«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσβάλει τους δικηγόρους του Βόλου»

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, που προσπαθεί να ανατρέψει την απόφαση χωροθέτησης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου στο οικόπεδο της οδού Ύδρας στη Νεάπολη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τόνισε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι προσβλητικό απέναντι στους δικηγόρους, καθώς δεν έλαβε υπόψη του την διαφορετική τους άποψη γι’ αυτό και ο Σύλλογος προχωρά σε δημοψήφισμα στις 14 & 15 Οκτωβρίου, δίνοντας την δυνατότητα στους δικηγόρους να εκφραστούν σε ένα ζήτημα που τους αφορά.

Χθες, έγινε γνωστό πως η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου μαζί με αυτό της Λαμίας και την ανακατασκευή των Μεγάρων στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο κ. Στρατηγόπουλος τη χαρακτήρισε αναμενόμενη, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του ακινήτου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο αυτό που παραξενεύει, όπως είπε χαρακτηριστικά είναι η σπουδή του Υπουργείου Δικαιοσύνης την ίδια ημέρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της παραχώρησης να προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης για την ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Προφανώς κάποιοι βιάζονται να διεκπεραιώσουν το ζήτημα.  Όμως νομίζω ότι κάπου εδώ τελειώνουν και τα εύκολα κεφάλαια αυτής της ιστορίας και από δω και πέρα αρχίζουν οι δυσκολίες μελετητικής ωρίμανσης εν όψει της όποιας διαγωνιστικής διαδικασίας για το ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας. Πιστεύω ότι οι επόμενες κινήσεις δεν θα είναι εύκολες και σίγουρα θα είναι χρονοβόρες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγόπουλος.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσβάλει τους δικηγόρους του Βόλου»

Αναφερόμενος στην νέα εξέλιξη αλλά και στο δημοψήφισμα που έρχεται, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου υπογράμμισε πως «εμείς αυτού του είδους τους περισπασμούς, τους αγνοούμε. Το δημοψήφισμα θα γίνει γιατί πρέπει να ακουστούν οι δικηγόροι. Οι δικηγόροι είναι συνήθεις χρήστες, προφανώς δεν εκπροσωπούν όλη την κοινωνία, αλλά ως συνήθεις χρήστες θα πρέπει να διατυπώσουν την άποψή τους για μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται ερήμην τους και το λέω χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης» και συνέχισε στηλιτεύοντας τη στάση του Υπουργείου λέγοντας πως «Το Υπουργείο έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα μια διαδικασία η οποία είναι προσβλητική στο κομμάτι που αγνοεί τις απόψεις του Δικηγορικού Σώματος Βόλου».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προχωρά λοιπόν στο δημοψήφισμα, το οποίο όπως σημείωσε ο κ. Στρατηγόπουλος είναι θεσμός άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας, που προβλέπεται στον Κώδικα Δικηγόρων.

«Εμείς δεν ζητήσαμε από κανέναν μερίδιο στον ενθουσιασμό και στην χαρά του για την εξέλιξη που έχει το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, αλλά δεν θα ζητήσουμε και από κανέναν την άδεια για να εκφραστούμε με τον τρόπο που πρέπει για ένα θέμα που μας αφορά όσο σχεδόν κανέναν σ’ αυτή την πόλη», τόνισε.

Μετά τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου η συνεδρίαση

της Επιτροπής των Επιστημονικών Φορέων για το LNG

Στο μεταξύ, ο κ. Στρατηγόπουλος, ως ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στην Επιτροπή των Επιστημονικών Φορέων Μαγνησίας αναφέρθηκε και στις νέες εξελίξεις, που θέλουν τη Mediterranean Gas να επιλέγει νέο σημείο για την πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην περιοχή μεταξύ Σωρού και Κριθαριάς. Σημείωσε πως για την εξέλιξη αυτή η μόνη που ενημερώθηκε ήταν η πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα, η οποία έδωσε μία πρώτη πληροφόρηση στους φορείς, όμως εκτενώς θα συζητηθεί το θέμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση.

Αυτή θα γίνει, όπως είπε ο κ. Στρατηγόπουλος, μετά τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, καθώς οι εκλογές επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει τη λειτουργία της επιτροπής, καθώς ο ΙΣΜ κατέχει μια κομβικής σημασία στην επιτροπή.

Τόνισε όμως πως ο ίδιος, επειδή το ζήτημα έχει και νομικές προεκτάσεις, εδώ και κάποιες ημέρες έχει ξεκινήσει την προετοιμασία μου γι’ αυτή τη συνάντηση την οποία την αντιμετωπίζει ως ένα νέο, αυτοτελές και διακριτό κεφάλαιο.

Υπογράμμισε πως η νέα αυτή φερόμενη πρόταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, αν και η Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει την άποψή της με βάση την προηγούμενη πρόταση για τη χωροθέτηση του LNG στην είσοδο του λιμανιού. Ο κ. Στρατηγόπουλος επεσήμανε πως δεν θα πρέπει η Επιτροπή να επαναλάβει την ίδια επιχειρηματολογία, μιας και που φαίνεται ότι υπάρχουν διαφοροποιά στοιχεία, αλλά να βρει εκείνη την επιχειρηματολογία που θα δίνει ένα συμπέρασμα σαφές και επιστημονικά τεκμηριωμένο για τη νέα πρόταση χωροθέτησης,  που έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά .

Τέλος σχολίασε και την επισήμανση του πρώην Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη για το θέμα, ο οποίος σε τοποθέτησή του έκανε λόγο για έλλειψη θεσμικού πλαισίου και θαλάσσιου χωροταξικού, Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου υπερθεμάτισε στην άποψη του κ. Σκοτινιώτη σημειώνοντας πως και χωρίς να έχει υπάρξει  η οποιαδήποτε συνεννόηση ή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, είναι από τα ζητήματα που τον απασχολούν και τον ίδιο σε σχέση με τη φερόμενη νέα χωροθέτηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.