Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Ανεπεξέργαστα λύματα και βαρέα μέταλλα εντοπίστηκαν στο Αγκίστρι

Βαρύ κατηγορώ κατά της ΔΕΥΑΜΒ και των υπηρεσιών που έκαναν ελέγχους

Το γεγονός ότι στα λύματα από αναβλύζον επεξεργασμένο ρευστό απόβλητο από αγωγό της ΔΕΥΑΜΒ, πριν τη διάθεση στη θέση Αγκρίστρι, διαπιστώθηκε ότι ήταν ανεπεξέργαστα με ακαθαρσίες και επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα, επισήμαναν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί.
Τα μέλη της ΠΠΜ Κώστας Βολιώτης, Στέλιος Λημνιός και Φαίη Τζανατοπούλου, ζήτησαν αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα, κατήγγειλαν τη ΔΕΥΑΜΒ ότι τη μέρα που γνωστοποιήθηκε το θέμα σταμάτησε τη ροή λυμάτων προς τον συγκεκριμένο αγωγό και έκαναν εκτροπής τους στον Ξηριά και τόνισαν ότι δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες που έκαναν τους ελέγχους και αυτοψία στο σημείο (Λιμεναρχείο και Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Λημνιό, από τη χημική ανάλυση των λυμάτων προκύπτει ότι, αντί στον αγωγό που καταλήγει στη θάλασσα, αντί να διοχετεύεται φιλτραρισμένο νερό, βρέθηκαν ανεπεξέργαστα λύματα με επιβαρυμένα μέταλλα, που σημαίνει ότι υπήρχαν και βιομηχανικά απόβλητα, κάτι που ίσως οδήγησε και στο σπάσιμο του αγωγού.

Τα μέλη της ΠΠΜ κατήγγειλαν ότι ενώ η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια κοινωφελής επιχείρηση της οποίας την ευθύνη έχει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Διαχρονικά όμως στη ΔΕΥΑΜΒ έχουν συμβεί πολλά, εξαιτίας των οποίων έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή. Από αλλοιώσεις στοιχείων για τις οποίες έχουν καταδικαστεί στελέχη της, μέχρι θέματα δυσλειτουργίας τα οποία έχουν κοστίσει στο οικοσύστημα του Βόλου και κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, μετά από καταγγελία πολιτών, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) διαπίστωσε ότι κάτι συμβαίνει στον αγωγό της ΔΕΥΑΜΒ στο Αγκίστρι. Πράγματι η επίσκεψη εκεί έδωσε μια τραγική εικόνα για την κατάσταση του αγωγού ο οποίος οδηγεί τα επεξεργασμένα λύματα στον Παγασητικό, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ακτή. Μια προφανής βλάβη του αγωγού αποκάλυπτε σκούρα και δυσώδη λύματα και όχι επεξεργασμένα, να αναβλύζουν σε ένα σημείο στο οποίο υπήρχε προφανής βλάβη στον αγωγό, χωρίς η ΔΕΥΑΜΒ να έχει ανακοινώσει τίποτα, αν και εκ των υστέρων δέχτηκε ότι το γνώριζε από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου!

Ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο το οποίο ήρθε, είδε και απήλθε, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δεν διαπίστωσε τίποτε! Αυτό διαψεύστηκε αμέσως από την ίδια τη ΔΕΥΑΜΒ η οποία παραδέχτηκε το πρόβλημα, αφού όμως πλέον την είχαμε εμείς ξεσκεπάσει. Ειδοποιήθηκαν ακόμα οι Διευθύνσεις Υγιεινής και Περιβάλλοντος οι οποίες όμως πήγαν την άλλη μέρα, αλλά και αυτές τα βρήκαν επίσης όλα μια χαρά.
Χιλιάδες πολίτες της πόλης είδαν στα ΜΜΕ τα κατάμαυρα λύματα να αναβλύζουν από τον σπασμένο αγωγό, αλλά όχι οι υπηρεσίες! Η διαπίστωση του προβλήματος όμως δεν είναι μόνο οπτική. Τα δείγματα που πήρε η ΠΠΜ, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, απέδειξαν αυτό που δεν «είδαν» οι υπηρεσίες. Ότι η βλάβη δεν ήταν μόνο στον αγωγό, αλλά και στο σύστημα του βιολογικού καθαρισμού! Και όχι μόνο στο Αγκίστρι αλλά και στη θέση Σωρός, λίγο μετά του Μιμίκου.

«Αντί λοιπόν οι πολιτικοί προϊστάμενοι να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες του Βόλου, απειλούν με μηνύσεις θέλοντας να κουκουλώσουν τα προβλήματα. Απευθύναμε 12 ερωτήματα και δεν απάντησε όχι μόνο η ΔΕΥΑΜΒ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά ούτε και το Λιμεναρχείο. Αυτός φαίνεται να είναι ο σεβασμός τους προς τους πολίτες του Βόλου και την υγεία τους. Καταστατικός σκοπός της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η ΔΕΥΑΜΒ και οι υπηρεσίες δεν είναι το μαγαζάκι τους. Για όλα λογοδοτούν στους πολίτες και τους φορείς είτε το θέλουν είτε όχι», τόνισαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής.

Για την ύδρευση
Η ΔΕΥΑΜΒ προσφέρει στους Βολιώτες ένα από τα ακριβότερα και χειρότερα νερά στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των πολιτών καταφεύγει στο εμφιαλωμένο νερό, πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση για την τσέπη τους, αλλά και για το περιβάλλον. Επί 7 χρόνια η υπό τον κ. Μπέο Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει το μείγμα νερού που φτάνει στις βρύσες των πολιτών. Μόνο για λουλουδάκια και φωτάκια είναι ικανοί, ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε φορά. Έργα μόνο βιτρίνας, τόνισαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας.

Όπως είπαν είναι γνωστά τα προβλήματα στο νερό της Αγριάς και όχι μόνο. Λύσεις υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση με ενδιαφέρον για τον πολίτη, πράγμα που απουσιάζει στην πόλη μας.

Παρουσία των δημοσιογράφων ο Κ. Βολιώτης μέτρησε με ειδική συσκευή το νερό της βρύσης και διαπίστωσε ότι η σκληρότητά του είναι 663. Με βάση τη νομοθεσία, επιτρέπεται η διάθεσή του, αλλά το συγκεκριμένο νερό είναι πολύ βαρύ για το στομάχι, ενώ η σκληρότητα του εμφιαλωμένου νερού κυμαίνεται στο 50.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.