Τέταρτη παράταση στην αναστολή λειτουργίας των εργαστηρίων του 1ου ΕΚ Βόλου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Αγανάκτηση κι απογοήτευση του 1ου ΕΚ Βόλου και 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

 

 

Η σχολική κοινότητα του 1ου ΕΚ Βόλου και του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση και απογοήτευση για τη νέα παράταση της αναστολής λειτουργίας των εργαστηρίων του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου 2026, ύστερα από σύσκεψη με τη συμμετοχή του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, και των διευθυντών, υποδιευθυντών και τομεαρχών του 1ου Ε.Κ. Βόλου και του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, καθώς και για τον τρόπο όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση “με τον οποίο η Τεχνική Υπηρεσία και οι δύο Αντιδημαρχίες Τεχνικών Υπηρεσιών και Παιδείας έχουν μέχρι σήμερα διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της ασφάλειας μαθητών και εργαζομένων”.

 

Όπως επισημαίνουν πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά παράταση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς “δεν τηρήθηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης στις 23 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, η ολοκλήρωσή τους μετατίθεται για τις αρχές Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την τήρηση και της νέας προθεσμίας, δεδομένων των διαδοχικών καθυστερήσεων και της εξάρτησης των εργασιών από τις βροχοπτώσεις.

Η παρατεταμένη αναστολή εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς τα εργαστηριακά μαθήματα συνεχίζουν να διεξάγονται στις αίθουσες διδασκαλίας του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, όπως συμβαίνει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς”.

 

Προβληματισμός για το φωτοβολταϊκό πάρκο

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε και για την πρόθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου να μην επανεγκαταστήσουν τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα  ισχύος 30kW που χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και λειτούργησαν από το 2011. Η αποξήλωσή τους πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες στεγανοποίησης της οροφής. Ωστόσο στη συνέχεια, οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας όπως καταγγέλλετα “ταύτισαν αυθαίρετα την  ύπαρξή των Φ/Β πάρκων με τα προβλήματα υγρομόνωσης του κτιρίου, χωρίς όμως την ύπαρξη επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης. Επισημαίνεται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελούσε ζωντανό εκπαιδευτικό εργαστήριο και σημαντική πηγή εσόδων για τη σχολική κοινότητα. Ο εξοπλισμός του παραμένει παροπλισμένος και εκτεθειμένος, παρά τις εναλλακτικές προτάσεις επανεγκατάστασης και αξιοποίησής του”.

 

Εκκρεμεί η έγγραφη ενημέρωση για τη στατική επάρκεια

Επανήλθε, επίσης, το αίτημα χορήγησης έγγραφης βεβαίωσης για τη στατική επάρκεια του κτιρίου και επίσημης ενημέρωσης για τον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Παρότι οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν προφορικά ότι ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί, τα σχετικά τεχνικά δελτία δεν έχουν κοινοποιηθεί στη διεύθυνση του σχολείου, ούτε στη ΔΔΕ Μαγνησίας.

Η επόμενη σύσκεψη επανεκτίμησης της κατάστασης ορίστηκε για την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.