Στο επίκεντρο της επιμελητηριακής κοινότητας ο Βόλος

Ξεκίνησαν στην Αγριά οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ

Η επικείμενη ψήφιση της νέας επιμελητηριακής νομοθεσίας, στο πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας οχταετίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της πρώτης ημέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιείται από το απόγευμα στο Βόλο, με την φιλοξενία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Στις εργασίες συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τα 59 Επιμελητήρια όλης της χώρας, που έστρεψαν τα βέλη τους κατά της κυβερνητικής πολιτικής που απαξιώνει τον επιμελητηριακό θεσμό, όπως τονίστηκε από βήματος από την πλειοψηφία των επιμελητηριακών παραγόντων, που όπως τόνισαν ένα μήνα πριν τις εκλογές δεν γνωρίζουν καν τον τρόπο που θα ψηφίσουν στις επιμελητηριακές εκλογές της 9ης Δεκεμβρίου.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν τις 15 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στην Συνέλευση, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Γενική Συνέλευση που λαμβάνει χώρα εδώ στην Μαγνησία στην ουσία έχει στόχο να καταθέσει τις προτάσεις της όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί το κατάλληλο οικονομικό πρόγραμμα για να επανέρθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσει η πολιτική της υπερφορολόγησης διότι η χώρα μας αυτή την στιγμή έχει από τους υψηλότερους συντελεστές στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Πρέπει οπωσδήποτε να δούμε το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, που πραγματικά λειτουργούν ως εμπόδιο στην μείωση της ανεργίας που είναι και το ζητούμενο, να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν, ώστε τόσο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και γενικότερα η ρευστότητα στην αγορά να επανέρθει για να μπούμε στον νέο αναπτυξιακό κύκλο, αλλά και στο τέλος της μνημονιακής επιτροπείας το ταχύτερο δυνατόν».

Σχετικά με τις Επιμελητηριακές εκλογές ο Κ. Μίχαλος τόνισε ότι μετά από χρόνια γίνονται εκλογές με βάση έναν νέο επιμελητηριακό νόμο, που επί της αρχής μας βρίσκει σύμφωνους. Και με τα τις εκλογές, τόνισε, θα μας δοθεί η ευκαιρία σε επίπεδο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που πιστεύουμε, ώστε η ΚΕΕΕ να πληροί τον ρόλο της ακόμη πιο αποτελεσματικά απ’ ότι σήμερα.

Σταθεροποίηση ισοζυγίου επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων ρωτήθηκε για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν και κλείνουν, είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σταθεροποιηθεί το ισοζύγιο, ενώ από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες κινούνται σε θετική πορεία.
Επίσης τόνισε ότι δειλά θετικά βήματα έχει κάνει και η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας, οπότε σε μακροοικονομικό επίπεδο βρισκόμαστε σε καλό σημείο. «Αυτό που πρέπει να δούμε όλοι είναι να μεταφέρουμε αυτό το σταθερό μακροοικονομικό κλίμα στην μικροοικονομία», επισήμανε.
Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο Κ. Μίχαλος τόνισε ότι πρέπει να είναι ένα θέμα της Πολιτεία και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων. Όπως είπε, εκεί που υπάρχει τουριστική κίνηση και εκεί που ευελπιστούμε να γίνει η Αθήνα city brake, θα έπρεπε να είναι ανοιχτά και τα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση αυτή η πρωτοβουλία είναι εθελοντική και πρέπει να είναι απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας με τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Αναφορικά με το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων είπε ότι είχαμε ένα νομοσχέδιο που προχώρησε σε νομοθέτηση και επί της αρχής ήταν θετικοί.
Όπως ανέφερε είχαν γίνει και επιμένουν σε κάποιες παρατηρήσεις, που θα ήταν ευεργετικές για το νομοθέτημα αν είχαν υιοθετηθεί, διότι κατατέθηκαν μόλις 7.500 υποθέσεις, ένας πολύ μικρός αριθμός προχώρησε σε υλοποίηση. Με την περαιτέρω συμμετοχή των Επιμελητηρίων, που διαθέτουν τα ανάλογα τμήματα, που μπορούν να βοηθήσουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σ’ αυτή τη δυσάρεστη θέση, με την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων που αποδεικνύουν όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και επαναχρηματοδότηση από τα τραπεζικά ιδρύματα, θα ήταν πιο αποτελεσματική η λειτουργία αυτού του νόμου.

Για το κύμα φυγής
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε ότι το μεγάλο κύμα φυγής επιχειρήσεων και επιστημόνων, των τελευταίων δύο χρόνων στο εξωτερικό, τελευταία έχει κάπως περιοριστεί.
«Εάν δεν υπάρχει αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής, αν δεν πάμε ταχύτατα στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες έχει αναλάβει την υποχρέωση η κυβέρνηση, και όλων των άλλων που πρέπει να γίνουν, πολύ φοβούμαι ότι θα επιταχύνουμε και πάλι αυτούς του ρυθμούς και είναι το τελευταίο πράγμα που μας χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων εκτίμησε ότι πρέπει να σταματήσει η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό και βεβαίως των επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει και δίνουν «μάχη» εντός των τειχών.

Αρωγοί στους επαγγελματίες
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, δήλωσε: «καλό θα είναι να κατανοήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα Επιμελητήρια ότι θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλουν σήμερα οι επαγγελματίες για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι. Τα τελευταία χρόνια εμείς το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία στηρίζουμε με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο τις τοπικές επιχειρήσεις, γιατί πραγματικά η Μαγνησία τα τελευταία χρόνια βάλλεται από υψηλούς δείκτες της ανεργίας. Ξέρετε ότι η ανεργία αυτή την στιγμή μαστίζει την περιοχή μας, έχουν απομακρυνθεί πολλές μεγάλες επιχειρήσεις από την ΒΙΠΕ και όχι μόνο, αλλάζει η παραγωγική υφή της περιοχής, από βιομηχανική σε τουριστική. Θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά, και να δούμε πώς θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για μία τόσο εξαιρετικά όμορφη περιοχή, όπως είναι η Μαγνησία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, το νούμερο ένα ζητούμενο για μας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η αγορά είναι παγωμένη και οπωσδήποτε θα πρέπει να βρει λύση η κυβέρνηση για το πώς θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας. Ξέρετε πολύ καλά ότι το τραπεζικό σύστημα είναι κλειστό κι επομένως και ευελπιστούμε ότι σύντομα κάτι θα αλλάξει με την τρίτη αξιολόγηση, διότι αυτή την στιγμή η αγορά είναι στο σημείο μηδέν.
Παράλληλα, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΚΕΕ Ελλάδος.

Αύριο, Σάββατο 4 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται η παρουσία της Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου, τοπικών Αρχών και του επιχειρηματικού κόσμου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος θα μιλήσει για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και για τα κίνητρα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.