Σαρακατσάνη στο «Magnesiasports»: «Δεν υπάρχει στήριξη για τους αθλητές ΑμεΑ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία...

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  να υιοθετεί τότε το σχετικό πρόγραμμα δράσης για τη στήριξή τους, με τον Αθλητισμό να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πολλών ατόμων. Ο Βόλος άλλωστε έχει να υπερηφανεύεται ότι δύο δικά του κορίτσια έχουν ξεχωρίσει,  μεταξύ άλλων (αφού οι επιτυχίες αθλητών ΑμεΑ είναι κάμποσες), ως μέλη της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Κωφών.

Η Λία Σαρακατσάνη είναι μία από τις αθλήτριες που έφτασε με την Εθνική Ομάδα μπάσκετ στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών το 2017 στη Σαμψούντα της Τουρκίας. Μιλώντας λοιπόν στο «Magnesiasports» η Λία αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας για τους αθλητές και αθλήτριες ΑμεΑ…

Ο Αθλητισμός μπορεί να έχει περισσότερες απαιτήσεις από τα ΑμεΑ, ωστόσο όπως σημειώνει η Βολιώτισσα αθλήτρια, βοηθάει και μάλιστα πολύ. «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ΑμεΑ σήμερα και πάντα, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτά που περνάμε, είτε δύσκολα ή εύκολα, δεν έχει σημασία… Γενικά είναι ένας  πολύ  μεγάλος αγώνας, και ειδικά όταν είσαι αθλητής. Ουσιαστικά καλούμαστε να αποδείξουμε τα διπλάσια απ’ ότι οι άλλοι άνθρωποι» σχολιάζει αρχικά, για να περάσει στα πλεονεκτήματα της ενεργούς συμμετοχής ΑμεΑ στα αθλητικά δρώμενα. «Ο Αθλητισμός βοηθάει στη κοινωνικοποίηση της καθημερινότητας και σίγουρα στη ψυχολογία. Σου δίνει τις δυνατότητες να γίνεις αποδεκτός για τους άλλους» αναφέρει, αλλά δίνει και μία ακόμη συνισταμένη στο όλο θέμα: « Αποδεκτός, ειδικότερα όταν έχεις κάποιες επιτυχίες και διακρίσεις.  Όταν γίνεσαι γνωστός με όλα αυτά, σε αποδέχονται όλοι» αναφέρει κατηγορηματικά και ξεκάθαρα χωρίς υπεκφυγές, φέρνοντας με το σχόλιο αυτό την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το πρόσωπό της στον καθρέφτη.

Πόσο εύκολο είναι για ΑμεΑ στην Ελλάδα να αθληθούν; Υπάρχει στήριξη; Η Πολιτεία τι πράττει; Καυστική για μία ακόμη φορά η Λία Σαρακατσάνη δεν μασάει τα λόγια της… «Όχι, φυσικά και δεν υπάρχει στήριξη.  Μακάρι να υπήρχαν αυτά γιατί θα βοηθούσαν πολλούς αθλητές που έχουν ανάγκη από άθληση. Όπως και εμείς με τις διακρίσεις που έχουμε πάρει, άργησαν να μας μάθουν και ούτε στα κανάλια δεν μας βγάλανε. Αλλά μετά το ολυμπιακό μετάλλιο όλο και κάτι γίνεται. Μακάρι να μας στήριξαν λίγο παραπάνω απ’ όσο θα περίμενε κανείς, γιατί κι εμείς άνθρωποι είμαστε, με ιδιαιτερότητα μεν αν και αυτό δν είναι πρόβλημα» σχολιάζει σχετικά.

Τέλος, μία ευχή για τα ΑμεΑ που αθλούνται ή θέλουν να αθληθούν; «Εύχομαι σε όλους  δύναμη και θέληση, να έχουν πίστη να περνάνε κάθε εμπόδιο. Για όσους θέλουν να αθληθούν, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και όλα γίνονται» καταλήγει η Λία Σαρακατσάνη, που αποτελεί κι αυτή ένα ζωντανό παράδειγμα του ότι όντως, όλα γίνονται!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των ΑμεΑ υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Xρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.