Έκοψε τα επιχειρηματικά σχέδια Μπέου στην ΑΝΕΒΟ

Αποδεκτή έγινε η προσφυγή Πατσιαντά-Αποστολάκη για την τροποποίηση των σκοπών της ΑΝΕΒΟ

«Φρένο» στην… φρενήρη ταχύτητα με την οποία επιχειρεί να φέρει… την ανάπτυξη στην πόλη η Δημοτική Αρχή Βόλου και ο Αχιλλέας Μπέος, φέρεται να βάζει με την υπ’ αριθμόν 780/50559 της 2ης Απριλίου 2015 απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Μ. Πατσιαντά και Ι. Αποστολάκη κατά της αριθμ. 78/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου περί «τροποποίησης του καταστατικού της ΑΝ.Ε.ΒΟ. ως προς τους σκοπούς της». Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά την «Εν μέρει ακύρωση της αριθμ. 78/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου.» Ουσιαστικά η ακύρωση αφορά στην τροποποίηση των σκοπών της εταιρίας οι οποίοι, σύμφωνα με το σκεπτικό του Γενικού Γραμματέα, κείνται εκτός του οριζόμενου από το Νόμο και τις σχετικές διατάξεις, πλαισίου λειτουργίας των αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ.

Με την τροποποίηση του καταστατικού της Αναπτυξιακής Επιχείρησης Βόλου, που έγινε με ταχύτατες διαδικασίες, η Δημοτική Αρχή Βόλου επιχειρούσε να μεταβιβάσει κύριες δραστηριότητες που εντάσσονται στα πλαίσια των υποχρεώσεων των ΟΤΑ, όπως ο αποχιονισμός, η καθαριότητα και η διαχείριση των δημοτικών χώρων στάθμευσης, στην ΑΝΕΒΟ, αλλά και να επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες όπως διοργάνωση εμποροπανήγυρης κ.α.
Σκοποί που προστέθηκαν με την τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού της επιχείρησης όπως:

• Οι υπηρεσίες λειτουργίας χώρων στάθµευσης και εκµετάλλευση αυτών
• Η διαµεσολάβηση για την εκµετάλλευση ακινήτων
• Η παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων του τοµέα ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων γενικά.
• Η παροχή υπηρεσιών συµβούλου επιχειρήσεων ακίνητης περιουσίας ως και κάθε συναφούς µ’ αυτήν δραστηριότητας.
• Η µίσθωση, υποµίσθωση, αγορά µηχανηµάτων αποχιονισµού
• Η παροχή υπηρεσιών αποχιονισµού στον ∆ήµο Βόλου
• Η οργάνωση, διαχείριση και εκµετάλλευση εµποροπανήγυρης.
• Η δηµιουργία, ανάπτυξη και εκµετάλλευση τουριστικών µονάδων.
• Η ανάπτυξη, εφαρµογή και εκµετάλλευση τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακού διαδικτύου.
• Οι υπηρεσίες ∆ιοργάνωσης Συνεδρίων και Εµπορικών Εκθέσεων και εκµετάλλευση αυτών.
• Οι Υπηρεσίες Εκπόνησης Μελετών Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και εκµετάλλευση αυτών.

παραβαίνουν τις διατάξεις της παρ. 3 άρθ. 252 Ν. 3463/2006 όπως ισχύει, σύμφωνα με τις οποίες οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. ΄΄έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Ο.Τ.Α. και των ενώσεών τους ή και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, την προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου ή της Κοινότητας, καθώς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος, τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα ή την εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο΄΄.

Όπως αναφέρει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας:

Επειδή κατά την από 6-3-2015 προσφυγή «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προστίθενται στο καταστατικό εμπορικοί σκοποί όπως η εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, η διαμεσολάβηση σε εκμετάλλευση ακινήτων με προμήθεια, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων του τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων γενικά, η παροχή υπηρεσιών συμβούλου επιχειρήσεων ακίνητης περιουσίας ως και κάθε συναφούς μ’ αυτήν δραστηριότητας, η μίσθωση, υπομίσθωση, αγορά μηχανημάτων αποχιονισμού, η παροχή υπηρεσιών αποχιονισμού στον Δήμο Βόλου, η οργάνωση, την διαχείριση και εκμετάλλευση εμποροπανήγυρης, η δημιουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση τουριστικών μονάδων, υπηρεσίες Χώρων στάθμευσης και εκμετάλλευση αυτών, η σύσταση υπηρεσιών εκπόνησης μελετών εναλλακτικών πηγών ενέργειας και εκμετάλλευση, όπως και άλλα που δεν εμπίπτουν στο εκ του νόμου αντικείμενο των σκοπών μιας αναπτυξιακής εταιρείας ΟΤΑ»
Επειδή οι ως άνω επιμέρους τροποποιήσεις του καταστατικού της ΑΝΕΒΟ, όπως προσδιορίζονται στην προσβαλλόμενη απόφαση, κείνται εκτός του οριζόμενου από το Νόμο και τις σχετικές διατάξεις, πλαισίου λειτουργίας των αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ Επειδή βάσει του άρθρου 227 Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφαίνεται επί προσφυγών κατά αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών οργάνων των Δήμων, των Περιφερειών, των ΝΠΔΔ αυτών και των Συνδέσμων, με αιτιολογημένη απόφασή του.

Για τους λόγους αυτούς

Αποφασίζουμε

Αποδεχόμεθα την από 6-3-2015 προσφυγή των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Μ. Πατσιαντά και Ι. Αποστολάκη κατά της αριθμ. 78/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου περί «τροποποίησης του καταστατικού της ΑΝ.Ε.ΒΟ. ως προς τους σκοπούς της», για τους ανωτέρω εκτιθέμενους λόγους.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση παρακάτω

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.