Σεραφείμ Τσιουγκρής: Πληρώνουμε απ΄την τσέπη μας τον ατομικό εξοπλισμό

«Η πολιτεία δεν έχει στηρίξει ουσιαστικά τον εθελοντισμό παρόλο που είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή»
Τόνισε στο «Ράδιο Ένα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος

Αποφάσισαν να προσφέρουν με έναν διαφορετικό τρόπο, «δεσμεύοντας» ουσιαστικά μεγάλο μέρος της ζωής τους για να στηρίξουν τη χώρα και τους πολίτες. Στην Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών ανήκουν εκατοντάδες εθελοντές, και από τη Μαγνησία, που κάθε χρόνο δίνουν τη δικη τους μάχη με τις φωτιές και τις φυσικές καταστροφές. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης κ. Σεραφείμ Τσιουγκρής, ένας άνθρωπος που πάνω από 20 χρόνια προσφέρει εθελοντικά, τόνισε το μεράκι των εθελοντών για προσφορά δεν έκρυψε όμως και το παράπονό του καθώς η πολιτεία δεν έχει στηρίξει ουσιαστικά τον εθελοντισμό, μιας και δεν έχει προσφέρει τίποτα ούτε καν για τον ατομικό εξοπλισμό των εθελοντών, ο οποίος κοστίζει περίπου 1500 ευρώ και καταβάλλεται από τους ίδιους τους εθελοντές.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούει κανείς ότι υπάρχει ένα εθελοντικό κίνημα που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση…

Στον ελεύθερό μας χρόνο έχουμε αποφασίσει να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο Πυροσβεστικό Σώμα και κατ’ επέκταση στον Έλληνα πολίτη. Το κάνουμε με αγάπη, με ανιδιοτέλεια και περίσσευμα ψυχής, γιατί είναι ένας εθελοντισμός με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ενέχει κινδύνους, είμαστε σε επιφυλακή κάθε καλοκαίρι κι όχι μόνο, γιατί υπηρετούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε επαγγελματικούς σταθμούς και κλιμάκια, όπως και εθελοντικούς σταθμούς και κλιμάκια.

Άρα πέρα από τις φωτιές του καλοκαιριού, συνδράμετε και σε άλλα δυσάρεστα γεγονότα, όπως στις πρόσφατες πλημμύρες ;

Εκτελούμε το ίδιο έργο που έχουν και οι μόνιμοι πυροσβέστες κι έχουμε τις ίδιες αρμοδιότητες την ώρα που έχουμε υπηρεσία στο σταθμό.

Πως εξηγείται τόσο μεγάλη συμμετοχή σ’ αυτό το εθελοντικό έργο, γιατί φέτος μάλιστα, άγγιξε έναν πολύ μεγάλο αριθμό;

Είναι μεγάλος ο αριθμός των εθελοντών, μας εκπλήσσει κι εμάς ευχάριστα και ταυτόχρονα μας προβληματίζει, γιατί οι νέοι συνάδελφοι που θα βγουν μετά την εκπαίδευσή τους, δεν ξέρω κατά πόσο θα έχουν τα μέσα ατομικής προστασίας για να επιχειρήσουν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς το κράτος και το λέω με πλήρη απογοήτευση και με στεναχώρια, δεν έχει σταθεί δίπλα στους εθελοντές πυροσβέστες γιατί το μόνο που ζητά ένας εθελοντής πυροσβέστης είναι τα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία σε δύσκολες περιόδους, με τα δέκα χρόνια μνημόνιο, αλλά και πριν, στοιχίζουν και τα βάζαμε αυτά τα χρήματα από την τσέπη μας για να μπορέσουμε να κάνουμε υπηρεσίες. Το «Ίδρυμα Νιάρχος» μας έδωσε μία δωρεά πέρυσι, μετά από μεσολάβηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που τον ευχαριστούμε δημοσίως, που περιελάμβανε ατομικό εξοπλισμό για 2000 άτομα, αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε για τους υπόλοιπους που θα έρθουν να υπηρετήσουν στο σώμα μετά την εκπαίδευσή τους.

Αυτό δεν είναι παράλογο; Μπορεί το ίδιο το κράτος να αποδέχεται τον εθελοντισμό και να έχει στη διάθεσή του τόσους ανθρώπους πανελλαδικά και ταυτόχρονα να μην φροντίζει για το αυτονόητο;

Αν σκεφτείτε πόσες ώρες υπηρετούμε στο Πυροσβεστικό Σώμα και πόσο χρόνο αφιερώνουμε νομίζω ότι το κόστος ισοσκελίζεται. Είμαστε η μοναδική χώρα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια ίσως που δεν παρέχει το κράτος τον ατομικό μας εξοπλισμό. Αυτός ο εξοπλισμός στοιχίζει περίπου 1500 ευρώ ανά άτομο. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι ένας εθελοντής που μπορεί να είναι κάπου υπάλληλος ή ακόμη και άνεργος να πρέπει να δώσει αυτά τα χρήματα για τον εξοπλισμό του.

Σε επίπεδο Μαγνησίας και Θεσσαλίας γενικότερα έχετε εικόνα για το πόσοι έχουν ανταποκριθεί;

Στη Θεσσαλία έχουν δηλώσει 107 άτομα υποψήφιοι για εθελοντές πυροσβέστες, για τη Μαγνησία, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από εκεί. (σ.σ. υπήρξε ενημέρωση για 45 εθελοντές)

Περνάτε και από κάποια ειδική εκπαίδευση μέσα στον χρόνο;

Ναι, υπάρχει πρόγραμμα που βγαίνει από την Πυροσβεστική Ακαδημία κάθε χρόνο, σύνολο 120 ώρες, το οποίο γίνεται τα Σαββατοκύριακα και ξεκινά στα μέσα Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται μέσα Φλεβάρη. Φέτος όμως θα πάμε πίσω, λόγω κορωνοϊού. Υπάρχει μία δυσκολία κι αυτό είναι κατανοητό. Η εκπαίδευση γίνεται σε όλα τα αντικείμενα του πυροσβεστικού έργου δηλαδή τροχαία, αστικές και δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και είναι οι εθελοντές μετά την αποφοίτησή τους είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα.

Τι πρέπει να κάνει και κυρίως τι πρέπει να ξέρει κάποιος που επιθυμεί να γραφτεί εθελοντής στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Από τα βασικά, στα δικαιολογητικά που ζητά το Πυροσβεστικό Σώμα είναι να έχει καλή υγεία, γι’ αυτό και φέρει βεβαιώσεις υγείας από τρεις γιατρούς, καρδιολόγο, παθολόγο και ψυχίατρο, να έχει αγάπη γι’ αυτό που θα κάνει, να έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ένας ξεχωριστός εθελοντισμός και να μπορέσει να αφιερώσει τα τρία υποχρεωτικά οκτάωρα στους σταθμούς τους επαγγελματικούς το μήνα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Υπάρχει κάποιο προνόμιο, κάποιο bonus για ανέργους που εντάσσονται ως εθελοντές;

Όχι, έχουν διαφοροποιηθεί τα πράγματα. Εδώ και τέσσερα χρόνια η εισαγωγή στο Πυροσβεστικό Σώμα γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων, απλά οι εθελοντές που έχουν τρία χρόνια ευδόκιμη υπηρεσία μπαίνουν σε ειδική κατηγορία και διαγωνίζονται μεταξύ τους. Είναι ένα κίνητρο για νέα παιδιά, αλλά δεν είναι ο αυτοσκοπός για κάποιον που θέλει να υπηρετήσει το Σώμα, αλλά καλώς υπάρχει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.