Έρχεται καυτός λίβας-Οι περιοχές που θα «ανάψουν»

Καμπανάκι για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν έως και την Παρασκευή στη χώρα μας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το διάστημα Τρίτη – Παρασκευή, 18 – 21.06.2024.

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από Τρίτη 18 έως και (τουλάχιστον) την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Hot-Dry-Windy_infographic.jpg

Ειδικότερα, την Τρίτη 18.06.2024 (Χάρτης 1):

  • Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Μυτιλήνη, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.
  • Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).
WRF-CFWI-2km-20240618.jpg

Για την Τετάρτη 19.06.2024 :

  • Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και Ν. Κρήτη.
  • Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Μυτιλήνη.
  • Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

WRF-CFWI-2km-20240619.jpg

Τι είναι το «κιράζ μελτέμ»

Παράλληλα, σε ανάλυση των καιρικών συνθηκών των επομένων ημερών προχώρησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΤΟ “ΚΙΡΑΖ ΜΕΛΤΕΜ” ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις “επιθέσεις” των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)».

Στη συνέχεια ακολούθησε και νέα ανάρτηση όπου αναφέρει:

«ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ- ΤΟΠΙΚΑ ΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΘΑ ΔΡΟΣΙΣΕΙ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ , ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ.

Με θερμοκρασίες κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στην Αθήνα (1) όπως προκύπτει από το σχετικό μετεώγραμμα, κάτι το οποίο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως καύσωνα (2). Παρόλα αυτά δεν θα πάψει η ζέστη να είναι αισθητή σε πολλές περιοχές, κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στα δυτικά .

Για βροχές βέβαια ούτε λόγος (3), ενώ το μελτέμι θα απαλύνει σαφώς την κατάσταση στα ανατολικά-όπως γίνεται πάντοτε στο Αιγαίο- κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρεια Κρήτη (4) Έχουμε βέβαια υπόψιν μας ότι λόγω της ζέστης, του δυνατού αέρα και της ξηρασίας, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές.

Κατά τα άλλα στο Ανατολικό Αιγαίο όπου οι αέριες μάζες έρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, όπως επίσης και στη νότια Κρήτη λόγω των καταβατικών βοριάδων».

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.