Θέρμανση, μεταφορές και βιομηχανία το τρίπτυχο των αιτιών της αέριας ρύπανσης στον Βόλο

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δίμηνη – Δεκέμβριος 2023- Ιανουάριος 2024 – μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για την ποιότητα του αέρα του Βόλου παρουσιάστηκαν σήμερα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας δείχνοντας ως επιβαρυντικούς παράγοντες την καύση- θέρμανση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Η έρευνα αυτή προέκυψε μετά από τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών και θα περιλαμβάνει μία σειρά μετρήσεων στον αέρα, το νερό αλλά και το έδαφος.

Παρών στην παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων μιας συνεχιζόμενης έρευνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας τονίζοντας η συνεργασία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα.

“Σήμερα παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της μελέτης για τα επίπεδα της ποιότητας του αέρα στον Βόλο. Νομίζω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε με διάφορα μέτρα την ποιότητα του αέρα. Είναι σημαντική η συνεργασία αυτή της Περιφέρειας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και θα δημιουργήσουμε μία σειρά από μετρήσεις και στον αέρα, το νερό και το έδαφος, που δεν υπήρχε αυτή η σειρά και είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής που εντάσσεται σε αυτό το δίκτυο που έχουμε στήσει για την Πολιτική Προστασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι το ζήτημα της ποιότητας του αέρα στον Βόλο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια κι έχουν γίνει πολλές μελέτες, τόνισε όμως ότι όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έχουν πολύ μεγάλο περιθώριο να βελτιωθούν. “Είναι μία έρευνα πιο εν τω βάθει για να καταλάβουμε τις πηγές και να βρούμε μέτρα αντιμετώπισης”, τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Θέρμανση, μεταφορές και βιομηχανία οι παράγοντες της ρύπανσης

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης έκανε ο Καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνών κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι η καύση- θέρμανση, οι μεταφορές και η βιομηχανία είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες στην ατμόσφαιρα της πόλης, διευκρινίζοντας ότι η βιομηχανία συνδράμει σε ποσοστό κάτω από 20%.

“Υπάρχει σημαντική συνεισφορά από τις μεταφορές και ακόμη πιο σημαντική από την καύση βιομάζας, ξυλείας ειδικά τον χειμώνα. Άρα το θέμα της ενεργειακής ένδειας, το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης και στα σπίτια μας και στη βιομηχανία όπως και καλύτερος έλεγχος εκπομπών στην βιομηχανία είναι βασικά κομμάτια μιας συνολικής λύσης”, σημείωσε.

Εξήγησε ότι έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2023- Ιανουαρίου 2024, εν τω μέσω του χειμώνα και σε ότι αφορά στα αποτελέσματα σημείωσε ότι στη διαβάθμιση πρώτο ρόλο παίζει η καύση, άρα η θέρμανση και τίθενται θέματα ευρύτερα κοινωνικά και σε δεύτερο επίπεδο κάνουν έναν αγώνα οι μεταφορές με τη βιομηχανία, αλλά ανάλογα το που γίνονται οι μετρήσεις με το που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της βιομηχανίας και σε άλλα σημεία των μεταφορών.

Σε ότι αφορά την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι έγινε χειμώνα, καθώς το θέμα της καύσης- θέρμανσης είναι κρίσιμο κι εκεί επικεντρώθηκε η έρευνα ώστε να δοθούν προτάσεις στοχευμένες με βάση όχι απλώς τη θεωρία, αλλά πραγματικά σκληρά επιστημονικά δεδομένα που να μην δέχονται αμφισβήτησης.

“Για να βρεις τις λύσεις πρέπει να βρεις ποιες είναι οι πηγές, η συνεισφορά τους, οι επιπτώσεις στην υγεία, το δημοσιονομικό κόστος από την επιβάρυνση στην υγεία και το δημοσιονομικό όφελος από τη λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

Αυτό θέλουμε να κάνουμε γι’ αυτό δεν φτάνει μόνο ένα δίκτυο μετρήσεων σύμφωνα με τον νόμο, χρειάζεται μία μελέτη σε βάθος τη σύσταση τις επιπτώσεις κτλ, για να μπορέσεις να φτάσεις στις απλές λύσεις, αλλά αυτές να είναι ολοκληρωμένες”, συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι μαζί, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Περιφέρεια και οι κάτοικοι θα μπορέσουν με έρευνα, δεδομένα, ανάλυση και μέτρα να αναβαθμίσουν όχι μόνο την ποιότητα του αέρα, αλλά στην πραγματικότητα την ποιότητα ζωής και της υγείας μας.

Επεσήμανε δε ότι το Εθνικό Κέντρο Ερευνών βρίσκεται σε συζήτηση με την Περιφέρεια ώστε να συνεχίσει σε ένα συνεχές σύστημα μετρήσεων με χρονοσειρές ώστε πραγματικά να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην υγεία υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης “χτυπούν” τους πιο ευάλωτους, τα νεογνά αλλά και τα μικρά παιδιά.

Σημειώνεται ότι κάλεσμα προς τους κατοίκους τους Βόλου να δώσουν το παρών στην σημερινή εκδήλωση είχε απευθύνει με ανακοινώσεις της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.