Ανδ. Μαρτίνης: Το λάθος μου ήταν ότι παραιτήθηκα

Το μεγαλύτερο λάθος του ως προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν ήταν ότι παραιτήθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαρτίνης, απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία.

Ερωτηθείς γιατί προβαίνει τώρα σε καταγγελίες γύρω από την επίμαχη υπόθεση, απάντησε: «Αν δεν περνούσα την πόρτα των φυλακών θα νόμιζαν ότι τα έλεγα για αντάλλαγμα για να μην μπω φυλακή. Τα λέω αυτά γιατί υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο. Είμαι ο μόνος “δολοφόνος” Έλληνας που με αναπηρία 67% δεν έχω αποφυλακιστεί. Δεν ζητώ ρουσφέτι, αλλά ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος και όχι να καταργείται ο νόμος μόνο για μένα».

Αναφερόμενος στις προσλήψεις που έγιναν, ο κ. Μαυρωτάς ρώτησε «αν οι υπάλληλοι αυτοί έπαιρναν μετατάξεις για τον δημόσιο τομέα» και ο κ. Μαρτίνης απάντησε «έτσι αποφάσισε ο υπουργός έτσι έγινε», προσθέτοντας ότι «αν το δημόσιο ήταν συνεπές προς το Ερρίκος Ντυνάν θα επεβίωνε το νοσοκομείο». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ερωτώμενος από τον εκπρόσωπο του Ποταμιού «αν για τις νοσηλείες ζητούσαν κάποιοι ασθενείς ευνοϊκή μεταχείριση» ο κ. Μαρτίνης απάντησε ότι «αν δεν το έκανε ήταν σαν να πυροβολούσε τη μισή Βουλή».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ενημέρωσε το Σώμα ότι ψηφιακός δίσκος με τα 17.000 άτομα των ωφελουμένων (που έχουν νοσηλευτεί στο «Ερρίκος Ντυνάν») βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής αστυνομίας προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αν το «Ερρίκος Ντυνάν μετατράπηκε από κοινωφελές ίδρυμα σε ιδιωτική εκλογή επωνύμων».

Ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη Ν.Δ. ζήτησε να διερευνηθεί «ποια είναι τα ονόματα αυτά και αν είχαν ή όχι το δικαίωμα εκπτώσεων ή όχι», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία το να κληθεί «ο οικονομικός διευθυντής του Ερρίκος Ντυνάν να απαντήσει».
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς της μισής κατάθεσης ενός υποδίκου για πολιτική εκμετάλλευση και σκανδαλοθηρία» προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, ενώ ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στον βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Γεωργαντά και τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο για το άνοιγμα των λογαριασμών, μετά την εισήγηση του Γιώργου Βλάχου «να μη ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών παρά μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία σχολίασε «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο και θα βρει το δρόμο να φτάσει τους πολίτες».

Απευθυνόμενη στον κ. Μαρτίνη επισήμανε ότι «σε όλες του τις τοποθετήσεις αναφέρεται στις κοινωνικές του σχέσεις με πρόσωπα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε ότι ως εκ τούτου, «ο Μαρτίνης ήταν προνομιακός συνομιλητής του τότε πολιτικού συστήματος».

Επίσης αναφέρθηκε και στη ρήση του κ. Μαρτίνη «ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τα λιγότερα ρουσφέτια» και ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» να ονοματίσει ποιοι είναι οι πολιτικοί που του ζητούσαν συγκεκριμένα ρουσφέτια διορισμών και νοσηλίων.

Να ζητήσει η Επιτροπή το ημερολόγιο τής τότε γραμματέως του Ειρήνη Δαγκωνάκη «(εάν δεν το έχουν πάρει αυτοί που διόρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης), όπου εκεί είναι γραμμένα», απάντησε ο κ. Μαρτίνης και αρνήθηκε να πει ονόματα, παρά την πίεση της κ. Καββαδία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πει επιλεκτικά ονόματα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί πλην Καραμανλή και Τσίπρα» είχαν ζητήσει ρουσφέτια, με λιγότερα του Αντώνη Σαμαρά που ζητούσε θεσμικά προς όφελος της Πύλου, ενώ σημείωσε ότι «όλοι οι πρώην υπουργοί Υγείας του ζητούσαν ρουσφέτια».

Στη συνέχεια η κ. Καββαδία ζήτησε από τον κ. Μαρτίνη να πει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της απόφασης Λοβέρδου να αποσύρει τη μήνυση στον Βγενόπουλο με την απόφαση να δοθεί το νοσοκομείο στην εταιρεία Ημιθέα για να λάβει την απάντηση «ναι συσχετίζεται».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.