Σε καλό κλίμα και με ήπιες τοποθετήσεις η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ

Με ήπιες τοποθετήσεις και σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν παρέστη.

Ομόφωνα οι βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν τη στήριξή τους στο νέο μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος μπαίνοντας στην αίθουσα καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές.

Παίρνοντας τον λόγο, είπε πως δεν θα μιλήσει ούτε ως αντιπρόεδρος ούτε ως μεταβατικός πρόεδρος, αλλά ως στρατιώτης του κόμματος και τόνισε: «Είχαμε ένα μεγάλο φιάσκο, πληγώσαμε τους Νεοδημοκράτες, κακώς ρίξαμε ο ένας τις ευθύνες στον άλλον, πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Πλακιωτάτης ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ότι επικοινώνησε με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κ.Καραμανλή και Αντ.Σαμαρά, οι οποίοι του είπαν πως έχει τη στήριξή τους, ενώ μετά το κώλυμα που δήλωσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος να προεδρεύσει της ΚΕΦΕ, προτάθηκε τη θέση του να αναλάβει ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.

«Προχωράμε συντεταγμένα και ενωμένα στην επόμενη ημέρα. Δίνουμε ηχηρή απάντηση ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και η ΚΟ εγγυητής της ενότητας της παράταξης» είπε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Βούληση όλων, και υποψηφίων, ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

Τοποθετήσεις σε ήπιο κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε οι εκλογές να γίνουν στις 13 Δεκεμβρίου και μίλησε για «ημέρα αναγέννησης της ΝΔ», ενώ πρότεινε να συνταχθεί κώδικας δεοντολογίας που θα «απαγορεύει» προσωπικές αναφορές μεταξύ υποψηφίων και σε πρώην προέδρους και πρώην πρωθυπουργούς.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε να υπάρξει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ. Πρότεινε, επίσης, να γίνει εθνική συνδιάσκεψη και οι κάλπες να στηθούν στις 5 ή 6 Δεκεμβρίου, ενώ αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για σύνταξη κώδικα δεοντολογίας.

«Να υπάρξει ενότητα και να αξιοποιήσουμε την καθυστέρηση της διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πρότεινε επίσης εθνική συνδιάσκεψη και ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία του 2009 καταγγέλλοντας ότι «έπεσε το σύστημα και όταν έπεσε άρχισαν να περιφέρονται πούλμαν από το ένα εκλογικό κέντρο στο άλλο». «Δεν αντέχουμε άλλο ρεζιλίκι, την πρώτη φορά πληρώσαμε 1,5 εκατ. και έπεσε το σύστημα και τώρα αυτό το φιάσκο» είπε, ενώ πρότεινε στις εκλογές να χρησιμοποιηθούν οι εθνικοί κατάλογοι ανά δήμο.

Ο Γιάννης Βρούτσης στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε: «Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο ύψος των περιστάσεων! Διεξάγεται ένας απόλυτα ειλικρινής κ’ έντιμος διάλογος σε κλίμα ομοψυχίας κ’ ενότητας!».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης έβαλε στο στόχαστρο τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, καλώντας τους βουλευτές να του… κόψουν τη φόρα εάν επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Γιάννη Πλακιωτάκη, δήλωση για την οποία έλαβε χειροκρότημα από τα μέλη της ΚΟ.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε «πάγωμα» της διαδικασίας, διεξαγωγή συνεδρίου τον Μάρτιο και εκλογές τον Απρίλιο, πρόταση που ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία.

Μιλώντας στο Mega η Άννα Ασημακοπούλου είπε πως είναι προφανές ότι υπήρξε ανικανότητα στην ΚΕΦΕ και ότι οι Νεοδημοκράτες είναι οργισμένοι και πληγωμένοι. Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στα όσα είπε εναντίον του ο Ευ. Μεϊμαράκης, λέγοντας πως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος ήταν εσφαλμένα πληροφορημένος.

Ο Θ. Καράογλου αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι που προετοίμαζαν τις εσωκομματικές εκλογές και δεν τα κατάφεραν μέσα σε δύο μήνες, να το καταφέρουν μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο τόνισε πως η ΚΟ της ΝΔ βγήκε περισσότερο ενωμένη από τη συνεδρίαση αυτή.

Το πάθημα θα μας γίνει μάθημα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και σημείωσε ότι δεν έχει γίνει σοφότερος από τις θέσεις των τεσσάρων υποψηφίων καθώς κανείς εξ αυτών δεν μίλησε πολιτικά. Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμα και με τεφτέρι.

Και ο Κώστας Γκιουλέκας ζήτησε να γίνει πρώτα συνέδριο και μετά εκλογές, ενώ πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή από πέντε βουλευτές που θα επιβλέπει τη διαδικασία των εκλογών, πρόταση που βρίσκει απήχηση στους κόλπους των μελών της Κ.Ο.

Η Άννα Καραμανλή πρότεινε να γίνουν προεγγραφές μελών σε καταλόγους που να ολοκληρωθούν στις 5-6 Δεκεμβρίου, να ακολουθήσει έλεγχος και οι κάλπες να στηθούν στις 13 του επόμενου μήνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.