Oικονόμου σε Μπέο: Η αλήθεια πονάει

Τη δική της απάντηση στην ανακοίνωση του Δήμου Βόλου, που την κατηγορεί για υποκρισία και ανικανότητα, αναφορικά με την υπογραφή για το Μουσείο της Αργούς, δίνει η Νατάσα Οικονόμου, τέως αντιδήμαρχος. Όπως αναφέρει “Έτσι είναι, η αλήθεια πονάει. Η χολερική ανακοίνωση, οι ασυναρτησίες, οι ύβρεις, τα τερατώδη ψέματα και οι συκοφαντίες αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση όσων έγραψα χτες. Τώρα, για το ποιος έκανε σκάνδαλα και ποιος είναι αποτελεσματικός, φαίνεται δέκα χρόνια τώρα και δε θα ξεχαστεί.”

Τι είχε γράψει η Νατάσα Οικονόμου
Σε μία τοποθέτηση- παρέμβαση προχώρησε η πρώην Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Νατάσσα Οικονόμου με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του Μουσείου της Αργούς, κάνοντας λόγο για απύθμενη υποκρισία και συμπλεγματική προσπάθεια κακοποίησης της αλήθειας, καθώς η όλη προσπάθεια για το Μουσείο της Αργούς ξεκίνησε επί δημαρχίας Σκοτινιώτη, λαμβάνοντας τη σκυτάλη και έχοντας προλειάνει το έδαφος οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, ενώ επί δημοτικής αρχής Μπέου το Μουσείο τα πρώτα χρόνια θεωρούνταν ….μη προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να χάνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ένταξή του…

Η κ. Νατάσσα Οικονόμου σε μια συμπαγή ανάρτησή της παραθέτοντας κύρια σημεία από την πορεία αυτή για την υλοποίηση του Μουσείου, επιχειρεί να αναδείξει την αλήθεια.

Ειδικότερα αναφέρει «Ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη για την πόλη, που χαροποιεί όσους αγωνίστηκαν και πιστεύουν σε αυτό το έργο – σύμβολο για την περιοχή μας.

Αλλά δεν μπορώ, διαβάζοντας τις βαρύγδουπες δηλώσεις κάποιων σήμερα, να μην επισημάνω την απύθμενη υποκρισία, τη συμπλεγματική προσπάθεια κακοποίησης της αλήθειας και τη θλιβερή ανικανότητα της δημοτικής αρχής, που έφτασε, δέκα χρόνια μετά από τότε που πήρε το έργο στα χέρια της, με ολοκληρωμένο διαγωνισμό και διασφαλισμένη χρηματοδότηση, να υπογράφει, σήμερα μόλις, τη σύμβαση για την κατασκευή του.

Κι επειδή οι ιστορικές αναδρομές προσφέρουν πολύτιμα διδάγματα, ας θυμηθούμε σύντομα την ιστορία αυτού του πολύπαθου έργου.

Δημαρχία Σκοτινιώτη:

– Πιστεύοντας στη συνέχεια του Δήμου και παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της, η τότε δημοτική αρχή Σκοτινιώτη κατόρθωσε – στη μισερή θητεία της των τριάμισι χρόνων και στο ζοφερό οικονομικοπολιτικό περιβάλλον της εποχής – να ξεκινήσει το έργο, διασφαλίζοντας την αρτιότητα της μελέτης και τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ως εξής:

– Ενέταξε τη διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων για τη δημιουργία του Μουσείου στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ 2007-2013, πράγμα που σήμαινε και δέσμευση για την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου από το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στη συνέχεια:

– 2013: προκήρυξη του Διαγωνισμού – συμμετοχή 68 μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων.

– Αρχές Απριλίου 2014: ολοκλήρωση του έργου της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού. Άμεση επιδίωξη ήταν η επικύρωση του Πρακτικού της από το δημοτικό συμβούλιο και η εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης εφαρμογής και των όποιων συμπληρωματικών μελετών, με στόχο η δημοτική αρχή που θα προέκυπτε από τις εκλογές του 2014 να προχωρούσε στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

– Προεκλογική περίοδος 2014: εξώδικα και καταγγελίες από τη νυν δημοτική αρχή για δήθεν σκανδαλώδη Διαγωνισμό και άλλες κακοήθειες, για να μην επικυρωθεί το Πρακτικό της Επιτροπής. Η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, για να προστατευθεί αυτή η ταυτοτική επιλογή της πόλης, μεταθέτει την έγκριση του Πρακτικού για τη νέα δημοτική αρχή.

– Αύγουστος 2014: δέκα μέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νυν δήμαρχος, αναφερόμενος στο ομοίωμα της Αργούς και στο Μουσείο της που είχε δρομολογηθεί από τους προκατόχους του, κορόιδευε: «Εδώ ο κόσμος χάνεται, ψαρόβαρκες πού πάτε;» …

– Τέλη 2014: σε τηλεοπτική εκπομπή ξεκαθάριζε: «το Μουσείο της Αργούς δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή»…

Τελικά, η δημοτική αρχή Μπέου:

– αφού πέρασαν πάνω από έξι μήνες, επικύρωσε το Πρακτικό της Επιτροπής του Διαγωνισμού.

