Σε κλίμα συγκίνησης η αναγόρευση του π. Αντωνίου επίτιμου διδάκτορα του Π.Θ.

??????????
Απόψε στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Κορδάτος» στο Βόλο

Σε κλίμα συγκίνησης από τη φιλανθρωπική δράση ενός ανθρώπου που ανακηρύχθηκε πρώτος Ευρωπαίος Πολίτης 2018, έγινε απόψε στο κατάμεστο αμφιθέατρο Γιάννης Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, η ανακήρυξη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο π. Αντώνιος, που ανακηρύχθηκε σε διδάκτορα περιστοιχισμένος από τα παιδιά της Κιβωτού, που στο πρόσωπό του βρήκαν την οικογένεια που τους λείπει, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης και συγκέντρωσε το θερμό χειροκρότημα των παραβρισκόμενων, που έσπευσαν να τον δουν και να τον ακούσουν από κοντά.

Η Κιβωτός του Κόσμου στεγάζεται στο σπίτι που έκανε δωρεά ο επιχειρηματίας Κώστας Λούλης στο Διμήνι, όπου διαβιούν 40 αγόρια, ενώ σύντομα το δεύτερο σπίτι του στον Άνω Βόλο, πρόκειται να φιλοξενήσει άλλα 60 κορίτσια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο π. Αντώνιος με την πρεσβυτέρα, ο ευεργέτης του Βόλου Χαράλαμπος Τσιμάς, ο δωρητής των δομών της Κιβωτού στο Βόλο Κώστας Λούλης, οι πρυτανικές αρχές και οι καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Αφού ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης άνοιξε την εκδήλωση, ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Ν. Σφουγγάρη, που συγκίνησε τους παραβρισκόμενους, καθώς διηγήθηκε την ιστορία του π. Αντώνιου, από τη στιγμή που μάζεψε τα πρώτα παιδιά στα σκαλιά της εκκλησίας στην Αθήνα, τη δράση του στη Χίο με τα προσφυγόπουλα, μέχρι την ενοικίαση χώρων για να μένουν με ρεφενέ χρήματα φίλων και γνωστών, για να φτάσουμε στο σήμερα που η Κιβωτός έγινε σπίτι για πολλές εκατοντάδες παιδιά σε εγκαταστάσεις στην Αθήνα, στη Χίο, στην Πωγωνιανή και στην Κόνιτσα Ιωαννίνων και στο Βόλο, όπου ήδη λειτουργεί η πρώτη δομή για αγόρια και σύντομα θα ξεκινήσει η δεύτερη για κορίτσια.
Παράλληλα με την ομιλία προβαλλόταν σε γιγαντοοθόνη το έργο της Κιβωτού με φωτογραφικό υλικό από τις δομές, τη θαλπωρή που προσφέρει και το έργο που γίνεται ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μια επαγγελματική δεξιότητα, για να έχουν εφόδια στη ζωή τους.

Δίαυλος συνεργασίας με το Π.Θ.
Η “ψυχή” της Κιβωτού του Κόσμου ο π. Αντώνιος Παπανικολάου εμφανίστηκε ικανοποιημένος κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη διάκριση που γίνεται τόσο στο πρόσωπο του, όσο και στο πρόσωπο των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές, καθώς τα μέλη της Κιβωτού αποτελούν μια μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια.
Υπογράμμισε ότι ανοίγει ένας δίαυλος συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο θα στηρίξει τα 13 εργαστήρια που διαθέτει το σπίτι της Κιβωτού στο Διμήνι, με τους φοιτητές να έχουν την δυνατότητα να κάνουν εκεί την πρακτική τους άσκηση, καθώς είναι υπερσύγχρονα.
Στόχος είναι να προωθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, και είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον π. Αντώνιο, ότι πολλά παιδιά από μικρά έχουν το δικό τους κήπο, το δικό τους αμπελάκι, τα δικά τους ζωάκια να φροντίζουν.

