Φροντίδα της πόλης….φροντίδα και μέριμνα για τ’αδέσποτα…

Άρθρο του Νίκου Αγγελέτου*

Τα αδέσποτα αποτελούν για τις σύγχρονες κοινωνίες μια απαιτητική πρόκληση και μια πραγματικότητα, στην οποία δε θα πρέπει να μένουμε αμέτοχοι και να «κλείνουμε τα μάτια μας».
Το ζήτημα των αδέσποτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και με λύσεις «πυροτεχνήματα» που στην ουσία δεν προσφέρουν στην πράξη για την επίλυση του ζητήματος….
Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στον ενιαίο Δήμο Βόλου, με αδέσποτα, κάτι που το καταμαρτυρούν και το αποδεικνύουν και τα περιστατικά επιθέσεων που καταγράφονται σε συμπολίτες μας.
Οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες δεν βρέθηκαν από δική τους επιλογή στους δρόμους.
Όλοι μας, ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, αλλά και η Δημοτική Αρχή ιδιαίτερα.
Χρειάζεται άμεση βελτίωση των υποδομών του καταφυγίου και τη στελέχωση και κατάρτιση του προσωπικού για τη δυνατότητα συνεχούς περισυλλογής και ιατρικής περίθαλψης των ζώων.
Μέσω της καταγραφής, τσιπαρίσματος, στείρωσης, αποπαρασίτωσης και εμβολιασμού και με συλλογικές προσπάθειες, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση του ζητήματος που δεν είναι έντονο μόνο στο Βόλο, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες.
Επίσης, χρειάζεται να εγκατασταθούν αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες κι όχι μόνο στο κέντρο. Όταν όμως χρησιμοποιούμε χρήμα των συμπολιτών μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις προμήθειες και στα κόστη. Εθελοντικά μπορούν να συνδράμουν οι πολίτες και μέλη των φιλοζωικών για τον ανεφοδιασμό και την καθαριότητά τους.
Η σωστή ενημέρωση, αποφέρει και θετικά αποτελέσματα.
Δίνουμε βαρύτητα όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
Πρέπει να εστιάσουμε στην πηγή του προβλήματος, στους ιδιοκτήτες εκείνους που μη αντιλαμβανόμενοι τις επιπτώσεις που προκαλούνται, εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, μετατρέποντάς τα σε αδέσποτα.
Χρειάζεται συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, κυνηγετικούς συλλόγους και κτηνοτρόφους για επέκταση του προγράμματος τσιπαρίσματος.
Απαιτείται ενίσχυση των προγραμμάτων υιοθεσίας κι εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων και κίνητρα (οικονομικά κ.α.) για τους δημότες που θα υιοθετήσουν ένα αδέσποτο.
Μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των αδέσποτων, με στοχευμένες ενέργειες και συνεργασίες και να διδάξουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό απέναντι σε κάθε δημιούργημα της φύσης.
Ο Μαχάτμα Γκάντι υποστήριζε ότι «Ο πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα».
Ο δικός μας «πολιτισμός» στο Βόλο μέχρι που φτάνει άραγε;
Σεβόμαστε, φροντίζουμε και ενημερωνόμαστε για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς….
«Έξυπνες» προτάσεις και λύσεις υπάρχουν….
Λύσεις που εφαρμόζονται στην πράξη…κι ήρθε η ώρα οι πολίτες να αποφασίσουν….
*Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό “Βόλος – Έξυπνη Πόλη”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.