Απόστολος Παντσάς: «Χαμηλό ακόμη το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης»

Ποιες οι διαφοροποιήσεις της φετινής χρονιάς από τις προηγούμενες

Για την γρίπη που φέτος έχει κάνει την επανεμφάνισή της, αλλά και για τον εμβολιασμό κατά αυτής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο Βολιώτης παθολόγος κ. Απόστολος Παντσάς, αναλύοντας και τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν πλέον σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια με την ύπαρξη του κορωνοϊού. Ο έμπειρος παθολόγος τόνισε πως ακόμη το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης είναι μικρό, η ψυχολογία του κόσμου έχει αλλάξει σε ότι αφορά γενικώς στα εμβόλια, ωστόσο πρότεινε να γίνει καθώς μειώνει τη βαριά νόσηση.

 

Ο κ. Παντσάς σημείωσε πως αυτή την περίοδο τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και γενικά οι κλινικές έχουν «γονατίσει» από νέα περιστατικά γρίπης, με τα συμπτώματα να είναι καταρροή, βήχας, υψηλός πυρετός που διαρκεί από 3 έως και 7 ημέρες. Σύμφωνα με τον παθολόγο η ιατρική κοινότητα βρίσκεται στην αναμονή γιατί αυτό το αυξημένο φαινόμενο των κρουσμάτων της γρίπης θα ακολουθηθεί από μία μετάβαση στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου με τη σειρά τους αυτά τα καινούργια περιστατικά θα επιβαρύνουν τα Νοσοκομεία και γενικά την κοινωνία.

Τι έχει αλλάξει φέτος- Δεν είναι σωστά επικαιροποιημένα τα εμβόλια

Φέτος, όπως εξήγησε ο κ. Παντσάς, το φαινόμενο της γριπώδους συνδρομής ξεκίνησε πιο νωρίς απ’ ότι συνήθως συμβαίνει άλλες χρονιές, όπου ξεκινούσε στα τέλη Δεκεμβρίου- αρχές Ιανουαρίου με κορύφωση αρχές Μαρτίου και ολοκληρώνονταν στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, έχουμε κι άλλες ιδιαιτερότητες. «Φέτος έχουμε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες. Αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια φορούσαμε τις μάσκες,  με αποτέλεσμα και τα περιστατικά γρίπης να είναι πολύ λιγότερα, με αποτέλεσμα η ανοσία που είχε αποκτήσει ένας πληθυσμός από τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης τα περασμένα χρόνια διεκόπη τα προηγούμενα δύο χρόνια κι έτσι πάρα πολλοί οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στην επανεμφάνιση αυτή της γρίπης. Η διασπορά της γρίπης τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν μικρότερη, φέτος θα είναι μεγαλύτερη διότι δεν χρησιμοποιούμε τις μάσκες ως μέσο προστασίας», εξήγησε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο γιατρός ξεκαθάρισε πως η προστασία που λαμβάνουμε από τα εμβόλια δεν μπορεί να είναι στο 100%, με της γρίπης να κυμαίνεται στο 60-70%. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Παντσά, το φετινό εμβόλιο γρίπης δεν είναι σωστά επικαιροποιημένο, πάνω στους τύπους -ιούς που κυκλοφορούν και άρα προσφέρει χαμηλότερη προφύλαξη. «Είναι φτιαγμένο για ιογενείς λοιμώξεις περασμένων ετών και δεν είναι απόλυτα επικαιροποιημένο. Από την εικόνα που βλέπουμε με τη γρίπη εξηγείται η χαμηλή ανοσία που έχει ο πληθυσμός, λόγω του κορωνοϊού των περασμένων ετών, αλλά και εξαιτίας των εμβολίων που υπάρχουν.

Τα εμβόλια παρασκευάζονται με βάση των φαινότυπο, δηλαδή με βάση ποιος είναι ο κάθε τύπος του ιού που κυκλοφορεί την περασμένη χρονιά. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε αυτές τις φοβερές και τρομερές ιογενείς λοιμώξεις γριπώδους αιτιολογίας και τα εμβόλια δεν είναι τόσο επικαιροποιημένα όπως άλλες χρονιές. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή βασίζεται πάνω σε αυτό και κυρίως από το γεγονός ότι ήμασταν κυρίως «παρθένοι» οργανισμοί και σχετικά προφυλαγμένοι», ανέφερε ο κ. Παντσάς.

Οι μειωμένοι οι εμβολιασμοί για τη γρίπη και η αιτία

Αναφορικά με το ενδιαφέρον του κόσμου για εμβολιασμό κατά της γρίπης ο κ. Παντσάς επεσήμανε ότι την πρώτη χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρξε και μια τεράστια αύξηση στο κομμάτι του εμβολιασμού έναντι της γρίπης. Τότε, υπενθύμισε ο ίδιος, δεν είχε βρεθεί ακόμη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, οπότε ο κόσμος ήθελε να προφυλαχθεί από κάτι, έστω και από τη γρίπη, φοβούμενος ότι όλα αυτά μπορεί να έχουν μια μικρή σχέση. «Πίστευε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να έχει σχέση, θα μπορούσε να τον προστατεύσει και από μια άλλη ίωση, δηλαδή τον κορωνοϊό και άρα πέρασαν τα 4εκ οι εμβολιασμοί για τη γρίπη. Την επόμενη χρονιά οι εμβολιασμοί έπεσαν. Τη φετινή χρονιά εξαιτίας μια φημολογίας που αναπτύχθηκε γενικώς για τα εμβόλια βλέπουμε μια διστακτικότητα του κόσμου να πειστεί να κάνει, αυτό που έκανε τις προηγούμενες χρονιές συνεχόμενα», είπε ο κ. Παντσάς, σχολιάζοντας πως κάποιοι απορρίπτουν τον εμβολιασμό καθώς κάποιοι εμβολιάστηκαν ακόμη και τέσσερις φορές για τον κορωνοϊό, ωστόσο κάποιοι νόσησαν.

Υπογράμμισε δε πως δεν σημαίνει ότι όποιος κάνει αντιγριπικό εμβόλιο δεν θα νοσήσει από την γρίπη. «Το αντιγριπικό καλύπτει πολύ λιγότερο απ’ ότι αυτό του κορωνοϊού. Το βέβαιο όμως είναι ότι εάν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν αρρωστήσει θα αρρωστήσει με έναν πιο ήπιο τρόπο και είναι σημαντικό. Αντί να μείνει εκτός εργασίας ή να έχει συμπτώματα για επτά ημέρες, θα έχει τρεις», συμπλήρωσε ο κ. Παντσάς, τονίζοντας ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι κάτι πολύ απλό, εύκολο και δωρεάν από το κράτος.

«Δεν έχει κανέναν λόγο κανείς να μην το κάνει», είπε ακόμη ο κ. Παντσάς επισημαίνοντας πως φέτος ενδέχεται να δούμε και πολύ αυξημένο αριθμό θανάτων, επιβαρυμένων ατόμων, καθώς δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό τους.

Μάλιστα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο εμβολιασμός για τη γρίπη κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς έχουν γίνει μόλις 2,5 εκ.  εμβόλια και μονάχα το 1,5 εκ. έχει χορηγηθεί στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.

«Εμείς είμαστε μία χώρα υπερηλίκων και αυτό σημαίνει σε πολύ απλά αριθμητικά δεδομένα ότι μόλις ένας στους τέσσερις από τους ανθρώπους που έπρεπε να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης το έχει κάνει», κατέληξε ο κ. Παντσάς προτρέποντας τον εμβολιασμό ιδίως στις ηλικιακές ομάδες που πρέπει να θωρακιστούν.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.