Απ. Πιστόλας: «Η κυβέρνηση διάβασε λάθος το μήνυμα της βάσης, στις Ευρωεκλογές… »

«Ο κόσμος είπε στην κυβέρνηση να αλλάξει πορεία, όχι να … επιταχύνει»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση διάβασε λάθος το μήνυμα της βάσης στις Ευρωεκλογές και ότι ο κόσμος δεν ζητά να επιταχύνει αλλά να αλλάξει πορεία, με ορατό πλέον κίνδυνο να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τη συντηρητική της βάση, επισήμανε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Απόστολος Πιστόλας, αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, σύμβουλος στρατηγικής και ιδρυτής της εταιρείας «Mastermind Analytics».
Ο ίδιος είπε, ότι όσο περισσότερο απομακρύνεται η κυβέρνηση, αφήνει χώρο που κάποιος μπορεί να καλύψει μετά, είτε από τα υπάρχοντα κόμματα, είτε από κάτι καινούριο, γιατί τα φώτα έχουν πέσει στην κεντροαριστερά, αλλά η κοινωνία ζητάει από την άλλη μεριά πράγματα και δεν πρέπει να παραξενευτούμε αν δούμε διεργασίες και από την άλλη πλευρά.

Άλλαξε η … συσκευασία, όχι το περιεχόμενο

Σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα, ο ανασχηματισμός και η αλλαγή προσώπων είναι η συσκευασία, αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο, η πολιτικές δηλαδή.
«Θεωρώ ότι στο Μαξίμου διάβασαν λάθος το μήνυμα της βάσης. Λένε πως ο κόσμος τους είπε επιταχύνετε, κατά την άποψή μου η βάση του κόμματος τους είπε αλλάξτε πορεία, αλλά αυτό μένει να φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Έχουν τρία χρόνια μπροστά τους, αν εξαντληθεί η τετραετία, οπότε περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η κυβέρνηση από δω και πέρα», ανέφερε ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς.
Ο κ. Πιστόλας ανέφερε ότι αν το μήνυμα ήταν «αλλάξτε πορεία» και η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι επιταχύνετε, θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τη συντηρητική της βάση, κάτι που θα φανεί από Σεπτέμβριο και μετά.

Ο ίδιος είπε ότι όσο περισσότερο απομακρύνεται η κυβέρνηση, αφήνει χώρο που κάποιος μπορεί να καλύψει μετά, είτε από τα υπάρχοντα κόμματα, είτε από κάτι καινούριο, γιατί τα φώτα έχουν πέσει στην κεντροαριστερά, αλλά η κοινωνία ζητάει από την άλλη μεριά πράγματα και δεν πρέπει να παραξενευτούμε αν δούμε διεργασίες και από την άλλη πλευρά.
«Δεν ξέρω κάτι, απλά το λέω γιατί αυτά γίνονται και στην Ευρώπη, γιατί όπου υπάρχει κενό καλύπτεται. Η εκλογική αγορά είναι σαν τη φύση, καλύπτει τα κενά και μπορεί να καλυφθούν με μετατόπιση της ΝΔ προς τη βάση της, είναι ένα σενάριο», ανέφερε ο κ. Πιστόλας.
Επίσης τόνισε ότι ο ανασχηματισμός που έκανε ο πρωθυπουργός είναι γεωγραφικός και έβαλε εκλεγμένους από περιοχές που είχαν εκλογικό πρόβλημα, που όταν γίνεται κάτι τέτοιο χτυπούν καμπανάκι ότι ενδεχομένως να είχε στο μυαλό του το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
«Επειδή κινείται θεσμικά, δεν μπορώ να του προσάψω κάτι, οπότε περιμένω να δω», επισήμανε ο κ. Πιστόλας.

Δύο κόσμοι στην Αριστερά

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, τόνισε ότι αυτό που βλέπει σε βάση νοοτροπίας είναι δύο κόσμοι στην Αριστερά. Ο ένας κόσμος έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος κόσμος έχει να κάνει με το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκειται στον κ. Κασσελάκη, την αριστερά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη, σε νοοτροπία και ο ένας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον άλλο.
Ο κ. Πιστόλας εξήγησε ότι οι μεν είναι και προωθούν τον εαυτό τους ως συστημικοί, οι δε προωθούν τον εαυτό τους ως αντισυστημικούς. «Σε μια περίοδο όπου η πολιτική εμπιστοσύνη είναι πολύ χαμηλά, ο κόσμος δεν πολυεμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα, γιατί οι αντισυστημικοί να γίνουν περισσότερο συστημικοί», διερωτήθηκε.
Ο ιδρυτής της «Mastermind Analytics» ανέφερε ότι πολλά μπορούν να γίνουν και στη Δεξιά, διότι και εκεί τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν πείσει τους πολίτες ότι κάποιος είναι καλύτερος από τον άλλο και μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική εναλλακτική, ούτε έπεισαν κεντρώοι να αφήσουν τον Κυρ. Μητσοτάκη για να πάνε προς αυτούς να τους κυβερνήσουν και αυτό δίνει χρόνο στον οποιονδήποτε θέλει να μπει στο παιχνίδι να τοποθετηθεί.
Το ποιος και το πώς είναι ερωτηματικό, διότι εφόσον ο κόσμος συντηρητικοποιείται, δεν μπορούν να πολιτεύονται στην Αριστερά, για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, με πολιτικές ανοιχτών συνόρων, διότι δεν θα τους ψηφίσει ο κόσμος και θα πάνε σε μια μικρή μειοψηφία.
«Εάν αποφασίσουν να γίνουν υβριδικά κόμματα, τότε θα έχουν μέλλον. Εάν αποφασίσουν να πολιτευτούν, να ενωθούν ή οτιδήποτε, με βάση τους όρους του 1990, θα μείνουν στο παρελθόν, γιατί ζούμε σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», τόνισε ο κ. Πιστόλας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.