Συλλογικές δράσεις πολιτών – δημοτικές εκλογές

Γράφει ο Αλέξανδρος Χατζηχαραλάμπους

Η πολύμορφη και πολυφωνική σύνθεση του ψηφοδελτίου του κ. Παπαπέτρου δίνει την δυνατότητα μιας ανάλογης εντόπισης , αναζήτησης και θεώρησης των αναγκών και των προβλημάτων της πόλης. Επιτάσσει ταυτόχρονα ως απαραίτητη προϋπόθεση την συναίνεση, την αποδοχή και την σύνθεση όσον αφορά τον πολιτικό λόγο, την πρόταση λύσεων, την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί και αν είναι εφικτό την εύρεση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής.

Θεωρώ ότι η συστράτευση αυτή δεν πρέπει να έχει ως κυρίαρχο σκοπό το να καθαρίσει την Πόλη από την κόπρο του Αυγεία αλλιώς ολισθαίνει στον ετεροκαθορισμό. Αντιθέτως ο στόχος πρέπει να είναι :

· Nα δώσει μια άλλη διάσταση στον πολιτικό λόγο, στο πολιτικό ήθος.

· Οι προτεραιότητες και οι ιδιαιτερότητες της Πόλης να αποτελούν τους πυλώνες για τις πρακτικές διεκδίκησης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κεντρικής εξουσίας.

· Να αναζητηθούν αυτοί οι τρόποι και οι εναλλακτικές ώστε:

Oι πολίτες και οι συλλογικότητες- ως αυτοσυνείδητα μέσα δράσης και διεκδίκησης- να αποτελέσουν τους βασικούς συνδιαμορφωτές και αρωγούς:

· Για να μπορέσουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις οι οποίες προέκυψαν κατά βάση από τις μακροχρόνιες κινηματικές δράσεις των πολιτών για θέματα που αφορούν το περιβάλλον ,την ποιότητα ζωής να μην μείνουν κενό γράμμα και να μην αναλωθούν σε γραφειοκρατικού τύπου προσεγγίσεις.

· Κυρίως θα δώσει το πολιτικό άλλοθι σε υποψήφιους που η πολιτική τους στάση πιθανώς να υπαγορεύεται από τους κομματικούς χώρους όπου ανήκουν με ότι αυτό συνεπάγεται. Πόσο μάλλον όταν στο παρελθόν καταλάμβαναν κυβερνητικούς θώκους.

· Στο να ωθήσουν το σύνολο της νέας Δημοτικής αρχής να λειτουργήσει συνθετικά και συναινετικά -όπως προανέφερα-έχοντας ως σημείο αναφοράς τα παραπάνω για μπορέσουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις να υλοποιηθούν. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κεντρικής εξουσίας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις και τις συλλογικές αποφάσεις των πολιτών της πόλις ιδιαίτερα με τα παραπάνω θέματα

Τα παραπάνω θεωρώ ότι δημιουργούν την ιστορική αναγκαιότητα σε όλους τους υποψήφιους που ως μέλη των κινηματικών χώρων και συλλογικοτήτων και οι οποίοι συντάσσονται με το εν λόγω ψηφοδέλτιο να θέσουν τις βάσεις την επόμενη μέρα για:

· Να επαναφέρουμε την μαχητική διεκδίκηση των πολιτών της Πόλις για να σταματήσει ή καύση σκουπιδιών από ΑΓΕΤ, να ακυρωθεί οποιοδήποτε σχεδιασμός για την εγκατάσταση LNG στο Παγασητικό και την ακύρωση της κατασκευής της ΜΕΑ.

· Να δημιουργηθεί ένα ενιαίο διεκδικητικό μέτωπο ανοιχτό στην συμμετοχή είτε πρόκειται για πολιτικούς χώρους, είτε ανέντακτους πολίτες, είτε συλλογικότητες πολιτών. Μοναδικός στόχος η ακύρωση όλων των παραπάνω χωρίς υποσημειώσεις , γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δικονομικούς ακροβατισμούς.

· Να ενδυναμώσει ,να δώσει διάσταση και να ενισχύσει τις προσπάθειες τις νέας Δημοτικής Αρχής για να δώσει με θεσμικό, νομικό ή με οπουδήποτε τρόπο δύναται ως απόρροια του πολιτειακό της ρόλου την μάχη και τον αγώνα της ανατροπής ή ακύρωσης των παραπάνω.

· Να γίνει ο χώρος του Δημαρχείου χώρος διαβούλευσης, διαμαρτυρίας , κατάθεσης προτάσεων χωρίς την παρουσία τραμπούκων και <φουσκωτών>. Να γίνει χώρος ΚΑΙ των πολιτών όταν είναι απαραίτητο και αναγκαίο και όταν το απαιτούν οι αντικειμενικές συνθήκες που θα προκύπτουν από την ώσμωση και δράση των πολιτών και όχι μόνο.

Επιτακτικό και αναγκαίο είναι να επιστρατευτούν ολοι οι πολίτες και συλλογικότητες που βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν και να ενισχύσουν ολη αυτή την προσπάθεια.

Τελειώνοντας θεωρώ ότι είναι αναγκαίο άμεσα να ληφθούν δράσεις ώστε να ξαναδημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα ξαναφέρουν τους πολίτες στους δρόμους ,στους δημόσιους χώρους για να διεκδικήσουν ότι θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να διεκδικήσουν.

Μέλος της Πρωτοβουλίας NO BURN

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.