Υπενθύμισε ότι το σπίτι του Βόλου λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, χάρη στη δωρεά του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Λούλη, κατορθώνοντας να στήσουν ένα πρότυπο κέντρο μέριμνας και προστασίας για τα παιδιά όλης της Κεντρικής Ελλάδας, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μια κενή θέση, αφού διαβιούν στις εγκαταστάσεις συνολικά 33 παιδιά.
Το κέντρο λειτουργεί επί 24ωρου βάσης και εκεί εργάζονται παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και αρκετοί εθελοντές.
Η Κιβωτός του Κόσμου ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 21 χρόνια και αυτή τη στιγμή διαθέτει τρία σπίτια φιλοξενίας στην Αθήνα, δύο σπίτια στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Κόνιτσα και στην Πωγωνιανή, όπου υπάρχουν γεωργικά σχολεία με σκοπό τη δημιουργία νέων αγροτών.
Το σπίτι στο Διμήνι με τα 33 παιδιά και σε λίγο καιρό θα ανοίξει τις πύλες του και ο δεύτερος χώρος στη Μαγνησία, στον Άνω Βόλο φιλοξενώντας 60 συνολικά κορίτσια.

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου αναφέρθηκε στο ρόλο της Κιβωτού που είναι να φροντίσει όλα εκείνα τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο, όπως επίσης τις κακοποιημένες και άγαμες μητέρες.
Μάλιστα στην Αθήνα λειτουργούν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “Στέγη για το παιδί και τη μάνα” με 100 μικρά διαμερίσματα για να στεγαστούν οι μητέρες για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα το πρόγραμμα βοηθά τις μητέρες να σπουδάσουν, με αρκετές από αυτές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στη μαγειρική, τη κομμωτική, ενώ έχουν δωρεάν νομική και ψυχολογική υποστήριξη, καταφέρνοντας να αποιδρυματοποιήσουν πολλά παιδιά, όχι επειδή είναι ακατάλληλος ο γονιός, αλλά εξαιτίας της ακραίας φτώχειας.

Ημέρα χαράς και τιμής
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης μίλησε για ημέρα χαράς και τιμής για το ίδρυμα, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετική τη πρωτοβουλία του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής να προτείνει να αναγορευθεί ως επίτιμος διδάκτορας ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, κάτι που η Σύγκλητος έδωσε ομόφωνα την έγκριση της.
“Μέσα από την Κιβωτό του κόσμου να δώσουμε το παράδειγμα το πως μπορούμε με απλά μέσα να βοηθήσουμε αδύναμες ομάδες υψηλού κινδύνου να ενσωματωθούν στον κοινωνικό ιστό και να “σωθούν” από τη λαίλαπα των αντίξοων συνθηκών που κατακλύζουν αυτή την στιγμή την ελληνική κοινωνία” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρης

Τιμή για το Π.Θ. και το Βόλο
Ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής Θανάσης Σφουγγάρης που πρότεινε να αναγορευθεί ως επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ο π. Αντώνιος, χαρακτήρισε το γεγονός ως τιμή τόσο για το Π.Θ. όσο και όλο το Βόλο. Έκανε λόγο για μοναδική περίπτωση ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσφορά σε ανήμπορους συνανθρώπους και εγκαταλειμμένα παιδιά που έχουν ανάγκη, αλλά και σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Όπως είπε στο σπίτι της Κιβωτού που λειτουργεί στο Διμήνι τα παιδιά εκπαιδεύονται και σε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, το τμήμα θα προσφέρει βοήθεια εγκαινιάζοντας μια συνεργασία με τη δομή, η οποία διαθέτει υπερσύγχρονα εργαστήρια όπου μπορούν και οι φοιτητές της Φυτικής Παραγωγής να εξασκηθούν.

Όαση αγάπης και χαράς τα δύο σπίτια
Ο επιχειρηματίας Κώστας Λούλης, που έκανε δωρεά τα δύο του σπίτια στο Διμήνι και στον Άνω Βόλο για τις ανάγκες της Κιβωτού του Κόσμου δήλωσε πολύ συγκινημένος, διότι η δωρεά που έκανε είναι σε χέρια ευλογημένα, στα χέρια του πατρός Αντωνίου και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε και ο ίδιος να φανταστεί τα συναισθήματα που νιώθει, κάθε φορά που επισκέπτεται τα δύο σπίτια. Όπως είπε «παίρνω τόσο χαρά ειδικά στο σπίτι του Διμηνίου, που γέμισε με παιδιά και δεν χωράει άλλα, είναι μια όαση αγάπης, χαράς και για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση που με αξίωσε ο Θεός να κάνω αυτή την προσφορά σ’ αυτά τα παιδιά που έχουν τόσο ανάγκη».

Για το σπίτι του Άνω Βόλου, ο κ. Λούλης είπε ότι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει 60 κορίτσια της Κιβωτού του Κόσμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.