Κίνα: Η κορύφωση της κατανάλωσης άνθρακα το 2013 ορόσημο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η Κίνα έφτασε στην κορύφωση της κατανάλωσης άνθρακα πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων και Βρετανών επιστημόνων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τσίνγχουα στην Κίνα και το Ερευνητικό Κέντρο Γκράντχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση άνθρακα στον κόσμο μείωσε την καύση άνθρακα τα τελευταία δύο χρόνια και τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση αυτή είναι πιθανότατα μόνιμη.
Η ποσότητα του άνθρακα που καίγεται στην Κίνα έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, λόγω της προκύπτουσας ρύπανσης και των παραγόμενων αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κατανάλωση άνθρακα της Κίνας έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια, από 1,36 δισ. τόνους άνθρακα το 2000 σε 4,24 το 2013, καθώς η χώρα πραγματοποίησε τεράστια άλματα ανάπτυξης.
Ωστόσο τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τη χρήση άνθρακα δείχνουν ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 9,7% κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους και κατά 5,8% πέρυσι, ενώ η καύση του άνθρακα μειώθηκε κατά 3,7%. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που υποδηλώνουν ότι η πρόσφατη μείωση είναι στην πραγματικότητα η αρχή μιας μόνιμης πτώσης: η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η επιβράδυνση των βιομηχανιών υψηλής κατανάλωσης άνθρακα και οι περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας υποστηρίχθηκε από τη χρήση του άνθρακα, που αποτελούσε κατά καιρούς έως και τα τρία τέταρτα του ενεργειακού μείγματος, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς τα πετροχημικά και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας έχουν γίνει πολύ πιο διαδεδομένες. Το 2015, μόλις το 64,4% της ενέργειας που καταναλώθηκε προήλθε από άνθρακα και το μερίδιο αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται, ακόμη και αν η οικονομική δραστηριότητα συνεχίσει να αυξάνεται, καταλήγει η μελέτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.