Σε επιφυλακή το ΕΣΥ για τον Έμπολα

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι μονάδες του ΕΣΥ, οι ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, όλα τα ύποπτα ή πιθανά περιστατικά μεταφέρονται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ», και αν χρειαστεί θα νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Όλες οι υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες μπορεί να κληθούν να υποδεχτούν κάποιο περιστατικό στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, γι’ αυτό και προετοιμάζονται για την αρχική αντιμετώπιση και παραπομπή του στα παραπάνω νοσοκομεία.

Κάθε υγειονομική μονάδα θα πρέπει να ορίσει την ομάδα που θα διαχειρίζεται τυχόν κρούσματα, αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα.

Προληπτικά μέτρα στα αεροδρόμια

Με άλλη εγκύκλιο, μπαίνουν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια της χώρας, με στόχο τυχόν περιστατικά να εντοπίζονται έγκαιρα αλλά και να δίνονται οδηγίες σε όλους τους επιβάτες ώστε να είναι υποψιασμένοι για τυχόν ύποπτα συμπτώματα που θα εμφανίσουν.

Έτσι, επιβάλλεται η συμπλήρωση της εμπιστευτικής «Κάρτας Εισερχόμενων Επιβατών», που περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, πιθανή επαφή ή συμπτώματα.

Με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών, κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσης εκτός Σένγκεν με προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει να εφοδιάζεται με την κάρτα, η οποία συμπληρώνεται πριν την προσγείωση του αεροπλάνου και συλλέγεται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων για να αποσταλούν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αν κάποιο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου ενδημεί ο Έμπολα, θα οδηγείται σε ειδικό χώρο που έχει ορίσει το Αεροϋγειονομείο, και θα εξετάζεται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.