Τα αδέσποτα στην πόλη…

Μαζί με το σύμπτωμα ας αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες του προβλήματος

Του Ηλία Ξηρακιά τ. Αντιδημάρχου

Κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες, στην τοπική επικαιρότητα, το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών στην πόλη και ο τρόπος η αντιμετώπισή του. Ένα πρόβλημα της πόλης που έρχεται από το παρελθόν κι έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, από όλους, ότι εκτός από το σύμπτωμα, που είναι τα αδέσποτα, πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι αιτίες του προβλήματος που είναι α) τα «δεσποζόμενα» και το έλλειμα υπευθυνότητας μερίδας συμπολιτών μας και β) η έλλειψη μηχανισμού αυστηρής εφαρμογής του ισχύοντος νόμου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο νόμο, που ισχύει και στην Ευρώπη, τις κοινωνίες της οποίας θαυμάζουμε όσον αφορά τη διαχείριση των κατοικίδιων ζώων. Ο νόμος ρητά προβλέπει ότι:

1) Όλα τα κατοικίδια σκυλιά πρέπει να διαθέτουν σήμανση ταυτοποίησης (ηλεκτρονικό τσιπάκι) ώστε τα όργανα ελέγχου του Δήμου, με ένα απλό όργανο εξ αποστάσεως, να μπορούν να διαπιστώνουν αν το κατοικίδιο ή το αδέσποτο ζώο διαθέτει τσιπάκι-ταυτότητας, επιβάλλοντας στον ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου το προβλεπόμενο πρόστιμο. Πρέπει συνεπώς να ξεκινήσει άμεσα μια καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων ότι οφείλουν να νομιμοποιήσουν άμεσα τα κατοικίδια τους και να ξεκινήσει στη συνέχεια σταδιακά ο αυστηρός έλεγχος. Ο Δήμος θα μπορούσε να διευκολύνει με μαζική αγορά των εξαρτημάτων για τη μείωση του κόστους.
2) Αν λοιπόν όλα τα σκυλιά, όπως προβλέπει ό νόμος, είχαν τσιπάκι-ταυτότητας κανείς ιδιοκτήτης δεν θα τολμούσε να τα εγκαταλείψει στην πόλη ή σε άλλη πόλη διότι εύκολα θα εντοπιζόταν και θα αντιμετώπιζε κυρώσεις για εγκατάλειψη ζώου.
3) Ο Δήμος έχει επίσης υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να περιθάλπει τα αδέσποτα, να τα στειρώνει, να τα ταυτοποιεί και τα απελευθερώνει υποχρεωτικά στο χώρο που τα συνέλαβε.
Δυστυχώς η πολιτεία εγκατέλειψε τους Δήμους στην εφαρμογή του νόμου καταργώντας τόσο τη μικρή ετήσια οικονομική επιχορήγηση και κυρίως τη Δημοτική Αστυνομία ως μηχανισμό ελέγχου. Οι Δήμοι από την άλλη πλευρά, ακόμη κι όταν είχαν Δημοτική Αστυνομία, στο πλαίσιο χαλαρής λειτουργίας τους, ποτέ δεν ασχολήθηκαν συστηματικά και οργανωμένα με την εφαρμογή του νόμου αφού κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε συμπολίτες-ψηφοφόρους.

Ο Δήμος Βόλου αναγκάζεται να διαθέτει, σήμερα, από τα πενιχρά έσοδά του επιβαρύνοντας τους δημότες, πάνω από 80.000 ευρώ το χρόνο για την περισυλλογή και την περίθαλψη αδέσποτων που κάποιοι ανεύθυνοι εγκατέλειψαν στην πόλη. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό κάποιοι ανεύθυνοι να επιβαρύνουν την πόλη και τους συμπολίτες τους. Συνεπώς η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλει, εκτός από την αντιμετώπιση των υπαρχόντων αδέσποτων, την αυστηρή εφαρμογή του νόμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.