Πέτρος Σαρούδης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Χάθηκαν 17500 μελίσσια στη Λάρισα, 12.000 στα Τρίκαλα»

Κραυγή αγωνίας για στήριξη των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας

Την αγωνία τους για το μέλλον εξέφρασαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας αλλά και όλης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Μελισσοκομικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Κυριακή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκομίας Λάρισας κ. Πέτρος Σαρούδης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε πως οι μελισσοκόμοι χρειάζονται στήριξη, ιδίως στη Θεσσαλία όπου μόνο στη Λάρισα χάθηκαν 17.500 μελισσοσμήνη και στα Τρίκαλα 12.000!

 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρούδη στο Συνέδριο παρευρέθηκαν μελισσοκόμοι ακόμη και από τον Έβρο, όπου από εκεί  ξεκίνησαν οι καταστροφές με τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλία.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον παραγωγικό κλάδο της μελισσοκομίας διότι έχει χαθεί μεγάλος αριθμός από μελισσοσμήνη και εδώ στη Θεσσαλια και λίγο λιγότερο σε Έβρο, Ρόδο, Εύβοια και στην βόρεια Φθιώτιδα, στον Δομοκό. Ο αριθμός των μελισσιών που χαθήκανε είναι πολύ μεγάλος, 110.000. Εμείς ως Λάρισα με επίσημο χαρτί από την Αγροτική Διεύθυνση έχουμε 17.500 μελισσοσμήνη χαμένα, πλημμυρισμένα, στα Τρίκαλα 12.000», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρούδης τονίζοντας πως αυτά τα μελισσοσμήνη πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς η μέλισσα βοηθά όλη την αγροτική παραγωγή. Μάλιστα σημείωσε πως οι μέλισσες αυξάνουν την παραγωγή χωρίς να κοστίζει κάτι στους καλλιεργητές, όπως γίνεται τώρα με την καλλιέργεια αμυγδάλου, συμπληρώνοντας ότι στην Αμερική οι μελισσοκόμοι πληρώνονται γι’ αυτό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκομίας Λάρισας επεσήμανε ότι εάν αναπληρωθούν αυτά τα μελισσοσμήνη, οι μελισσοκόμοι θα παλέψουν ώστε να επιστρέψουν σε μία διετία στην κανονικότητά τους και τους ρυθμούς τους, εάν δεν υπάρξουν άλλα τόσο σφοδρά καιρικά φαινόμενα.

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι , όπως είπε ο κ. Σαρούδης είναι και το θέμα των ελληνοποιήσεων, όπου έρχεται ένα προϊόν και χαρακτηρίζεται μέλι, ενώ είναι μια γλυκαντική ουσία.

«Μπορεί να έρθει ένα προϊόν που να το χαρακτηρίζουν μέλι, αλλά να είναι μια γλυκαντική ουσία οπότε παίρνοντας από τον παραγωγό το δικό μας το μέλι και κάνοντας μία ανάμειξη μπορεί να βγει αυτό στην αγορά ως ελληνικό μέλι και να το βρουν οι καταναλωτές  στα σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ μέλι με 5, 6 ή 7 ευρώ το κιλό το βαζάκι, όταν τόσο κοστίζει για να το παράξουμε εμείς», είπε ο κ. Σαρούδης συμπληρώνοντας ότι κατά κύριο λόγο το μέλι έρχεται από Βουλγαρία και Ουκρανία. Επιπλέον πάνω στο προϊόν, ο ίδιος σημείωσε ότι τα στοιχεία προέλευσης, παραγωγής και επεξεργασίας είναι τόσο μικρά που ο καταναλωτής δεν μπορεί να τα διαβάσει και δεν γνωρίζει τι μέλι καταναλώνει.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν περισσότερους ελέγχους, μιας και σύμφωνα με τον κ. Σαρούδη όταν ένα προϊόν έρχεται και το παίρνει κάποιος, ο έλεγχος γίνεται μετά από 10-15 ημέρες από την υπηρεσία κι σε αυτές τις 10 ημέρες, μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει, δηλαδή να το παραποιήσει.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι είναι η απαγόρευση να έχουν μελίσσια σε παράπλευρες οδούς, ενώ και τα δασαρχεία δεν επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στα δάση, ιδίως την αντιπυρική περίοδο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο οι μελισσοκόμοι, σημειώνουν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με πυροσβεστήρες και νερό και είναι οι πρώτοι που ειδοποιούν τις αρχές όταν αντιλαμβάνονται κάποια ύποπτη  κίνηση ή γεγονός στο δάσος.

Σε ότι αφορά στην κάλυψη της ελληνικής αγοράς ο κ. Σαρούδης ανέφερε ότι οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να την καλύψουν στο 100% και ανέφερε ότι το 60-70% της παραγωγής είναι πευκόμελο, όπου μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία παράγει, ενώ υπάρχει και το ανθόμελο, το μέλι από βελανιδιά, έλατο ή ακόμη και ρίγανη, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι η βιοποικιλότητα είναι πολύ μεγάλη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά και διαφορετικά μέλια.

Τέλος, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να δημιουργηθούν μελισσοκελιά για τις βασίλισσες ανάλογα με τη ζημιά που υπέστη κάθε μελισσοπαραγωγός, ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προ ημερών ανακοίνωσε και το μέτρο για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, με τους μελισσοκόμους να αναμένουν τη δημοσίευση της πρόσκλησης ώστε να γνωρίζουν πως το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.