– Κι αφού πέρασαν άλλα τρία χρόνια, ανέθεσε την αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής στους μελετητές που έλαβαν το πρώτο βραβείο (Ι. Κίζη, Κ. Κίζη και Ε. Δούγκα) – γιατί, βεβαίως, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, «ξεχάστηκαν» οι συκοφαντίες και τα περί σκανδάλου, άλλωστε η έγνοια ήταν να ξεχαστεί ότι είχε ολοκληρωθεί από τους προηγούμενους … – και άρχισε να ετοιμάζει τα άλλα τυπικά προαπαιτούμενα του φακέλου.

– 2022: το ΕΣΠΑ 2014-2020 «έχει πετάξει» και η δημοτική αρχή Μπέου, αντί να κάνει εγκαίνια του έργου, οργανώνει φιέστα για την παρουσίαση μίας μακέτας!

– Πέρασαν άλλα δύο χρόνια και, επιτέλους (!), Μάιος 2024, κατορθώνει να υπογράψει την πολυπόθητη σύμβαση.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου για την πόλη μας».

Τι απάντησε ο Δήμος Βολου
Από τη ναφθαλίνη ανέσυραν τα απομεινάρια της πολιτικής διαπλοκής στην πόλη την πάλαι ποτέ ιέρεια του «σκοτινισμού» Νατάσσα Οικονόμου για τις αναμενόμενες, αφόρητα κοινότυπες και κουραστικές δηλώσεις, για τα δήθεν επιτεύγματά τους, που, όπως πάντα, άλλοι οικειοποιήθηκαν. Δικαιολογημένα ως ένα βαθμό. Αφού δεν είχαν να ανασύρουν και να φέρουν στη μνήμη των πολιτών έστω και ένα μικρής κλίμακας έργο.

Η γυναίκα που, σαν αντιδήμαρχος Καθαριότητας, πέτυχε να αναδείξει τον Βόλο στην πιο βρώμικη πόλη της χώρας ψέλλισε τις γνωστές πολιτικές ασυναρτησίες του καθεστώτος, που συμπυκνώνονται στην καραμέλα «εμείς το σκεφτήκαμε, αλλά δεν προκάναμε…» και για το μουσείο της Αργούς, που υποτίθεται ότι μας το παρέδωσαν περίπου έτοιμο! Και αυτό!

Όπως π.χ. και το Δημοτικό Θέατρο, το πάρκινγκ της Φιλελλήνων, τους κυκλικούς κόμβους, την ζωνοποίηση του δικτύου ύδρευσης και τόσα άλλα έργα που ναι μεν έγιναν επί των ημερών της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά ονειρεύονταν κάθε βράδυ τα ενεργούμενα του Σκοτινιώτη. Ομως τους ξυπνούσαν νωρίς και δεν προλάβαιναν να τα ολοκληρώσουν.

Θυμίζουμε σε όσους ενδεχομένως να έχουν κοντή μνήμη ότι από το καθεστώς Σκοτινιώτη, που γκρεμοτσάκισε και ξεχαρβάλωσε ο λαός του Βόλου, παραλάβαμε μόνο χρέη και βάρη. Το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ, δάνεια, υπερχρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις, κουφάρια κτιρίων, υποχρεώσεις σε συμπολίτες που στην ουσία είχαν δημευθεί οι περιουσίες τους ως δήθεν απαλλοτριωμένες και ένα διαλυμένο δημοτικό μηχανισμό. Ούτε μια μελέτη, ούτε ένα νέο ή συνεχιζόμενο έργο. Αυτοί καμάρωναν για τις πρωτοβουλίες των «5 Δημάρχων», μεταξύ τους ο πολύς Μπουτάρης και από τους οποίους – για την ιστορία – δεν εξελέγη ούτε ένας, και ο κόσμος γελούσε, αν δεν έκλαιγε για την κατάντια της πόλης.

Για τελευταία φορά συστήνουμε σε αυτά τα πολιτικά ζόμπι να γυρίσουν στη φωλιά τους και να μην προκαλούν τη συλλογική μνήμη. Είναι τόσο ατιμωτικός, τόσο απαξιωτικός ο τρόπος που οι πολίτες τους έστειλαν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας που ακόμα και αυτοί θα πρέπει να έχουν τη στοιχειώδη τσίπα να σιωπούν και να παραμένουν σιωπηλοί στο περιθώριο, μήπως και ξεχαστούν τα όσα δεινά επί δεκαετίες σώρευσαν στην πόλη και τους ανθρώπους της. Ο Βόλος έχει Δήμαρχο, έχει Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη νέα εποχή, με απαιτήσεις, φιλοδοξίες, αλλά και σχέδιο και προγραμματισμό χωρίς να ονειρεύεται Πυραμίδες στην Παραλία ή κρεμαστούς Κήπους στην πλατεία Ελευθερίας…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.