Μόνο «μαζί» προοδεύουν οι λαοί και οι άνθρωποι

Γράφει ο Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 και στο «κύκνειο άσμα» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκε μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Η χειρότερη ιστορικά θηριωδία που έλαβε χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ήταν όταν ο στρατός των σοβιετικών δυνάμεων απελευθέρωσε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Το Άουσβιτς – Μπίρκεναου της Πολωνίας.
Το Άουσβιτς έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή συλλογική συνείδηση ως τόπος θανάτου, πόνου και βασανιστηρίων. Ως τόπος αποξένωσης, αποκτήνωσης και απώλειας των βασικών συστατικών που συνθέτουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Που συνθέτουν την ανθρώπινη ζωή.
Η Γερμανία του Χίτλερ και οι συνεργάτες της, «μπολιασμένοι» με μίσος, μισαλλοδοξία και δολοφονικό αίσθημα φυλετικής ανωτερότητας, εξολόθρευσαν συστηματικά πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών, χιλιάδες παιδιά.
Γενοκτονία και μαζική εκκαθάριση αθώων ανθρώπινων ψυχών. Πολίτες που αντιμετωπίστηκαν ως «απειλή», ως «κατώτερη πληθυσμιακή ομάδα» εξυπηρετώντας τη χιτλερική προπαγάνδα. Το ρατσιστικό αφήγημα μίσους.
Ευθύνη όλων μας είναι να αποτελέσουμε τους θεματοφύλακες αυτής της μνήμης. Να μην λησμονηθούν τα αδιανόητα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί. Να μην εφησυχάσει η συλλογική συνείδηση. Να μην πάψει να τροφοδοτεί τη διαχρονική ανάγκη για κοινωνική ειρήνη. Αποδοχή. Αλληλοσεβασμό. Ανεκτικότητα και συνύπαρξη.
Η θρησκεία, η φυλή, η εθνική καταγωγή είναι πολιτισμικά στοιχεία που συνθέτουν, δεν διαχωρίζουν.
Η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός θρέφουν το «θηρίο» και αποτελούν «νάρκη» στα ισχυρά θεμέλια της Δημοκρατίας. Μόνο «μαζί» προοδεύουν οι λαοί και οι άνθρωποι.
79 χρόνια μετά, την ημέρα αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής στη μνήμη των αθώων ανθρώπων για τον άδικο και απάνθρωπο χαμό τους και φροντίζουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, η φρίκη και η θηριωδία να αποτελέσουν για πάντα παρελθόν από την Ευρώπη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.