<< H Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα να πάει εκεί που οι άλλοι φοβούνται >>

Γράφει ο Κώστας Ματσιόλης Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας

Όπως αναφέρει το REUTERS « Ενώ προτείνεται προς την Ελλάδα από μια εργαλειοθήκη,{ την γνωστή εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ} να απελευθερώσει τα κανάλια διανομής των φαρμάκων , στην Γαλλία οι φαρμακοποιοί διατηρούν το μονοπώλιο να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησαν φέτος απεργία μιας ημέρας».
Επιπλεον … “έγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι , η κυβέρνηση ετοιμάζει – καθ΄ υπόδειξη και καθ΄ υπαγόρευση των Τροϊκανών – νομοθετική ρύθμιση, με την οποία καταργείται η διάταξη που επιβάλλει ότι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ενός φαρμακείου, μπορεί να είναι μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός”.
Τέτοιες διατάξεις που οι Τροϊκανοί υποδεικνύουν, δεν τις έχουν εφαρμόσει ούτε στις χώρες τους, (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο κλπ)”
Υπάρχει σχετική νομολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, στην οποία θα προσκρούσει ενδεχόμενη τέτοια αλλαγή της φαρμακευτικής νομοθεσίας στη χώρα μας, καθώς ως μέλος της Ε.Ε. η Ελλάδα υποχρεούται στην υιοθέτηση της κοινής νομοθεσίας.
Επιπλέον, στην Ουγγαρία και την Εσθονία, όπου είχε επιτραπεί η δημιουργία αλυσίδων φαρμακείων, ήδη απαγορεύθηκε το εν λόγω … πείραμα, με αποτέλεσμα πρώτη η Ουγγαρία να προγραμματίζει ως το 2017 την επαναφορά των αλυσίδων φαρμακείων που έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί, σε καθεστώς φαρμακείου με ιδιοκτήτη πτυχιούχο φαρμακοποιό, ενώ λίγο αργότερα, ως το 2020 θα ακολουθήσει και η Εσθονία.
Αμαχητί και χωρίς καμιά προηγούμενη διαπραγμάτευση, η Κυβέρνηση θέλει να παραδώσει το μικρομεσαίο Φαρμακείο της Γειτονιάς, σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας,μην αναγνωρίζοντας την συμβολή των φαρμακείων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στο πιο απομεμακρυσμένο χωριό ή νησί.
Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν για ακόμη μια φορά τη μάχη μέσα από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και με συντονιστή τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, προκειμένου να διατηρήσουν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ..Τους απασχολεί άμεσα τόσο το μέλλον όσο και το παρόν. και είναι σίγουρο ότι θα έχουν επιτυχία . Έξαλλου η μάχη που χάνετε είναι η μάχη που δεν γίνετε ποτέ , και ο κλάδος μας όλα αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια των μνημονίων έχει εξασκηθεί αρκετές φόρες σε αγώνες .!! {Ο κάθε λαός είναι υπεύθυνος για την ιστορία του } και αυτό το έχουμε πλέον καταλάβει όλοι .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.