Εξαφανισμένες οι παιδικές αντιβιώσεις – «Τάμα» κάνουν οι γονείς για να βρουν τα φάρμακα

Μεγάλο πρόβλημα έχει διαπιστωθεί στην αγορά της Λάρισας (και φυσικά όχι μόνο στην πόλη) σε ότι αφορά τις παιδικές αντιβιώσεις.

Ιώσεις και λοιμώξεις ταλαιπωρούν τα παιδιά και οι γονείς τους κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν και να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τις παιδικές αντιβιώσεις οι οποίες βρίσκονται μεγάλη έλλειψη.

Τον λόγο για τον οποίο έχουμε περιέλθει σε αυτή την κατάσταση μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουτσούκης αναφέροντας πως: «Είναι αλήθεια πως τα παιδικά αντιβιοτικά είναι εξαφανισμένα, οι βασικές αντιβιώσεις ευρέως φάσματος, όπως και οι εισπνοές. Οι ποσότητες που έχουν απομείνει στα φαρμακεία είναι ελάχιστες την στιγμή που τα παιδάκια αρρωσταίνουν από διάφορες ιώσεις και λοιμώξεις. Μάλιστα στις εφημερίες των φαρμακείων το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο.

Υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή και στην εισαγωγή, ειδικότερα το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή πρώτων υλών που προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία, εκεί η παραγωγή δεν καλύπτεται. Κίνα και Ινδία έχουν διπλασιάσει και πολλές φορές τριπλασιάσει τις τιμές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, αυτές οι χώρες έχουν πια το μονοπώλιο. Στην χώρα μας οι τιμές στις αντιβιώσεις είναι πολύ χαμηλές, οπότε η αύξηση αυτή φαίνεται περισσότερο σε εμάς. Το θέμα είναι όμως ότι τα φάρμακα αυτά οι φαρμακοβιομηχανίες θα προτιμήσουν να τα δώσουν πρώτα σε άλλες χώρες λόγω των υψηλών τιμών και έπειτα θα φτάσουν στην Ελλάδα με τις χαμηλές τιμές, όπως καταλαβαίνουμε γίνεται ένα παιχνίδι κέρδους».

Επιπρόσθετα υπάρχουν ελλείψεις και σε σκευάσματα σε ενέσιμα φάρμακα για διαβητικούς στα φαρμακεία της Λάρισας. Μάλιστα πρόκειται για

φάρμακο που βοηθάει ταυτόχρονα στην απώλεια βάρους οπότε αυτό το διάστημα έχει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκη τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί στην τιμή τους. «Ο ΕΦΕΤ κάνει έκτακτες παραγγελίες με 1000 ευρώ στη λιανική και καταλαβαίνουμε το βάρος για τον ασθενή» θα συμπληρώσει.

Πηγή: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.