Βελτίωσαν σημαντικά τη διάθεση τους, πάσχοντες με άνοια, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα

Της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου στα πλαίσια διεξαγωγής του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών συμμετείχε, παρουσιάζοντας ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση του γνωστικού συμπεριφορικού μοντέλου ψυχοθεραπείας στις Ομάδες Υποστήριξης και Ψυχοεκπαίδευσης φροντιστών ασθενών με άνοια, που πραγματοποιούνται στο χώρο της Μονάδας.
Η φροντίδα ενός ασθενή με άνοια καθιστά τον περιθάλποντα διαρκώς εκτιθέμενο σε συνεχείς αλλαγές, χαμηλή ποιότητα ζωής και έλλειψη προσωπικού χρόνου. Αποτέλεσμα αυτών, είναι ο περιθάλπων να βιώνει υψηλά επίπεδα αίσθησης φορτίου, άγχους και θλίψης. Μέσα από τη διεξαγωγή των ομάδων οι περιθάλποντες έχουν την δυνατότητα να λάβουν ψυχοεκπαίδευση για την άνοια, για το ρόλο τους και τα όρια τους, ως φροντιστές, για τα συναισθήματα τους και τρόπους για την ασφαλή διαχείριση πρακτικών και συναισθηματικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Οι ομάδες υποστήριξης και ψυχοεκπαίδευσης γίνονται υπό το θεωρητικό υπόβαθρο του γνωστικού συμπεριφορικού μοντέλου, που πρεσβεύει ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο είναι υποκειμενικές και καθορίζονται από τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται τα πράγματα. Οι σκέψεις του είναι αυτές που ορίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. Μέσα από διάφορες τεχνικές το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει τις δυσλειτουργικές του σκέψεις και να τις τροποποιεί, πετυχαίνοντας έτσι αλλαγή στη διάθεση αλλά και κάνοντας πιο αποτελεσματική την συμπεριφορά του.
Η πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Μονάδα και παρουσιάστηκε στο προαναφερόμενο συνέδριο έδειξε πως οι περιθάλποντες που συμμετείχαν καθόλη την διάρκεια του ομαδικού προγράμματος βελτίωσαν σημαντικά τη διάθεση τους, την ποιότητα ζωής τους και μείωσαν την αίσθηση φορτίου, που νιώθουν. Από τις προσωπικές τους αναφορές προέκυψε επίσης πως βοηθήθηκαν στην ανάπτυξη νέων σχέσεων, στην έκφραση συναισθημάτων και στην αναγνώριση του δικαιώματός τους να ζητούν βοήθεια.
Η συστηματική και δομημένη παρέμβαση για την υποστήριξη περιθαλπόντων ασθενών με άνοια είναι αναγκαία και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή της σε όλη την πορεία της νόσου και όχι μόνο σε περιόδους κρίσεις. Για το λόγο αυτό και η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου διεξάγει παρόμοια προγράμματα στηρίζοντας και φροντίζοντας το πολύπλοκο και επίπονο έργο αυτών που φροντίζουν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.