Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΑΟΖ

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Το ν/διο για την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας , υπερψηφίστηκε την 24-8-2020 , από τη Βουλή των Ελλήνων και εν συνεχεία επεκτάθηκε και η θαλάσσια ζώνη στα 12 χιλιόμετρα, από τη στεριά και τα νησιά της Δυτικής Ελλάδας Κέρκυρα, Ζάκινθος , παξοί κλπ, αυξάνοντας την Ελλάδα κατά 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά επιτρέπει τους Ιταλούς ψαράδες να ψαρεύουν μέσα στις νήσους Στροφάδες, που η απόσταση είναι περί τα 6 χιλιόμετρα από την Ελληνική οριογραμμή, που απετέλεσε αιτία να μην ψηφισθεί από τα αντιπολιτευτικά κόμματα, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25, ενώ το υπερψήφισαν η Ν. Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Η μειονεκτική αυτή συμφωνία στηρίχθηκε στη συμφωνία του 1977 και υποστηρίχθηκε και πάλι από την Ιταλική αντιπροσωπεία. Η Ελλάδα υπέκυψε , αν και υπήρχε μεταγενέστερη συμφωνία το 1982, που υπεγράφη από το σύνολο σχεδόν των κρατών του κόσμου , για το Σύμφωνο του Δικαίου της θαλάσσης κατά 50% της μεταξύ τους θαλάσσης δύο κρατών και με το δικαίωμα τη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης των 12 κοντινότερων χιλιομέτρων από τις ακτές μεταξύ τους.
Το ν/διο, που ψηφίστηκε στις 24-8-2020 από τη Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε και τη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό παράλληλο και συγκεκριμένα μέχρι τον 27,59 Μεσημβρινό παράλληλο, αφήνοντας έξω τη θαλάσσια περιοχή ,που είναι απέναντι από τη συστοιχία των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, Καστελλόριζο, Ρόδο Κρήτη κλπ. και μεγαλώνοντας τη θαλάσσια περιοχή μας κατά άλλα 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , με προοπτική στο μέλλον, με άλλη συμφωνία θα περιληφθεί και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου.
Τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας αυτής, τόνισαν τόσο οι υποστηριχτές Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας , που παρακολουθήσαμε όλη τη συζήτηση στη Βουλή, είναι ότι η συμφωνία περικόπτει τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, που στηρίζεται αυταρχικά στο συμφέρον των δύο χωρών και αγνοεί την ύπαρξη μεταξύ τους θαλάσσιας ζώνης, την ύπαρξη της συστοιχίας των νησιών μας, Καστελλόριζου, Ρόδου και Κρήτης, που το δίκαιο της θαλάσσης , θεωρεί ότι όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ 12 χιλιομέτρων γύρω τους και επομένως η συμφωνία Λιβύης –Τουρκίας είναι παράνομη και όχι δικαία με το Σύμφωνο της θάλασσας , που αποδέχονται τα περισσότερα κράτη του κόσμου, με την υπογραφή τους το 1982, που δεν υπέγραψε η Τουρκία.
Όλα τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως στην Ελλάδα και το ΚΙΝΑΛ, που συγκυβερνάει κρυφά από το λαό με τη Ν.Δ., χαρακτήρισαν τις Συμφωνίες εποικοδομητικές για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, αλλά στις λεπτομέρειες τις χαρακτήρισαν ασύμφορες για τη χώρα μας . Η Νέα Δημοκρατία υπέκυψε και δεν υποστήριξε τις θέσεις του δικαίου της θάλασσας, όπως στην περιοχή των Στρουφακίων του Ιουνίου πελάγους με την Ιταλία και ιδιαίτερα με την Μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, που αφήνει έξω τη μεταξύ μας θαλάσσια περιοχή. Αυτές είναι υποχωρήσεις , που θα τις χρησιμοποιήσει η Τουρκία , ως επιχειρήματα για να αποσπάσει από τη χώρα μας, θαλάσσια Ελληνικά τμήματα , στην επαπειλούμενη μελλοντική συμφωνία με την Τουρκία , υπό την επίβλεψη των κυριαρχικών κρατών των ΗΠΑ και της Γερμανίας , που έχει την Προεδρία αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που και οι δυό έχουν μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία και θα πιέσουν και «θα ρίξουν» την Ελλάδα, παρά το Διεθνές Δίκαιο.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε τη Συμφωνία με την Ιταλία, μαζί με τη Ν.Δ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά στην περίπτωση της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, αν και αυτή είναι συνέχεια της δικής της Απόφασης με την Αίγυπτο, επειδή τελικά συμφωνήθηκε Μερικώς η Συμφωνία της και όχι ολοκληρωμένη, ψήφισε ΠΑΡΟΝ. Το ΚΙΝΑΛ , αν και επέμεινε στο ίδιο κατηγορητήριο εναντίον της Ν.Δ. , τελικά ψήφισε ΝΑΙ στη Συμφωνία με την Αίγυπτο , που πέρασε με 178 ψήφους. Τα άλλα κόμματα , το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρέπει να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί τα συμφέροντά μας δεν ταιριάζουν με το κλάμπ των πλουσίων της Ένωσης, η Ελληνική Λύση προσπάθησε με λογικά επιχειρήματα, ότι οι υποχωρήσεις θα φέρουν στο μέλλον, τα δεινά στη χώρα μας και κανείς Έλληνας δεν θα μας συγχωρήσει και το Μέρα 25 απαξίωσε το μοίρασμα της θάλασσας για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, που είναι τόσο βαθειά , ώστε η εξόρυξη είναι ασύμφορος. Εξ άλλου, τόνισε , η τελικές μας προσπάθειες για εξεύρεση ενέργειας, γίνεται από τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας και όχι από τα ορυκτά καύσιμα, που θα σκοτωθούμε στο Αιγαίο. Έτσι, λοιπόν , για διαφορετικούς λόγους το καθένα κόμμα , καταψήφισαν το Ν/διο.
Το αν τα κόμματα έκαναν καλά , σε πολύ λίγο χρόνο θα βγουν τα αποτελέσματα και αν η Ν.Δ. ενήργησε σωστά . Ο λαός θα αποφασίσει να την ξαναψηφίσει η να την καταποντίσει . Είδομεν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.