ΚΥΠΡΟΣ: 42 χρόνια μ.Κ. (μετά Κατοχή)

Από τον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας, Αδάμο Μουζουρή

Πάλι τα ίδια και τα ίδια θα μας πεις Αγαπημένε Φίλε – Αναγνώστη. Και ίσως αναλογιστείς: «Τη γνώμη των δυνατών ποιος θα μπορέσει να τη γυρίσει; Ποιος θα μπορέσει ν’ ακουστεί; Καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει το βραχνά των άλλων». Γνωρίζεις όμως, καλά ότι δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να σωπαίνουμε ούτε και να «ονειρευόμαστε χωριστά».

Δεν μπορούμε να διώξουμε από τα όνειρά μας τη θλιβερή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την Κερύνεια, την Αμμόχωστο, του Μόρφου, την Λάπηθο, το Μπογάζι, και από όλα τα αγαπημένα μέρη μας. Δεν μας αφήνουν το αγιόκλημα και το γιασεμί τους. Στο ένα μυρίζει η θύμηση, στο άλλο ο νόστος αγιάζει.

Έχοντας νιώσει διαχρονικά την ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ και ακόμα και σήμερα μέσα από τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής του Ιούλη το 1974, όταν ο Αττίλας ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους 200.000 ελληνοκύπριους. Μετέφερε και εγκατέστησε στα σκλαβωμένα χωριά και στις πόλεις μας χιλιάδες έποικους. Οργάνωσε και πραγματοποίησε τη συστηματική κατά-στροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και γενικά κάθε στοιχείου που θύμιζε και μαρτυρούσε την ελληνική ταυτότητα της σκλαβωμένης γης μας. Παραμόρφωσε το πρόσωπο των κατεχομένων εδαφών μας, γκρέμισε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, σύλησε τα μνημεία του πανάρχαιου πολιτι-σμού μας, μετέβαλε τεχνητά και με τη βία το δημογραφικό χαρακτήρα του τόπου μας.

Και σήμερα απέναντι σ’ αυτό το θέατρο του παράλογου και για αιώνες δράματος, όπου οι μεγάλες δυνάμεις μετρούν στη βάση των δικών τους ανίερων συμφερόντων και καιροσκοπούντες είναι έτοιμοι και πάλι ως άρπαγες για μια ΝΕΑ ΤΑΞΗ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ελέω υδρογονανθράκων, με θεμέλια και πάλι το αίμα αθώων και τους τάφους των παιδιών, Αγαπημένε Φίλε, ΑΞΙΖΕΙ να παραμείνουμε Άνθρωποι, με Αξιοπρέπεια και Ελεύθερο πνεύμα, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε φορείς αλλά και συνεχιστές μιας διαχρονικής Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να επαναφέρουμε στην ζωή μας αρχές και αξίες, όπως το κάλλος και το μέτρο, το ήθος και η αξιοκρατία, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και το άνοιγμα στο συνάνθρωπό μας, η φιλία και η συναδέλφωση, … η Ανθρωπιά! Να επιζητούμε το χαμόγελο του Παιδιού, του Φίλου, του Γείτονα ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο, τη θρησκεία….

Η Ελλάδα μας, με τη συμπεριφορά της απέναντι στο κύμα των προσφύγων, είναι και πάλι ο βράχος στον γκρεμό για να κρατιέται η Αξιοπρέπεια όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της Ανθρωπότητας και να μην γκρεμιέται – να μην χάνεται»!!

Στα πλαίσια του Διημέρου «ΜΝΗΜΗΣ και ΑΓΩΝΑ» (Παρασκευή και Κυριακή) που οργανώνουμε με την Συνεργασία της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Μαγνησίας, του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι» (Χορωδία), της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Βόλου και με την Στήριξη των Συλλόγων, Ηπειρωτών, Μακεδόνων, Θρακών, Κρητών, Α. Ρωμυλίας, Ποντίων …. για να τιμήσουμε την 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955, ημέρα έναρξης του Απελευθερωτικού μας Αγώνα εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών,
σε καλούμε Αγαπημένε Φίλε, να συνδράμεις, και πάλι, στην Κίνησή μας « Αλληλεγγύη και Βοήθεια στους Πρόσφυγες και στο Δοκιμαζόμενο Συνάνθρωπό μας και από την οικονομική κρίση», προσφέροντας τρόφιμα μακράς διαρκείας, υγειονομικό υλικό,..

Την προσφορά σας μπορείτε να την φέρετε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας – Βόλου, και ώρα 8.30 μ.μ. ή στην «ΣΤΕΓΗ Μελών και Φίλων της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας» (Κοραή 87) κάθε Τετάρτη (8.30 μ.μ. – 10.00μ.μ.)

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε στην παράκλησή μας,
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση και αγάπη
Σύλλογος Κυπρίων Ν. Μαγνησίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΔΙΚΑΙΗ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.