Π. Σταμόπουλος: Πρέπει να κάνουμε για τα ζώα ό, τι θα κάναμε ουσιαστικά για έναν άνθρωπο

φωτο αρχείου
Προσοχή στην πρόληψη θερμοπληξίας των κατοικίδιων, αλλά και των αδέσποτων ζώων

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν έντονα και τα ζώα όπως και τους ανθρώπους, ήταν το πρώτο πράγμα που ανέφερε ο πρόεδρος των Κτηνιάτρων Μαγνησίας, Παύλος Σταμόπουλος ως καλεσμένος στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο κ. Σταμόπουλος στάθηκε ιδιαιτέρως στο τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψης θερμοπληξίας των κατοικίδιων, αλλά και των αδέσποτων ζώων στην πόλη του Βόλου, τα οποία είναι πολλά και χρειάζονται τη βοήθειά μας. «Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον όσο θυμάμαι προσωπικά, που μας ενημερώνουν για τον καύσωνα. Αυτό επηρεάζει και τα ζώα, όπως και τους ανθρώπους. Τόσο τα δεσποζόμενα όσο και τα αδέσποτα».

Συμβουλές για τα δεσποζόμενα

«Πρέπει να κάνουμε για τα ζώα ό,τι θα κάναμε ουσιαστικά για έναν άνθρωπο», τονίζει αρχικά ο κ. Σταμόπουλος. «Αν ένα ζώο μένει εκτεθειμένο παρατεταμένα σε υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει πολύ σοβαρά προβλήματα». Αναφέρει τη θερμοπληξία, μέχρι και την ανεπάρκεια οργάνων, καταστάσεις που όπως λέει εμφανίζονται γρήγορα, επομένως τονίζει την πρόληψη και πρόβλεψη. Συμβουλεύει να περιοριστεί η άσκηση των ζώων ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες που παρατηρούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα προτείνει τη βόλτα τις πρωινές ώρες ή αργά το βράδυ. Επίσης, τονίζει τη χρησιμότητα του καθαρού και ανανεωμένου νερού για το κατοικίδιο. Ο κ. Σταμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός του αυτοκινήτου και τη βόλτα του κατοικίδιου με αυτό. Αρχικά, αναφέρθηκε στο ότι σε μέρες καύσωνα καλό είναι να αποφεύγεται, ενώ δευτερευόντως έθιξε το ζήτημα ότι πολλοί αφήνουν το κατοικίδιο μέσα στο αμάξι και φεύγουν για να κάνουν τις δουλειές της καθημερινότητά τους.
«Δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο μέσα στο αμάξι εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς αερισμό», τονίζει , καθώς είναι κάτι το οποίο παρατηρείται πολύ συχνά. Ταυτόχρονα, έθιξε και το γεγονός του σκύλου στην παραλία, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, μένοντας όμως, όπως είπε, κάτω από σκιά και όχι εκτεθειμένο στον ήλιο. Τέλος, συμβούλεψε τα άτομα που έχουν κατοικίδιο ζώο και παρατηρήσουν σημάδια θερμοπληξίας να απευθυνθούν άμεσα σε Κτηνίατρο. «Δεν υπερβάλω σε αυτό που λέω, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Φροντίδα αδέσποτων

Σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, τα οποία είναι πολλά μέσα στην πόλη, προτείνει να αφήνουμε όλοι όσοι μπορούμε πόσιμο νερό, ανανεώνοντάς το συχνά. Ταυτόχρονα, δεν αφήνουμε εκτεθειμένα για πολύ ώρα τρόφιμα στον ήλιο, εφόσον μπορούν να χαλάσουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα τελικά στα αδέσποτα και όχι να προσφέρουν βοήθεια. «Αν αφήσουμε μία κονσέρβα έξω στο ήλιο προφανώς η κονσέρβα θα αλλοιωθεί ταχύτατα».

Όσον αφορά στη νομιμότητα της πράξης

«Απ’ όσο γνωρίζω από την τελευταία νομοθεσία, είναι κάτι που νομίζω πως επιτρέπεται», δηλώνει ο κ. Σταμόπουλος , σχετικά με την νομιμότητα της παροχής βοήθειας με οποιονδήποτε τρόπο στα αδέσποτα ζώα. «Δεν πρέπει να ασχολούμαστε θεωρώ με θέματα που αφορούν αυστηρά στη νομοθεσία, γιατί εδώ μιλάμε για θέματα που αφορούν στη ζωή των ζώων. Οποιαδήποτε νομοθεσία είναι να προστατεύουμε τα ζώα. Το να αφήσουμε ένα κουπάκι με νερό στα αδέσποτα είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ανθρώπινα». Τα αδέσποτα σημείωσε είναι ευθύνη όλων μας, του καθένα ξεχωριστά και όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής.

Διακοπές και κατοικίδια

Περίοδος καλοκαιριού και οι διακοπές είναι στο πλάνο όλων, ακόμα και αυτών που έχουν κατοικίδια. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των Κτηνιάτρων, είναι αρκετά δύσκολο να αφήνεις το κατοικίδιο πίσω στο σπίτι και να φεύγεις διακοπές, και για τις γάτες, πόσο μάλλον για τον σκύλο. «Ένας σκύλος που έχει ένα πρόγραμμα και έχει μάθει σε αυτό, είναι πάρα πολύ δύσκολο ξαφνικά να τον αφήσουμε μόνο του μέσα σε ένα σπίτι και να φύγουμε. Επίσης, δεν είναι καθόλου σωστό», τονίζει ο κ. Σταμόπουλος. Ως λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, και εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να πάρει μαζί του το κατοικίδιο, είναι τα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην πόλη του Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.