Υποτονική είναι η κίνηση μέχρι στιγμής στα κρεοπωλεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, με τους περισσότερους να μην έχουν περάσει το κατώφλι των καταστημάτων για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι τιμές σε ορισμένα είδη έχουν πάρει την ανηφόρα, ενώ την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου αναμένονται να ανακοινωθούν οι νέες τιμές για τα αρνιά και τα κατσίκια, που φέτος πρόκειται να είναι αρκετά αλμυρές. Την ανιούσα έχει πάρει και η τιμή του μοσχαριού που έχει φτάσει να πωλείται προς 16,5 τουλάχιστον το κιλό, όταν μέχρι πέρσι ήταν περίπου στα 14 ευρώ, ενώ υπάρχει μια σχετική σταθερότητα στο κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν οι καταναλωτές την περίοδο των γιορτών σε χοιρινό και κοτόπουλο.
Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια στην αγορά, από ελάχιστο έως και μηδενικό είναι το ενδιαφέρον του κοινού για τη γαλοπούλα, ενώ εξαιτίας της ακρίβειας που επικρατεί ιδίως στο αρνί και το μοσχάρι, οι καταναλωτές προτιμούν ιδιαίτερα το χοιρινό και το κοτόπουλο. Από το Σάββατο αναμένεται να μπουν σε φουλ ρυθμούς οι παραγγελίες του κόσμου, σύμφωνα με τον κ. Δεβριάδη του κρεοπωλείου στην οδό Εθνικών Αγώνων στη Νέα Ιωνία, ενώ στο πικ της κίνησης αναμένεται να φτάσουν την Τρίτη και την Τετάρτη 23 και 24 Δεκεμβρίου. Όπως επισημαίνει η γαλοπούλα είναι το τελευταίο προϊόν σε πωλήσεις με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν το χοιρινό, το κοτόπουλο, αλλά και τα κρεατοσκευάσματα. Οι τιμές στα συγκεκριμένα είδη έχουν πάρει περίπου ένα ευρώ πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα η τιμή στο χοιρινό και το κοτόπουλο κυμαίνεται μεταξύ των 8 και 9 ευρώ, ενώ στο μοσχάρι φτάνει περίπου στα 16,5 ευρώ, όταν το 2024 το ένα κιλό κόστιζε 14 ευρώ.
Η ευλογιά που έχει θερίσει τα κοπάδια τόσο σε επίπεδο Μαγνησίας, όσο και στην υπόλοιπη Θεσσαλία έχει οδηγήσει σε μείωση των διαθέσιμων αρνιών, με την προτίμησή των καταναλωτών για το συγκεκριμένο κρέας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα στα κρεατοσκευάσματα οι τιμές είναι λίγο ακριβότερες φτάνοντας τα 14 με 15 ευρώ. Χαμηλό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για την προμήθεια κρεάτων και σύμφωνα με το κρεοπωλείο Ζήσης στην Εθνικών Αγώνων στη Νέα Ιωνία, ο κόσμος που προσέρχεται αναζητεί περισσότερο χοιρινό και κοτόπουλο παρά μοσχάρι, το οποίο έχει ακριβύνει σε σχέση με πέρσι. «Καυτό» αναμένεται να είναι και το αρνί που θα φτάσει ακόμη και τα 17 ευρώ το κιλό, επιβαρύνοντας περισσότερο σε σύγκριση με το 2024 όσους επιθυμούν να βάλουν στο εορταστικό τους τραπέζι το συγκεκριμένο κρέας. Σημειώνεται πως μηδενικό είναι το ενδιαφέρον του κοινού για την αγορά γαλοπούλας, με τους περισσότερους να στρέφονται σε άλλα είδη κρέατος.
Δεν κινείται φύλλο στα ζαχαροπλαστεία
Χλωμά είναι τα πράγματα και στα ζαχαροπλαστεία του Βόλου, με τον κόσμο να είναι σφιγμένος αποφεύγοντας προς το παρόν να πραγματοποιήσει αγορές. Όπως αναφέρει στο magnesianews.gr η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Μαρία Τσελεπή, τα κατάστημα του κέντρου του Βόλου έχουν επηρεαστεί από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή, λόγω των αγροτικών μπλόκων. Τα περισσότερα κεντρικά ζαχαροπλαστεία αυτή την περίοδο δούλευαν κατά κύριο λόγο με επισκέπτες εκτός Μαγνησίας οι οποίοι περνούσαν λίγες ημέρες διακοπών. Πλέον αυτό δεν ισχύει με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η αντίστοιχη κίνηση. Στα γιορτινά γλυκίσματα οι τιμές τους σε σχέση με πέρσι έχουν ανεβεί κατά περίπου 6% με 7%, εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε ορισμένες πρώτες ύλες, όπως το φρέσκο βούτυρο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των παραδοσιακών κουραμπιέδων. Σύμφωνα με την ίδια φέτος κοστίζουν από 14 έως και 17 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, ακριβότεροι κατά περίπου μισό με ένα ευρώ σε σύγκριση με το 2024.
Προς το παρόν το ενδιαφέρον για την προμήθειά τους είναι σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της νηστείας της περιόδου, ενώ αναμένεται από τη Δευτέρα να αρχίσουν να σπεύδουν στα ζαχαροπλαστεία για να προμηθευτούν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Καλύτερα πάνε τα πράγματα στα μελομακάρονα όπου οι τιμές τους φέτος βρίσκονται γύρω στα 13 με 14 ευρώ, ενώ αυτά που έχουν σοκολάτα είναι κατά ένα με δύο ευρώ ακριβότερα. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι παραμένουν οι δίπλες, καθώς κατά μέσο όρο κοστίζουν 13 με 14 ευρώ.
«Ως ζαχαροπλάστες στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αγρότες και μπορούμε να πούμε ότι προς το παρόν ο κόσμος είναι σφιγμένος αναμένοντας τις επόμενες ημέρες για να προμηθευτεί τα γλυκά του. Όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των αγορών τους, δίνοντας σημασία στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν οι κουραμπιέδες. Λόγω αυτού αλλάζει και η τιμή, καθώς για παράδειγμα άλλη τιμή έχει ένας κουραμπιές που έγινε με μαργαρίνη και άλλη αυτός που κατασκευάστηκε από φρέσκο βούτυρο το οποίο είναι ακριβό. Επίσης στα μελομακάρονα παίζει ρόλο και η ποιότητα της σοκολάτας που χρησιμοποιήθηκε με τον κάθε ζαχαροπλάστη να επιλέγει το τι θα βάλει» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσελεπή.
Γιώργος Στεργίου






























