Ας κάνουμε την πόλη ένα Googleplex

Άρθρο του Αρχιμήδη-Δημήτρη Καρεκλίδη

Το όραμα που έχουν ορισμένοι ακαδημαϊκοί, μαζί με αυτούς και κάποιοι ρομαντικοί της ιδιωτικής αγοράς, να γίνει ο Βόλος πόλη φιλοξενίας καινοτόμων επιχειρήσεων που θα προσδώσουν μεγάλη υπεραξία, δεν είναι ανέφικτο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ουτοπία.

Βασικός πυλώνας επάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η υλοποίηση αυτού του οράματος είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα ίδρυμα το οποίο έχει αναπτύξει στενότερους δεσμούς με την πόλη χάρη στις προσπάθειες και το ενδιαφέρον που επέδειξαν τα τελευταία χρόνια αμφότερες οι πλευρές.

Η προσέλκυση των δύο πλευρών, δηλαδή των Βολιωτών με τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου γίνεται μέσα από μια διαρκή ζύμωση που γίνεται με την ανταλλαγή ιδεών σε εκδηλώσεις που αφορούν τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και το μέλλον της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης που έχει διαμορφωθεί ήταν η πολυπληθής παρουσία απλών πολιτών, στην πρόσφατη ανοιχτή συζήτηση που έγινε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών τον περασμένο Σεπτέμβρη, για το μέλλον του Πανεπιστημίου και τις προοπτικές ανάπτυξής του με την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων πίσω από το ΚΤΕΛ. Παρά την ένταση και την προσπάθεια των μελών της «Τερμίτας» που αντιδρούν στην κατασκευή, η παρουσία του κόσμου έδωσε σαφές μήνυμα προς τους αντιδρώντες πως η τοπική κοινωνία δεν θα ανεχτεί την υπονόμευση της πόλης για οποιονδήποτε λόγο υποκύπτοντας, όπως γινόταν στο παρελθόν σε μειοψηφίες που δεν συμμετείχαν καν σε διάλογο.

Χθες υπό την αυστηρή επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μετά από προγραμματισμό που κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό από την διοίκηση του Πανεπιστημίου, μπουλντόζες ξεκίνησαν τα έργα διαμόρφωσης του οικοπέδου για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κτιρίων. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 55 εκ. ευρώ που δεν έχει προηγούμενο στην πόλη, καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον μεγαλύτερο επενδυτή στη Μαγνησία, δημιουργώντας προοπτικές για μεγαλύτερες επενδύσεις που θα βασιστούν σε αυτές τις κτιριακές υποδομές και έχουν να κάνουν με την έρευνα και την καινοτομία που θα βγει μέσα από τα εργαστήρια των σχολών οι οποίες αναμένεται να δεχθούν περισσότερους φοιτητές στο άμεσο μέλλον.

Αν συμπληρώσουμε στα παραπάνω τις υποδομές για την βελτίωση των δομών φιλοξενίας, άθλησης και ψυχαγωγίας των φοιτητών θα έχουμε διαμορφώσει το ιδανικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αρχίσει να παράγεται γνώση. Όχι πως τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Το Πανεπιστήμιο έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο αξιοποιώντας κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Καθιστώντας όμως τον Βόλο, μέσω της βελτίωσης των πανεπιστημιακών του υποδομών, πόλο έλξης για τα πιο λαμπρά μυαλά της χώρας και γιατί όχι της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα, θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπως αυτό που μπορεί να συναντήσει κανείς στις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας του πλανήτη, όπως για παράδειγμα στην Google. Η ανάπτυξη της εταιρίας ήταν τέτοια που κατάφερε να προσελκύσει εκατοντάδες νέους επιστήμονες οι οποίοι δημιούργησαν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες για τους χρήστες του διαδικτύου, εργαζόμενοι σε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον το λεγόμενο Googleplex. Όπως έχει αποδειχτεί ο συνδυασμός ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος με αντίστοιχα καλές συνθήκες διαβίωσης σε μια πόλη (βλέπε Σαν Φρανσίσκο) αποτελούν μαγνήτη για τους νέους που θέλουν να υλοποιήσουν μια επιχειρηματική ιδέα. Ο Βόλος είναι δεδομένο ότι κατέχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να φέρει τέτοιους νέους εδώ. Οι νέες υποδομές του Πανεπιστημίου και το Κέντρο Καινοτομίας «Ιάσων» που στόχο έχει να φιλοξενήσει το μέλλον της επιχειρηματικότητας είναι το εισιτήριο για την ανάπτυξη της πόλης. Όποιος δεν το βλέπει μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας. Το Π.Θ. έχει ήδη αναδείξει δύο επιτυχημένα παραδείγματα εταιριών τεχνολογίας που βγήκαν μέσα από τα «σπλάχνα» του. Το πρώτο είναι η Intale που ιδρύθηκε από φοιτητές και έχει αντλήσει εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση και το δεύτερο η Centaur analytics η οποία έχει διεθνή παρουσία και στελεχώνεται ως επί το πλείστον από αποφοίτους του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Το όραμα να γίνει ο Βόλος πόλη καινοτομίας σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας είναι εφικτό. Ας κάνουμε την πόλη μας «Googleplex», έχουμε τη δυνατότητα. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.