Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ενδυναμωθεί…

Γράφει ο Βασίλης Χαλαστάρας Γεν. Γραμ. Σωματείου Εργαζομένων ΑΓΕΤ

Ζούμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο μετά την μεταπολίτευση. Μια κρίση που ξεκίνησε το 2008 με την ασυδοσία του τραπεζικού συστήματος και της κερδοσκοπίας των χρηματιστηρίων, απλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και σήμερα έχει περάσει στην περιφέρεια απειλώντας με χρεοκοπία τους αδύνατους του συστήματος όπως την χώρα μας. Διαρκή αυστηρή επιτήρηση με μια ασφαλή συνταγή: τη μείωση των αποδοχών, την αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, την περικοπή των κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια, την αύξηση των έμμεσων φόρων. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι δόθηκαν και αφορμές με τον τρόπο διαχείρισης, διακυβέρνησης της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι εκσυγχρονισμοί και οι επανιδρύσεις του κράτους έμειναν στα χαρτιά. Αντί η ανάπτυξη να διαλύσει τα ελλείμματα πέτυχε να διευρύνει το δημόσιο χρέος. Ο ελληνικός λαός απαιτεί αξιοκρατία και δικαιοσύνη, απαιτεί αποτελεσματικότητα, συμμετοχή και διαφάνεια. Φαινόμενα διαφθοράς, παρακμής και διαπλοκής δεν μπορούν να έχουν θέση στη χώρα μας. Το ρουσφέτι, η γραφειοκρατία, η αναξιοκρατία είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που κληρονομήθηκε και δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Με αφορμή τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αποφασίζονται μέτρα που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτούς που πραγματικά φταίνε, δηλαδή τις τράπεζες και τους οικονομικά ισχυρούς που αξιοποιούν την κρίση για να αυξήσουν τα κέρδη και τα προνόμιά τους. Τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι άδικα και αντικοινωνικά και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο εισόδημά μας, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε διέξοδο από την κρίση. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα τις κυβέρνησης περιλαμβάνει πρόσθετα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα μέτρα δημιουργούν ασφυξία σε όλους μας στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο. Για να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, με απαίτηση των δανειστών και τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, αφού κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης, ετοιμάζουν νέα επιδρομή σε βάρος των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
1.Θέλουν να δυσκολέψουν έως και να ακυρώσουν τη δυνατότητα της κήρυξης απεργίας, αφού δεν θα χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των μελών των συνδικάτων, αλλά η απόλυτη (50%+1) πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων, συνδικαλισμένων και ασυνδικάλιστων.

2.Θα δώσουν στους εργοδότες το δικαίωμα της ανταπεργίας (lockout), κάτι που υπήρχε μέχρι το 1980 και καταργήθηκε με σκληρούς εργατικούς αγώνες.

3.Σποπεύουν α περιορίσουν ή και να καταργήσουν συνδικαλιστικές διευκολύνσεις, όπως συνδικαλιστικές άδειες, για να δυσκολέψουν την επαφή των συνδικαλιστών με τα μέλη τους και
4.Θέλουν να καταργήσουν την χρηματοδότηση των συνδικάτων για να τα στραγγαλίσουν και οικονομικά.
Έχουμε χρέος απέναντι στη χώρα, απέναντι στις επόμενες γενιές. Να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί συλλογικά, δημοκρατικά, να περιφρουρήσουμε την ιδεολογία μας, την πολιτική μας, τα συνδικάτα μας και τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε. Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι το βάθρο της Δημοκρατίας και πρέπει να ενδυναμωθεί. Μόνο ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί να αντισταθεί σθεναρά, να μπει φραγμός στα άδικα, μονομερή, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα. Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής πολίτικης το όποιο θα ενισχύει τα εισοδήματα και την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών, πολιτική που θα σέβεται τα οικονομικά , εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.