Ο οδηγός του Euro 2020

Το Euro 2020 είναι εδώ. Με καθυστέρηση ενός έτους, αλλά εν τέλει θα πραγματοποιηθεί. Με πολλά μέτρα ασφαλείας, αλλά εν τέλει με φιλάθλους. Με ανησυχία για κάποιο κρούσμα κορονοϊού μέχρι την ύστατη στιγμή, αλλά εν τέλει με την προσμονή για μία μεγάλη διοργάνωση εθνικών ομάδων που έλειψε από το καλεντάρι όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Η UEFA είχε… προαποφασίσει να κάνει αυτό το τουρνουά ξεχωριστό, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από το «παρθενικό» Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, γι’ αυτό θα διεξαγόταν σε διάφορες πόλεις όλης της Ευρώπης. Εν τέλει, ο COVID-19 κατέστησε εκ των πραγμάτων ξεχωριστό το Euro 2020, που για πρώτη -και τελευταία- φορά θα διεξαχθεί σε 11 διαφορετικές χώρες. Μία επίσης αξιοσημείωτη διαφοροποίηση είναι το σύστημα VAR, που για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αν και πλέον έχει μπει για τα καλά στην ποδοσφαιρική ζωή.

Τροποποιήσεις προκάλεσε και η πανδημία, με συνέπεια οι 24 ομάδες να έχουν για πρώτη φορά 26μελή (αντί για 23μελή) αποστολή, μιας και προέρχονται από μία άκρως συμπιεσμένη σεζόν, με τους ποδοσφαιριστές στα όρια της εξάντλησης. Επίσης, προβλέπονται απεριόριστες αντικαταστάσεις παικτών σε περίπτωση που νοσήσουν.

Όσο για τους φιλάθλους, θα υποστούν κι αυτοί τις συνέπειες της κατάστασης, αφού δεν θα μπορέσουν να πλημμυρίσουν τις διοργανώτριες πόλεις ή τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Κάθε χώρα έχει τα δικά της μέτρα ασφαλείας, που παρά τις πιέσεις της UEFA, δεν είναι αρκετά χαλαρά, ενώ στα γήπεδα υπάρχει μία απαίτηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας για προσέλευση μίνιμουμ 10% της συνολικής χωρητικότητας. Σε κάποιες χώρες όπως η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 50% λόγω των τοπικών μέτρων προφύλαξης, σε άλλες παραμένει στο ελάχιστο δυνατό.

Το Λονδίνο, απ’ όπου υπάρχει καθημερινή ενημέρωση απ’ τους απεσταλμένους του SPORT24, Αντρέα Παλομπαρίνι και Αλέξανδρο Τρίγκα, μοιάζει η πιο ευνοημένη από τις 11 πόλεις, αφού φιλοξενεί 3 αγώνες ομίλου (της Αγγλίας), 2 αγώνες για τη φάση των 16, τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό. Στο “Γουέμπλεϊ” θα αναδειχθεί ο επόμενος πρωταθλητής Ευρώπης, με τον προηγούμενο, πάντως, να βρίσκεται στο τουρνουά για να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο κράτησε τα “σκήπτρα” ένα χρόνο παραπάνω και δεν θα τα παραχωρήσει εύκολα, έστω κι αν βρίσκεται στο “γκρουπ του θανάτου” μαζί με την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία και την προηγούμενη πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία

Το σύστημα διεξαγωγής του Euro 2020

Η τελική φάση περιλαμβάνει 24 ομάδες για 2η σερί διοργάνωση. Οι διοργανώτριες και η κάτοχος του τροπαίου δεν είχαν απευθείας “εισιτήριο” και έδωσαν κι αυτές προκριματικά, με συνέπεια να μην προκριθούν όλες.

Οι 24 ομάδες χωρίστηκαν σε 6 ομίλους των 4 με βάση τη θέση τους στο FIFA ranking. Οι περισσότεροι διοργανωτές που έχουν προκριθεί, δίνουν τα παιχνίδια τους στη φάση των ομίλων στις έδρες τους, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, όταν υπάρχουν δύο διοργανωτές στον ίδιο όμιλο.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ EURO 2020

Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία | Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε Ιταλία και Αζερμπαϊτζάν

Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία | Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε Δανία και Ρωσία

Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία | Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε Ολλανδία και Ρουμανία

Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία | Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε Αγγλία και Σκωτία

Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία | Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε Ρωσία και Ισπανία

Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία | Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε Ουγγαρία και Γερμανία

Στη φάση των 16 προκρίνονται οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση, καθώς και οι 4 καλύτερες ομάδες που θα καταλάβουν την 3η θέση.

Το πρόγραμμα Παρασκευή – Δευτέρα

Παρασκευή 10/06

Ιταλία – Τουρκία  (22:00 Ρώμη)

Σάββατο 11/06

Ουαλία – Ελβετία (16:00 Μπακού)

Δανία – Φινλανδία (19:00 Κοπεγχάγη)

Ρωσία – Βέλγιο (22:00 Αγία Πετρούπολη)

Κυριακή 12/06

Αγγλία – Κροατία (16:00 Λονδίνο)

Αυστρία – Βόρεια Μακεδονία (19:00 Βουκουρέστι)

Ολλανδία – Ουκρανία (22:00 Άμστερνταμ)

Δευτέρα 13/06

Σκωτία – Τσεχία (16:00 Γλασκώβη)

Πολωνία – Σλοβακία (19:00 Αγία Πετρούπολη)

Ισπανία – Σουηδία (22:00 Σεβίλλη)

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.