Το αγαθό της εκπαίδευσης είναι προνόμιο όλων των ανθρώπων

Του Δημήτρη Μποσνάκη, φιλολόγου εκπαιδευτικού

Η εμπειρία μου από τη σύντομη υπηρεσία μου σε πολυπολιτισμικό σχολείο της Αθήνας, στα χρόνια που οι αλλοδαποί ήταν δυσεύρετοι, υπήρξε η πλουσιότερη σε όλα τα χρόνια της εκπαιδευτικής μου σταδιοδρομίας σε πολλούς τύπους σχολείων.

Η γνώση, στο περιβάλλον μιας τάξης στην οποία οι μαθητές δεν προέρχονται από όμοιο γλωσσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, όχι μόνον δεν υποβαθμίζεται και δεν επιβραδύνεται, αλλά αντίθετα εμπλουτίζεται και επιταχύνεται. Οι μαθητές συνειδητοποιούν την αξία της διαφορετικότητας, απορροφούν την πολιτισμική εμπειρία, γίνονται κοινωνικά ωριμότεροι και πνευματικά πλουσιότεροι.
Ένα περιβάλλον μονογλωσσικό και μονοπολιτισμικό το μόνο που κάνει είναι να ταξινομεί τους μαθητές ταξικά και κοινωνικά, να αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία, που είναι σε βάρος των πολλών, και να συντηρεί τις κατεστημένες ταξικές δομές, βάζοντας φραγμό στους πολλούς να προχωρήσουν στη ζωή και να ωφελήσουν την κοινωνία.

Η ένταξη μαθητών από διαφορετικά γλωσσικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης φροντίδας όχι μόνον του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των Δήμων που πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη φροντίδα για τη βελτίωση των σχολικών συνθηκών, για τις ανάγκες υγείας και διατροφής αυτών των μαθητών. Η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων χώρα σταυροδρόμι λαών και πάνω σ’ αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε τη νέα πολιτική, τη νέα οικονομία, τον ελληνικό πολιτισμό του 21ου αιώνα.

Όσοι γονείς δεν έχουν λάβει το μήνυμα και επιμένουν σε ξεπερασμένες παιδαγωγικές, απλά στερούν από τα παιδιά τους την επί πλέον γνώση και τη συμπόρευση σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Τα σχολεία είναι για τους μαθητές και τη νέα γενιά, δεν είναι για τους γονείς, τις προκαταλήψεις τους και τον κόσμο που φεύγει.

Ας αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα να δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο, χωρίς φραγμούς, χωρίς ταξικές διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις. Η γνώση σήμερα με τη δημοκρατία του διαδικτύου είναι παγκόσμια, δίνει σε όλους τους ανθρώπους ευκαιρίες, όπου και αν ζουν, σε ό,τι κι αν πιστεύουν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνισμός άκμασε ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή διαχρονικά. Και αυτές οι χώρες μας υποδέχτηκαν φιλικά. Όλοι οι μεγάλοι ευεργέτες μας πλούτισαν στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Σ’ αυτή την προοπτική δεν μπορούμε να γυρίζουμε τις πλάτες μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.