Ρήγας στο Ράδιο ΕΝΑ: Κάποιοι άνθρωποι γεννήθηκαν με την αποτυχία γραμμένη στο μέτωπό τους

«Οι αδικημένοι της ζωής είναι πάντα συμπαθείς στο κοινό» τόνισε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ο γνωστός και πολύ επιτυχημένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλέξανδρος Ρήγας με τον ταλαντούχο ηθοποιό Αντώνη Κρόμπα παίρνουν το … τάβλι τους και γυρίζουν τις πόλεις ανά την Ελλάδα, ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι και μέσα από μία παρτίδα τάβλι ανοίγονται και κάνουν τους θεατές κοινωνούς της μεγάλης κομπίνας που οργανώνουν για να …πιάσουν την καλή.
Η θεατρική παράσταση «Το Τάβλι» παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο και ενθουσίασε το κοινό με τα μηνύματα που πέρασε, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι οι Βολιώτες διψούν για ποιοτικό θέατρο.
Ο Αλέξανδρος Ρήγας λίγες ώρες πριν την παράσταση μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το σημαντικό αυτό μεταπολεμικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη όπου ο ένας εκ των ηρώων του είναι από τον Βόλο, με την πόλη να είναι για μια ακόμη φορά πρωταγωνίστρια.

Σκληρός και καυστικός

« «Το Τάβλι» του Κεχαΐδη είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του σύγχρονου δραματολογίου. Είναι ένα έργο που υπήρχε στις βαλίτσες μου από την εποχή της δραματικής σχολής, ένα έργο που ήθελα να ασχοληθώ και το δουλεύουμε αρκετό καιρό με τον Αντώνη Κόρμπα», σημείωσε ο κ. Ρήγας επισημαίνοντας ότι οι παραστάσεις ανά την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες.
Και μπορεί, όπως είπε ο ίδιος, το κείμενο να είναι φαινομενικά απλοϊκό, καθώς ο Κεχαΐδης δεν καταδέχεται θεατρικά τερτίπια, δεν καταδέχεται να λέει πράγματα και να εννοεί ενδεχομένως κάποια άλλα και είναι πολύ σκληρός με τους δύο ήρωες, με την υποκρισία του Έλληνα της μεταπολεμικής γενιάς, είναι όμως πολύ σκληρός και καυστικός χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερο χιούμορ με κάποιους ανθρώπους που με πρόσχημα την ηθική πράττουν τεράστιες ανηθικότητες όπως οι ήρωες όπου στην αέναη προσπάθειά τους να καταφέρουν τη μεγάλη ζωή δεν διστάζουν να θυσιάζουν φιλίες, ιδεολογίες, συγγενικές σχέσεις , συντροφικές σχέσεις και όλα αυτά που λέμε ότι αποτελούν τον αξιακό κώδικα του δυτικού πολιτισμού.

«Οι αδικημένοι αυτού του κόσμου»

Σε ότι αφορά στο έργο, δύο άνθρωποι πάνω σε μια παρτίδα τάβλι ονειρεύονται για πολλοστή φορά τη μεγάλη κομπίνα που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το λούμπεν περιθώριο στο οποίο έχουν γεννηθεί και μεγαλώνουν και να φτιάξουν το όνειρο της μεγάλης κομπίνας που θα τους επιτρέψει να μπουν σε μια άλλη κοινωνική θέση.
«Η ιστορία αποδεικνύει ότι το όνειρο μένει όνειρο ίσως γιατί δεν είναι ικανοί, ίσως γιατί έχουν περισσότερη αφέλεια από αυτή που χρειάζεται για να δημιουργήσει τέτοια άλματα και αυτή η αφέλεια είναι που κατ’ εμέ κάνει τους δύο ήρωες βαθιά συμπαθείς στο κοινό.
Ίσως γιατί κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται και δεν έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά τους, αλλά με τον λόγο για τον οποίο βρέθηκαν, μεγάλωσαν σε έναν χώρο. Είναι μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που γεννήθηκαν φέρνοντας στο μέτωπο αυτό που λέμε αποτυχία. Γεννήθηκαν σε ένα περιβάλλον που δεν τους δίνονται οι δυνατότητες. Είναι οι αδικημένοι αυτού του κόσμου. Αυτοί οι αδικημένοι όταν γίνονται αντικείμενο σε ένα θεατρικό έργο, μια τηλεοπτική σειρά πάντα κερδίζουν τη συμπάθεια ακόμη κι όταν διαπράττουν σφάλματα και λάθη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Υποκρισία σε πολλά επίπεδα

Επεσήμανε δε ότι ένα σημαντικό στοιχείο στο θεατρικό κείμενο που του κέντρισε το ενδιαφέρον, ήταν η υποκρισία σε πολλά επίπεδα όχι μόνο στο ταξικό ή το κοινωνικό επίπεδο που μας χαρακτηρίζει ως λαό από τα χρόνια του Περικλή και Ομήρου ως σήμερα.
«Κρύβουμε πράγματα κάτω από το χαλάκι, ίσως γιατί μας βολεύει και πάντα δυσκολευόμαστε να κοιτάξουμε στον καθρέπτη και να είμαστε ειλικρινείς όσο κι αν μας πονάει», σημείωσε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, δίνοντας ραντεβού με το Τάβλι και τον Αντώνη Κρόμπα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για ένα… Τάβλι.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.