Eπιμένουν οι κριτές μπάσκετ στην αποχή, σε διάλογο καλεί η ΕΟΚ

Αμφίβολη η διεξαγωγή αγώνων το Σαββατοκύριακο

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο Αττικής, με την επικεφαλής του Τάνια Μερίκα να εκπροσωπεί το σύνολο των συνδέσμων κριτών ανά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι όλοι είναι αποφασισμένοι για αποχή από τα παιχνίδια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, ενώ η ΕΟΚ καλεί σε διάλογο.

Οι σύνδεσμοι κριτών επιμένουν στην αποχή, τονίζοντας στην ανακοίνωση ότι: «Στις 11 Νοεμβρίου 2022 κατατέθηκε στο ΑΣΕΑΔ προσφυγή του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας κατά της Ένωσης ΕΣΚΑΒΔΕ, διότι στους αγώνες των πρωταθλημάτων της χρησιμοποιούντο παράγοντες στη θέση των επισήμων κριτών.

Στις 18 Νοεμβρίου 2022 η ΓΓΑ με το υπ’ αριθμ . πρωτ. ΥΠΠΟΑ/568884/18/11/2022 έγγραφό της προς την ΕΟΚ, διευκρινίζει ότι οι Σύνδεσμοι Κριτών ομαδικών αθλημάτων δεν είναι αθλητικοί φορείς και δεν αναγνωρίζονται από αυτή σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999. ( Αλήθεια, επειδή και το χάντμπολ είναι ομαδικό άθλημα και έχει και αυτό Συνδέσμους κριτών, γιατί δεν έλαβε το ίδιο έγγραφο;).

Στις 23 Νοεμβρίου 2022 ο Υφυπουργός Αθλητισμού με το υπ’ αριθμ. 577670/2022 έγγραφο, αποφασίζει την ανάκληση της υπ’. αρθιμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/365923/28.07.2022 απόφασής του «περί εγκρίσεως του κανονισμού διαιτησίας της ΕΟΚ καθ’ όσον στο κεφάλαιο Δ’ αναφέρονται ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΡΙΤΩΝ, οι οποίοι δεν υφίστανται σύμφωνα με το Ν. 2725/1999 για ομαδικά αθλήματα».

Συγχρόνως οι κριτές επισημαίνουν ότι πριν από 23 χρόνια χορηγήθηκε αθλητική αναγνώριση με βάση τις διατάξεις του ίδιου Νόμου 2725/99 όπως πχ αυτή του Συνδέσμου Κριτών Αττικής, του Συνδέσμου Κριτών Μαγνησίας κ.ά, και μάλιστα επισυνάπτεται και η ειδική αθλητική αναγνώριση του συνδέσμου Μαγνησίας.

Την ίδια στιγμή, η ΕΟΚ καλεί σε διάλογο, επικαλούμενη και τις ανακοινώσεις ΠΣΑΚ, ΣΕΠΚ, ΟΔΚΕ και ΕΣΑΚΕ, και τονίζοντας ότι όλοι απορρίπτουν την πρακτική μονομερών ενεργειών.

Όπως σημειώνει η ΕΟΚ: «Επαναλαμβάνουμε ότι η πόρτα της Ομοσπονδίας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή σε όλους και ότι μόνο όταν όλοι είμαστε ενωμένοι μπορούμε να βοηθήσουμε το άθλημα να προχωρησει μπροστά, χωρίς, όμως, μονομερείς ενέργειες και κυρίως, με επίλυση των προβλημάτων με ουσιαστικό διάλογο».

Εκτός αν γίνει κάτι πάντως το τελείως απρόβλεπτο, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δύσκολα θα έχουμε αγώνες μπάσκετ, εκτός αν στις γραμματείες βρεθούν άτομα που δεν ανήκουν σ συνδέσμους κριτών…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.