Πλήθος δράσεων για τον Όμιλο «Κινηματογράφος και Ψηφιακή Δημιουργία» του 2ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Βόλου

Στόχος η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους

Εξαιρετική είναι η πορεία του Ομίλου «Κινηματογράφος και Ψηφιακή Δημιουργία» του 2ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Βόλου κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος σχολικού έτους 2023-2024, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κ. Χαράλαμπος Κοσμάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρωτοποριακή ομάδα, που ξεκίνησε την πορεία της με αποφασιστικότητα τη φετινή σχολική χρονιά, έχει ως αποστολή να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει τους μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου στον συναρπαστικό κόσμο του κινηματογράφου και της ψηφιακής δημιουργίας.

Οι δραστηριότητες του πρώτου τετραμήνου:

Μαθήματα Κινηματογράφου:

Ο Όμιλος είχε ως στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές με την τέχνη του κινηματογράφου και τις κινηματογραφικές τεχνικές.

Καλλιεργήθηκε η ικανότητά τους να κατανοούν την πολυπλοκότητα του οπτικοακουστικού μέσου και να προσεγγίζουν τις ταινίες ως τεκμήριο πολιτισμού και ιστορίας.

Ψηφιακή Παρουσία:

Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με ψηφιακά μέσα και παρουσίασαν τις απόψεις τους και τις δημιουργίες τους στο Padlet και στην ψηφιακή τάξη Pixton του ομίλου, αλληλεπιδρώντας δημιουργικά.

Πρακτική Εξάσκηση:

Οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση των γνώσεων και των προτιμήσεών τους, ενώ προχώρησαν στη δημιουργία των προσωπικών τους Avatar, με σκοπό τη δημιουργία ενός σεναρίου με ψηφιακή μορφή.

Προβολές και Ανάλυση:

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από την προβολή χαρακτηριστικών αποσπασμάτων κινηματογραφικής δημιουργίας, όπως:

Τον «Καλπασμό του αλόγου» (1878) και την περίφημη «Σκηνή στον κήπο» (1888).

Το «Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune)» (1902).

Την δημιουργία του 1923 από τον διάσημο ηθοποιό και σκηνοθέτη Χάρολντ Λόιντ «Safety Last».

Την ταινία του 1939 «Όσα παίρνει ο άνεμος» με τους Κλαρκ Γκέιμπλ  και Βίβιαν Λι ως χαρακτηριστικό δείγμα ταινίας του έγχρωμου κινηματογράφου.

Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων αλλά και στα βραβεία κινηματογράφου και τους Έλληνες που έχουν βραβευθεί με Όσκαρ (Κατίνα Παξινού, Μάνο Χατζηδάκη και άλλους).

Τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να σχολιάσουν 2 αριστουργήματα του σύγχρονου κινηματογράφου, τις ταινίες «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» και «Truman Show».

Ειδικοί Ομιλητές:

Με μεγάλη χαρά ο Όμιλος φιλοξένησε διαδικτυακά την σκηνοθέτη κ. Μαρινέτα Κρητικού, η οποία μίλησε στους μαθητές για τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας ή σειράς, με αφορμή τη νέα σειρά του ERTFLIX «Έρημη Χώρα». Η κ. Κρητικού, δίδαξε σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και είναι ιδρυτικό μέλος του TEDxAthens & TEDxThessaloniki. Σήμερα είναι συντονίστρια του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Anima Syros Festival».

Η πορεία του Ομίλου συνεχίζεται δυναμικά και με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση και δημιουργικότητα στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος σχολικού έτους 2023-2024, έχοντας θέσει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης ταινίας μικρής διάρκειας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.