Σκέψεις και δράσεις για την αναπηρία

Γράφει η κα Αποστολίδη Μαρία, Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

“Το αναπηρικό κίνημα έχει τη μόνιμη και σταθερή υποχρέωση να αναδεικνύει διαρκώς και ουσιαστικά τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Βασική και θεμελιώδης Αρχή του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο το «Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία» είναι και αυτό που εμείς πρέπει να εγγυούμαστε στην ελληνική κοινωνία: ότι το αναπηρικό κίνημα θα είναι πρωτοπόρος, πρωτεργάτης και πρωταγωνιστής στο να εισάγονται στη χώρα καινοτόμες ιδέες, νέες προσεγγίσεις και νέες πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία”.
Τα παραπάνω διατυπωμένα από τον κο Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. αποτελούν και τους άξονες επί των οποίων κινείται και η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, η οποία θα συμμετάσχει με εκπροσώπηση της στο συνέδριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. στις 24 και 25 Νοέμβρη στην Αθήνα. Την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ θα εκπροσωπήσουν η Πρόεδρος του Δ.Σ, κα Μορφογιάννη Νατάσα και η Υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, κα Αποστολίδη Μαρία. Η αντίληψη της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ για την αναπηρία αποτυπώνεται παρακάτω:
Δυστυχώς υπάρχουν μύθοι και στερεότυπα που ακόμη και στις μέρες μας αμφισβητούν την κανονικότητα της αναπηρίας και των ίδιων των ανθρώπων με αναπηρίες. Πολλοί μελετητές, έχουν ασχοληθεί και έχουν καταγράψει την κοινωνική μυθολογία που αναπτύχθηκε σε βάρος της αξιοπρέπειας και της κοινωνικότητας των ανθρώπων με αναπηρίες.
Σύμφωνα με τους κατά καιρούς μελετητές, η μύθοι και τα στερεότυπα που αναπτύχθηκαν είναι τα εξής:
• Το άτομο με αναπηρία είναι είτε άρρωστο, είτε έχει κάποιο πρόβλημα.
Η αναπηρία αποτελεί φυσικό μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και δεν είναι συνώνυμο της ασθένειας. Οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν διαφορετικούς βαθμούς αναγκών. Κάποιες φορές ασθενούν, μα αυτές οι φορές δεν είναι περισσότερες από τις φορές που ασθενούν οι υπόλοιποι άνθρωποι. Η λανθασμένη εντύπωση της αναπηρίας ως ασθένεια, το μόνο που εξυπηρετεί είναι την άρνηση των διαφορετικών ανθρωπίνων αναγκών.
• Οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν χαμηλή ποιότητα ζωής.
Το στερεότυπο αυτό αποθαρρύνει τις κοινωνικές συναναστροφές και την ανάπτυξη των ώριμων ανθρωπίνων σχέσεων. Οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν τις ίδιες ακριβώς ανάγκες με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η αναπηρογογέννηση οφείλεται στην ίδια την κοινωνία, με την οικοδόμηση απροσπέλαστων σχολείων, κτιρίων, θεάτρων, κατοικιών, μέσων μαζικής μεταφοράς, κ.ο.κ.
• Οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι πεφωτισμένοι, ηρωικοί και θαρραλέοι, επειδή μπορούν και ζουν με την αναπηρία τους.
Οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια καθήκοντα με τους υπόλοιπους ανθρώπους, και μπορούν να αντεπεξέλθουν εξίσου καλά στην εργασία, στις εμπορικές τους συναλλαγές, στις αθλητικές τους δραστηριότητες και στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Η προσπέλαση στα κτίρια, η διαθεσιμότητα επαγγελματιών βοηθών, η προσπελασιμότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς και των κοινόχρηστων χώρων, η ίση μεταχείριση από το σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία τους καθιστά ικανούς να αναπτύσσουν δραστηριότητες όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι.
• Οι άνθρωποι με αναπηρίες πρέπει να μένουν σε ιδρύματα ή σε άσυλα, επειδή μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους.
Ο μύθος αυτός έχει κατασκευαστεί από κάθε είδος φιλανθρώπους κι επαγγελματίες, που στηρίζουν την επαγγελματική τους ύπαρξη στα ιδρύματα, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Δημιουργήθηκε από όλους αυτούς που συντηρούνται οικονομικά από το σύστημα ιδρυματικής περίθαλψης. Η αλήθεια όμως είναι, ότι, ακόμη και οι άνθρωποι με πολύ σοβαρές και πολλαπλές αναπηρίες, μπορούν να ζουν ανεξάρτητοι στην κοινότητα και να αναπτύσσουν οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες αντίστοιχες με αυτές των υπόλοιπων ανθρώπων. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσπελασιμότητα των μεταφορών, των κοινόχρηστων χώρων, υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι από επαγγελματίες βοηθούς και νομοθεσία που να διέπεται από τις αρχές της ίσης μεταχείρισης.

