Οι μαθητές των 18ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου ανέδειξαν τον μυκηναϊκό τάφο στο Καπακλί

Οι κάτοικοι δεν ήξεραν καν την ύπαρξη του θολωτού τάφου

Μια ξεχωριστή πολιτιστική δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο προαύλιο του Ι. Ναού των Αγίων Αναργύρων Βόλου από τη ΣΤ΄ τάξη των συστεγαζόμενων Δημοτικών Σχολείων Βόλου 18ου και 29ου με στόχο την προβολή  και την ανάδειξη του θολωτού μυκηναϊκού τάφου που υπάρχει στο προαύλιο του ναού.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Νασιώκα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό εύρεσης της εφέστιας εικόνας των Αγίων Αναργύρων. «Πριν από 119 χρόνια στις 19 Απριλίου του 1905, περίοδος της Σαρακοστής,  κάτοικοι της συνοικίας έσκαψαν για να βρουν μια  εικόνα  μετά από υπόδειξη του  Βασίλειου Κορδέλα. Είχε δει  στον ύπνο του,  πως στην περιοχή ήταν θαμμένη μια εικόνα.  Έτσι ανακαλύφτηκε ο μυκηναϊκός τάφος, γνωστός ο τάφος στο Καπακλί».

Στη συνέχεια διαβάστηκε ο χαιρετισμός της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Μακρή Ζέττας. «…Θέλω να συγχαρώ  τους μαθητές – τριες της ΣΤ΄ τάξης των 18ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου για την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιήσουν μια μικρή έρευνα για τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο, που βρίσκεται στο προαύλιο του Ι. Ναού των Αγίων Αναργύρων και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Ας ακολουθήσουμε τους νέους δρόμους που χαράζονται για τα παιδιά μας, ας τα εμπνεύσουμε με ελπίδα, πάθος και φώς, ας τα στηρίξουμε στα βήματά τους και τέλος, ας τους δώσουμε τις σωστές συντεταγμένες ώστε να έχουν τύχη τα όνειρά τους. Τότε και  μόνον τότε θα έχουμε πετύχει στο έργο μας!»

Ακολούθησαν οι μαθητές/τριες, όπου παρουσίασαν τα στοιχεία της μικρής τους έρευνας. Κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, αν γνωρίζουν την ύπαρξη αρχαιολογικού ευρήματος στην περιοχή.

Το δείγμα της έρευνας ήταν 110 άτομα, που κατοικούν στην συνοικία, άντρες και γυναίκες.  Τα 78 άτομα απάντησαν πως δεν γνωρίζουν. Τα 32 απάντησαν ναι στο ερώτημα. Οι απαντήσεις τους ήταν: 14 άτομα πως ανακαλύφτηκε μια θαμμένη εικόνα και  οκτώ άτομα πως υπάρχει ένας τάφος. Υπήρξαν και  άλλες απαντήσεις.

Ακολούθησε ένα σύντομο ταξίδι στα μυκηναϊκά χρόνια και η παρουσίαση του τάφου.

Ο θάλαμος του τάφου έχει διάμετρο 10 μ. Το  ύψος που σώθηκε είναι 4 μ. Είναι χτισμένος με πέτρες, χωρίς κανένα συνδετικό υλικό. Φανταστείτε πέτρινα δαχτυλίδια το ένα πάνω στο άλλο. Η βάση το μεγαλύτερο δαχτυλίδι. Όσο ανεβαίνουμε τα δαχτυλίδια μικραίνουν. Για να φτάσουμε στην κορυφή, όπου οι τεχνίτες έβαζαν μία μόνο πέτρα.  Κλειδί την ονομάζουν οι αρχαιολόγοι αυτή την τελευταία πέτρα. Ο τάφος στη συνέχεια σκεπάστηκε με χώμα και χαλίκια για να προστατευτεί. Έτσι έγινε ένας μικρός λόφος.  Για κάποιο λόγο ο θόλος του τάφου έπεσε και οι νεκροί και τα κτερίσματα σκεπάστηκαν με τις πέτρες. Ο τάφος στο Καπακλί είναι ένας από τους 8 μεγαλύτερους μυκηναϊκούς τάφους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο τάφος βρέθηκε ασύλητος. Στο εσωτερικό του είχαν ενταφιαστεί είκοσι νεκροί. Βρέθηκαν πολλά κτερίσματα, κυρίως χρυσά, αργυρά και γυάλινα κοσμήματα, αλλά και λίγα πήλινα αγγεία. Όλα αυτά βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, μιας και τότε δεν υπήρχε μουσείο στον Βόλο.

Η πρόταση που καταθέτει η σχολική κοινότητα είναι να γίνουν έργα ανάδειξης του μνημείου. Ίσως ένα δάπεδο από plexiglass να τον καλύπτει και ένας κατάλληλος φωτισμός, θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βλέπουν τον μυκηναϊκό τάφο από ψηλά, ενώ μια ενημερωτική ταμπέλα με ένα μικρό κείμενο θα τους βοηθά να γνωρίσουν τι βλέπουν.

Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «το μνημείο» που έγραψε και μελοποίησε η μουσικός των σχολείων και αποδόθηκε από τη χορωδία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πολύζος Γιώργος, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Αντωνίου Αντώνης, η αν. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Ριζάκη Αθανασία και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Αλεξάνδρου Ματούλα και Τριανταφυλλοπούλου Πέγκυ.

Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί: Θανασάκης Στέργιος-αν. Δ/ντής 18ου , Τσιμπλούλης Γεράσιμος- Δ/ντής 29ου , Γεροτόλιου Ευαγγελία-δασκάλα της ΣΤ΄ 18ου , Χολέβα Αλεξάνδρα -δασκάλα της ΣΤ΄ 29ου  και Ξένου Σοφία, μουσικός των Σχολείων.

Επιστημονική στήριξη: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας- Αλεξάνδρου Ματούλα και Τριανταφυλλοπούλου Πέγκυ, αρχαιολόγοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.