Ο Αμερικανικός Μεσσιανισμός

Του Δημήτρη Μποσνάκη, φιλολόγου Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας

Πρωταγωνιστής των ημερών είναι αναμφισβήτητα οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Τόσο η άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου μαζί με τις Αμερικανικές πολυεθνικές, όσο και οι οραματισμοί που δημιουργούνται αυτόματα για μια ευρεία οικονομική συνεργασία, εντάσσουν τη χώρα μας στο φάσμα των Αμερικανικών γεωπολιτικών σχεδίων.

Η Αμερικανική πολιτική δεν υπήρξε ποτέ μια τοπική πολιτική. Από τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας οι Αμερικανοί βάρδοι, ο Έμερσον και ο Ουίτμαν, οραματίστηκαν τον παγκόσμιο ρόλο μιας Αμερικανικής θρησκείας ο πρώτος, μιας Αμερικανικής δημοκρατίας ο δεύτερος. Στο δοκιμιακό και ποιητικό τους λόγο δανείστηκαν λέξεις απ’ όλες τις ομιλούμενες γλώσσες και στιχουργία από τους Ψαλμούς της Αγίας Γραφής. Ο δικός τους Αμερικανός βρίσκεται σε διάφορα σημεία της γης, οι καθημερινοί άνθρωποι γίνονται οι πρωταγωνιστές του Αμερικανικού έπους.

Στη δεκαετία του 1850 εκδόθηκαν όλα τα σπουδαία έργα των αμερικανών οραματιστών. Στην ίδια εποχή γεννήθηκαν και οι Αμερικανικές Εκκλησίες, προϊόντα της Μεγάλης Αφύπνισης του Αμερικανικού έθνους. Σκοπός τους ήταν η αναγέννηση του Χριστιανισμού, η απόρριψη του ιστορικού Χριστιανισμού, που τον αποκαλούν Μεγάλη Αποστασία από το λόγο του Ιησού. Ένας νέος Χριστιανισμός Αμερικανικού τύπου επεκτείνεται έκτοτε σε όλες τις χώρες μεταφέροντας τα Αμερικανικά ιδεώδη, καθιστώντας τις Η.Π.Α ένα θρησκευόμενο κράτος.

Το Αμερικανικό θρησκευτικό ιδεώδες είναι βαθιά ζυμωμένο μαζί με την προτεσταντική φιλοπονία και το συντηρητισμό. Αυτά τα δύο καθιστούν τους πιστούς τους ζηλωτές. Η επιμέλεια, η φιλοπονία, οι υψηλές απαιτήσεις και ο θρησκευτικός ζηλωτισμός είναι στοιχεία στα οποία υστερούμε εμείς οι Έλληνες. Θα μετρήσουν όμως πολύ στις Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο ελληνικός πολιτισμός και η χριστιανική ηθική στη χώρα μας βρίσκονται σε κρίση. Μια σχέση με τους Αμερικανούς έχει νομοτελειακές συνέπειες, θετικές αν μπορείς να σταθείς στο ύψος σου, αρνητικές αν σταθείς απέναντί τους πνευματικά γυμνός.

Απαιτούμενο είναι να ενισχύσουμε τις πνευματικές και επιστημονικές δομές της χώρας μας, να αναστηλώσουμε τον ηθικό και μετρημένο τρόπο ζωής, και να δούμε την οικονομική ανάπτυξη ως αποτέλεσμα φιλοπονίας, σκληρής δουλειάς, αυστηρής οικογενειακής ηθικής. Αν πάμε όπως είμαστε σήμερα, σύντομα θα είμαστε μια ακόμη αποικία χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς εθνική κυριαρχία, και τελικά χωρίς σύνορα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.