Οι πιο πάνω αντιλήψεις είναι δυστυχώς ακόμη άγνωστες στην Ελλάδα. Ο σκοταδισμός και η αμάθεια βολεύει πολλούς! ίσως γιατί όσο περισσότερο οι Έλληνες με αναπηρίες δεν διατηρούν έλεγχο στη ζωή τους, τόσο περισσότερο έχουν ανάγκη από “προστάτες”, “ευαισθητοποιημένους” και “αναπηροπατέρες”. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι με αναπηρίες διατελούν εν αγνοία, τόσο πιο εύκολα κηδεμονεύονται και τόσο περισσότεροι επωφελούνται από τη διαχείριση των αναγκών τους. Όσο περισσότερο αποκτούν τον έλεγχο στη ζωή τους, τόσο λιγότερος χώρος υπάρχει για κηδεμόνες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης και της αυτονομίας η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ λειτουργεί δομές και υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρίες, οι οποίες είναι συγχρηματοδοτούμενες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μέσα από το Ε.Π ¨ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού¨ όπως περιγράφονται αμέσως παρακάτω:

1. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες Βόλου
Λήμνου 12 & Ελασσόνας, Παλαιά Βόλος. Τηλ. 24210 31860
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Γιούλα Τσιγιάννη
2. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες Ν.Ιωνίας
Καισαρείας 27 , Ν.Ιωνία Βόλου Τηλ. 24210 60802
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ράνια Μαυροϊορδανίδου
3. Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ Βόλου
Λήμνου 12 & Ελασσόνας, Παλαιά Βόλος Τηλ. 24210 31860
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τσιγιάννη Γιούλα
4. Συνεταιρισμός ΑμεΑ «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ»
Θέση Κήπια, Αγ.Γεώργιος, Βόλος. Τηλ. 24210 59059
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νικολέτα Τσαμάνδουρα
5. Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας
Λογοθέτου 6 & Αναγνωστοπούλου, Νεάπολη Βόλος Τηλ./ Fax. 24210 80008
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κεχρή Μίνα

Τα ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Αποτελούν δομές απασχόλησης παιδιών με αναπηρίες με στόχο της λειτουργίας τους τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την κοινωνικοποίηση, την καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος, τη στήριξη-συμβουλευτική ατόμων και των οικογενειών τους, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών / εφήβων με αναπηρίες και των οικογενειών τους και τη διευκόλυνση σημαντικού αριθμού γυναικών που επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και δεν μπορούν λόγω της φροντίδας των παιδιών.

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας αποτελεί μονάδα φύλαξης βρεφών και νηπίων όπου όμως η ΚΕΚΠΑ -ΔΙΕΚ έχει καταφέρει να λειτουργεί έναν από τους τρείς σε όλη την ελληνική επικράτεια Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Ο σταθμός αυτός έχει την ιδιαιτερότητα ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμά του νήπια με αναπηρία (δυναμικότητα 10 νηπίων) σε ειδικό τμήμα ένταξης με ειδικά προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας και λογοθεραπείας.

Ο ανθοκομικός συνεταιρισμός ΑμεΑ, “Ηλιοτρόπια”, συστήθηκε το έτος 2009 με σκοπό να δοθεί λύση στο εργασιακό αδιέξοδο των ατόμων με αναπηρίες. Με την υποστήριξη της ΚΕΚΠΑ -ΔΙΕΚ και σε αγρόκτημα 5 περίπου στρεμμάτων, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου-Κήπια, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Βόλου έχει στηθεί ένα θερμοκήπιο παραγωγής φυτών (άνθη και βότανα) αλλά και ένα εργαστήρι δημιουργίας χειροτεχνημάτων, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο δραστηριότητας του Συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός συστάθηκε από 7 άτομα με αναπηρία τα οποία έλαβαν χρηματοδότηση από τον ΟΑΕΔ μετά από μακρά περίοδο εκπαίδευσης στα παραγωγικά εργαστήρια ατόμων με αναπηρίες και μετά από ένα έτος συμβουλευτικής για την απασχόληση. Μετά από 5 χρόνια λειτουργίας τα μέλη του συνεταιρισμού λαμβάνουν μια μικρή μηνιαία αντιμισθία από τα έσοδα των πωλήσεων αλλά αυτό που κυρίως έχουν κερδίσει είναι μια περισσότερο ισότιμη σχέση με την κοινωνία την οποία διεκδικούν καθημερινά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.