Γιλντιρίμ: Ελπίζω οι επίδοξοι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την ελπίδα ότι οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες» δεν θα κάνουν «πραξικόπημα» κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σχετικά με τις παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο τόνισε ότι αυτές συμβαίνουν εκατέρωθεν, ενώ έθεσε επιτακτικά την ανάγκη άρσης της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στα ενεργειακά έκανε λόγο για κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν παναθρώπινο αγαθό.

Ερωτηθείς για το ζήτημα με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στα αιτήματα έκδοσής τους, ο Τούρκους Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».

Πρόσθεσε ότι «οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο ζήτημα των παραβάσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίου σημείωσε ότι αυτές γίνονται εκατέρωθεν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Αναγνώρισε ότι «η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει για να επιλύονται οι εντάσεις στα αρχικά τους στάδια».

Ο κ. Γιλντιρίμ έδωσε ιδιαίτερη σημασία, κατά την αρχική του τοποθέτηση, στο ζήτημα των διαβατηρίων και την άρση της θεώρησής τους για τις χώρες Σέγκεν συνδέοντάς το και με τις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως τόνισε Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος και τους συνδέει κοινή μοίρα για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται βαρύτητα στα ζητήματα που υπάρχει συμφωνία. Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας.

Έκανε λόγο για αρνητική στάση της Ε.Ε. απέναντι στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα κάτι που όπως είπε δεν συνέβαλε και στις διμερείς σχέσεις με Ευρώπη. «Υπήρξε η περσινή συμφωνία για το προσφυγικό και στο ίδιο πλαίσιο τέθηκε και το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων των τουρκικών διαβατηρίων. Στη συμφωνία υπήρχε το θέμα της επανεισδοχής και της οικονομικής ενίσχυσης, μερικά δεν έτυχαν καλής εξέλιξης για τη χώρα μου» σχολίασε.

Μάλιστα τόνισε ότι «έχοντας πλήρη γνώση για τη δυσχέρεια που δημιουργούν οι προσφυγικές ροές συντελέσαμε στην ανάσχεση» και ευχήθηκε να τηρηθούν και τα άλλα μέρη της συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο δυναμικό για την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων και το ζήτημα των διαβατηρίων εντός Σέγκεν θα συμβάλει στην ενδυνάμωση. «Το καλύτερο δείγμα θα είναι η άρση της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων που θα προσδώσει και νέα διάσταση στης Ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε.

Για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε ότι πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη. «Να εξασφαλίσουμε το μέλλον και των δύο κοινοτήτων που ζουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, η Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί βιώσιμη η λύση στο Κυπριακό».

Σε σχέση με την ενέργεια ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο όπου όπως είπε «έχουμε τη χρήση των ενεργειακών πηγών που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, είναι πανανθρώπινο αγαθό. Πρέπει να γίνουν εργασίες που να μην εμποδίζονται οι προσπάθειες αυτές με την Κύπρο και άλλες χώρες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.