ΠΓΔΜ: Προς διερευνητική εντολή στους Σοσιαλδημοκράτες

Εντός των επόμενων ημερών, ίσως και ωρών, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ καλείται να αναθέσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης SDSM του Ζόραν Ζαέφ.

Ο τελευταίος διαβεβαίωσε ότι μπορεί να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τα αλβανικά κόμματα και να αρθεί έτσι το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο ταλανίζει τον τελευταίο χρόνο την πρώην γιουσκοσλαβική δημοκρατία.

Ο κ. Ζάεφ, ο συνασπισμός του οποίου ήρθε δεύτερος στις εκλογές του Δεκεμβρίου πίσω από το κεντροδεξιό – δεξιό VMRO- DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, δηλώνει έτοιμος να λάβει την εντολή μετά τη συμφωνία του με τον ηγέτη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Ιβάνοφ υποχρεούται, στη βάση των όσων έχει δηλώσει, να καλέσει τον κ. Ζάεφ και να του αναθέσει την διερευνητική εντολή, αφού εκπληρώνει την προϋπόθεση της παρουσίασης 61 υπογραφών βουλευτών, που ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είχε θέσει ως προϋπόθεση προκειμένου να περάσει στα «χέρια» του δεύτερου σε δύναμη κόμματος η πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει τις υπογραφές των Αλβανών βουλευτών για να λάβει τη διερευνητική εντολή, δεν είναι αυτονόητο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση, δεδομένου ότι το DUI έχει διευκρινίσει ότι οι υπογραφές δεν σημαίνουν αυτομάτως και τη συμμετοχή σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Η συμμετοχή των αλβανικών μειονοτικών κομμάτων θα φανεί από το κατά πόσον ο κ. Ζάεφ θα δεχθεί να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα προωθημένα αιτήματα, όπως π.χ η καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια ως επίσημης και άλλα που συμπεριλαμβάνονται στην κοινή ατζέντα την οποία υιοθέτησαν προεκλογικά, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των Τιράνων και της Πρίστινα, τα κόμματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.