, διότι αν γινόταν αυτό δεν θα υπήρχαν σταφύλια για το οινοποιείο. Ωστόσο, σε μια έκταση των καλλιεργειών που είχε πέσει χαλάζι πριν καιρό, ήρθε η πλημμύρα και αποτελείωσε τις καλλιέργειες, όπως ανέφερε.
Και όλα αυτά σε μια χρονιά, που τα αμπέλια είχαν καλή παραγωγή, τα σταφύλια ήταν καλής ποιότητας, λίγο πριν τη συγκομιδή.
Πλέον οι αμπελουργοί περιμένουν να στεγνώσουν τα χωράφια από τη λάσπη για να μπουν και να τρυγήσουν τα σταφύλια που απέμειναν.
Οι καταστροφές που έγιναν, έχουν αποτέλεσμα να είναι μειωμένη η παραγωγή κρασιού φέτος και το 2021, λόγω των αμπελιών που πρέπει να φυτευτούν ξανά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, η πλημμύρα προκάλεσε ζημιές και σε άλλες καλλιέργειες, όπως κηπευτικά, θερμοκήπια, αμυγδαλοπαραγωγή και ελαιοπαραγωγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.