Οι φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου γράφουν για την Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

Στις 27 Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της Εργοθεραπείας

Η Εργοθεραπεία ανήκει στις επιστήμες Υγείας και πρόνοιας και στόχο έχει να καταστήσει τα άτομα ικανά να εκτελούν και να συμμετέχουν στα έργα της καθημερινής τους ζωής, που χρειάζεται θέλουν ή και αναμένεται να κάνουν. Με την έννοια έργο/α αναφέρονται οι καθημερινές δραστηριότητες που κάνουν οι άνθρωποι ατομικά, στην οικογένεια τους και στην κοινότητα για να βιώνουν τον χρόνο και να βρίσκουν νόημα και σκοπό στη ζωή τους. Μέσα από τη συμμετοχή των ατόμων προωθείται η υγεία, η ευημερία, και η γενικότερη συμμετοχή των ατόμων στη ζωή.

Ο Εργοθεραπευτής μέσα από την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση είναι σε θέση να δουλέψει με άτομα όλων των ηλικιών, προκειμένου να τα βοηθήσει να διατηρήσουν, να προάγουν ή να ανακτήσουν την λειτουργικότητα τους μετά από κάποια ασθένεια ή κάποιο τραυματισμό. Μέσα από την κατάλληλη αξιολόγηση των δεξιοτήτων που έχουν επηρεαστεί, των έργων στα οποία δεν μπορεί να συμμετέχει το άτομο και των αναγκών του ίδιου του ατόμου, διαμορφώνεται το πλάνο παρέμβασης.
Εργοθεραπεία και Άνοια

Η άνοια είναι διάχυτη νόσος του εγκεφάλου και επηρεάζει το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου (μνήμη, λόγος, κριτική ικανότητα, εκτελεστικές λειτουργίες) συνοδευόμενη από σταδιακή και σημαντική μείωση της λειτουργικότητας με εμφανείς μεταβολές στην προσωπικότητα. Τα άτομα με άνοια συχνά παρουσιάζουν παθητική στάση απέναντι στην ζωή, δηλαδή είναι ανενεργά. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας με ποσοστό 60 % και συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 65 ετών με κύριο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη πολλαπλών γνωστικών ελλειμμάτων που οφείλονται στην διάχυτη ατροφία του εγκεφαλικού φλοιού. Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα και η μείωση της μνήμης είναι πιθανό να μη γίνουν αντιληπτά ούτε από τον ίδιο τον ασθενή ούτε από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Ωστόσο με την εξέλιξη της νόσου, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο φανερά και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εργασία του ατόμου και στις κοινωνικές του δραστηριότητες. Παρατηρούνται πρακτικές δυσκολίες σε ασχολίες της καθημερινότητας όπως η ένδυση και απόδυση, η προσωπική φροντίδα όπως το μπάνιο και η χρήση της τουαλέτας, όπου σταδιακά γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε τελικά το άτομο να φτάσει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τη φροντίδα άλλων.

Ο κύριος στόχος της Εργοθεραπείας είναι να βελτιώσει τη δυνατότητα των ασθενών να εκτελέσουν τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και ως εκ τούτου να επιδράσει θετικά στην ανεξαρτησία του ασθενούς και τη συμμετοχή του στις κοινωνικές δραστηριότητες. Παρακάτω παρατίθενται μερικά παραδείγματα για τους τρόπους που ένας Εργοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει έναν πελάτη με άνοια.
• Συμβουλές για νέες τεχνικές για να συνεχίσει το άτομο να ολοκληρώνει καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο και την προετοιμασία γευμάτων
• Τροποποίηση περιβάλλοντος
• Συμβουλές για διαχείριση κόπωσης
• Δραστηριότητες για την ενίσχυση της μνήμης και άλλων γνωστικών δεξιοτήτων
• Σχεδιασμός ρουτίνας, για να βοηθήσει στη δομή της ημέρας και να προσφέρει σταθερότητα
• Εκπαίδευση φροντιστών

Φοιτητές Εργοθεραπείας:
Γεώργιος Καρακάσης, 3ο έτος
Ραφαέλα Αθανασοπούλου, 3ο έτος
Μαρία-Ραφαηλία Χριστοδούλου, 3ο έτος
Ελένη Σδράλη, 3ο έτος
Αγγελική Χατζηγεωργίου, 2ο έτος
Ακαδημαϊκό Προσωπικό:
Ελευθερία Προύζου – Εργοθεραπεύτρια, MSc, Καθηγήτρια Τμήματος
Λυγούρας Δημοσθένης – Εργοθεραπευτής, MSc, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Τμήματος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.